Το Ισραήλ οδεύει προς τις πέμπτες εκλογές του μέσα σε τρία χρόνια

Το Ισραήλ οδεύει προς τις πέμπτες εκλογές του μέσα σε τρία χρόνια

Ο κυβερνητικός συνασπισμός του Ισραήλ θα ψηφίσει για τη διάλυση του κοινοβουλίου εντός της επόμενης εβδομάδας, ανατρέποντας την κυβέρνηση και στέλνοντας τη χώρα σε πέμπτες εκλογές μέσα σε τρία χρόνια, ανέφεραν τη Δευτέρα το γραφείο του πρωθυπουργού και δύο αξιωματούχοι του συνασπισμού.

Η απόφαση ρίχνει πολιτικό σωσίβιο στον Μπέντζαμιν Νετανιάχου, τον πρώην πρωθυπουργό που άφησε τα καθήκοντά του τον περασμένο Ιούνιο με το σχηματισμό της σημερινής κυβέρνησης και του οποίου το κόμμα προηγείται επί του παρόντος στις δημοσκοπήσεις.

Η απόφαση αυτή έρχεται μετά από εβδομάδες κυβερνητικής παράλυσης που προκλήθηκε από την αποστασία δύο δεξιών βουλευτών της κυβέρνησης και συχνές εξεγέρσεις από άλλους τρεις, αφαιρώντας την πλειοψηφία του συνασπισμού στο Κοινοβούλιο και καθιστώντας δύσκολη τη διακυβέρνηση.

Ο Γιαΐρ Λάπιντ και ο Ναφτάλι Μπένετ τον Ιούνιο του 2021 είχαν σχηματίσει έναν απίθανο συνασπισμό οκτώ κομμάτων, μετά από δύο χρόνια πολιτικού αδιεξόδου, τερματίζοντας τη κυριαρχία-ρεκόρ του πρώην πρωθυπουργού Μπέντζαμιν Νετανιάχου. Η κυβέρνηση των δεξιών, φιλελεύθερων και μουσουλμανικών αραβικών κομμάτων ήταν από την αρχή εύθραυστη.

Με μια ισχνή κοινοβουλευτική πλειοψηφία και διχασμένη σε μείζονα ζητήματα πολιτικής όπως η σύγκρουση Ισραήλ-Παλαιστινίων και τα ζητήματα κράτους και θρησκείας, η συμμαχία των οκτώ παρατάξεων άρχισε να σπάει όταν μια χούφτα μελών εγκατέλειψε τον συνασπισμό, ενώ σύντομα χάθηκε και η ίδια η κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter