Το καλάθι της νοικοκυράς και το «ατομικό πορτοφόλι»

Το καλάθι της νοικοκυράς και το «ατομικό πορτοφόλι»

Εκείνο που λησμονούν τα πάσης φύσεως εκλογομαγειρεία είναι αυτό που είπε ο Γάλλος ποιητής και συγγραφέας Γκρεγκουάρ Λακρουά ότι «το πιο ενοχλητικό με την καθημερινότητα είναι ότι υπάρχει κάθε μέρα».

Επισημαίνω λοιπόν: σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ήδη το α΄ τρίμηνο του 2021 καταγράφονται αυξήσεις 17% στο κρέας, 15% στα οπωροκηπευτικά, 8% στα όσπρια, 6% στη ζάχαρη και στα βρεφικά γάλατα, 5% στα τυριά και τα έλαια και 1% στα είδη ατομικής υγιεινής.

Σε ετήσια βάση στην εγχώρια αγορά παρατηρείται αύξηση 71,3% των τιμών παραγωγού στον κλάδο των πετρελαιοειδών, 35,4% στην εξόρυξη λιγνίτη, 10,3% στην κατασκευή ηλεκτρολογικού εξοπλισμού, 7% στην παραγωγή βασικών μετάλλων, 4,3% στην παροχή ηλεκτρικού ρεύματος, φυσικού αερίου και κλιματισμού, 2,8% στην παρασκευή προϊόντων από ελαστικό και πλαστικές ύλες.

Στη βιομηχανία τροφίμων καταγράφηκε αύξηση των τιμών παραγωγού κατά 1,5% τον Μάιο! Κάπως έτσι η περίφημη καθημερινότητα των πολιτών χειμάζεται. Η βενζίνη είναι στον θεό, η ΔΕΗ στα ουράνια, τα είδη πρώτης ανάγκης στα σουπερμάρκετ 4 ευρώ ό,τι πάρεις, τα καρτοτηλέφωνα σε όλες τις εταιρείες πάνω (εναρμονισμένες πρακτικές λέγονται, αλλά στην Ελλάδα ζεις, ποια Επιτροπή Ανταγωνισμού διορισμένη από την κεντρική εξουσία), οι τράπεζες ένα υποκατάστημα σε κάθε γειτονιά και οι ουρές ατέλειωτες, η ανεργία στο 17% και στους νέους πανευρωπαϊκή πρωτιά 38%, οι μισθοί όσο το «φως, νερό, τηλέφωνο» και μετά «έχει ο θεός». Να γράψω κι άλλα ή φτάνουν αυτά;

Και τα λεφτά έχουν τελειώσει! Έτσι μας πληροφόρησε ο αντιπρόεδρος του κυβερνώντος κόμματος και υπουργός Ανάπτυξης. Και πάμε για τέταρτο κύμα πανδημίας.

Την ίδια ώρα η κυβέρνηση νομοθετεί, δεν είναι ότι δεν νομοθετεί. Για παράδειγμα ελαστικοποιεί περαιτέρω την αγορά εργασίας! Ιδιωτικοποιεί τον λεγόμενο τρίτο πυλώνα του ασφαλιστικού, την επικουρική ασφάλιση! Νομοθετήματα που κατά γενική ομολογία θα γεμίσουν το καλάθι της νοικοκυράς! Τι, όχι;

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter