Το Ισραήλ «χάκαρε» με το NSO – Pegasus τα κινητά Παλαιστινίων ακτιβιστών

Το Ισραήλ «χάκαρε» με το NSO – Pegasus τα κινητά Παλαιστινίων ακτιβιστών

Έρευνα που διενεργήθηκε στην Ιρλανδία απέδειξε ότι Παλαιστίνιοι ακτιβιστές παρακολουθούνταν από τις Ισραηλινές Υπηρεσίες Πληροφοριών με το πρόγραμμα NSO-Pegasus και αργότερα κατηγορήθηκαν ως τρομοκράτες.

Συνολικά έξι ήταν οι Παλαιστίνιοι ακτιβιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων που υπήρξαν θύμα του κατασκοπευτικού λογισμικού Pegasus της NSO. Οι Παλαιστίνιοι ήταν εργαζόμενοι σε ΜΚΟ που υπερασπίζονται τα ανθρώπινα δικαιώματα, τις οποίες το Ισραήλ θεωρεί τρομοκρατικές οργανώσεις.

Η έρευνα διεξήχθη από τη ομάδα Front Line Defenders (FLD) με έδρα το Δουβλίνο, όπου και απεδείχθη ότι τα κινητά τηλέφωνα του Σαλάχ Χαμμούρι ενός Παλαιστίνιου δικηγόρου και υπερασπιστή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων είχαν «χακαριστεί» με το πρόγραμμα Pegasus. Τα ευρήματα φτάνουν μακριά έως τον Ιούλιο του 2020.

Τα στοιχεία της συγκεκριμένης έρευνας επιβεβαιώθηκαν με «μεγάλη αυτοπεποίθηση» από εξειδικευμένους τεχνικούς του Citizen Lab και του εργαστηρίου ασφαλείας της Διεθνούς Αμνηστίας, οργανώσεις που είχαν αναλάβει και την τεχνική έρευνα όταν είχε ανοίξει ο φάκελος Pegasus με τις αποκαλύψεις της δημοσιογραφικής ομάδας Forbidden Stories.

Οι παραπάνω αποκαλύψεις δημιουργούν επιπλέον «πονοκεφάλους» στο Ισραήλ μετά τις πρόσφατες δημοσιοποιήσεις για το λογισμικό κατασκοπείας Pegasus από την Forbidden Stories, όπου παρακολουθούνταν εκατοντάδες δημοσιογράφοι, ακτιβιστές ακόμη και Υπουργοί κυβερνήσεων. Είναι, πλέον, αρκετές οι φωνές που ασκούν κριτική για τις παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δημιουργίας καθεστώτος διακρίσεων από το κράτος του Ισραήλ εις βάρος των Παλαιστινίων.

Με πληροφορίες από Guardian

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter