Το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο τιμά τον Φρανς Τίμερμανς

Το Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο τιμά τον Φρανς Τίμερμανς

Ο πρώτος αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίμερμανς, αναγορεύεται τη Δευτέρα σε επίτιμο διδάκτορα του Εθνικού Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλου.

Με την ευκαιρία της αναγόρευσής του, μιλάει στην Καθημερινή της Κυριακής για την κατάσταση του μεταναστευτικού στα ελληνικά νησιά, χαρακτηρίζει «ήρωες» δημάρχους και κατοίκους, εκφράζει τη «μεγάλη ανησυχία» του για την εφαρμογή του κράτους δικαίου στην Πολωνία, αναφέρεται στα «άστοχα στερεότυπα» που ακούστηκαν για τους Έλληνες και για τους Γερμανούς, καθώς και στην κατάσταση που επικρατεί στην Καταλονία.

Ο πρώην υπουργός Εξωτερικών της Ολλανδίας, γνωστός ως η «ατμομηχανή της Ευρωπαϊκής Επιτροπής», είναι ο αρχιτέκτονας της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας και εκφράζει τον προβληματισμό του για τη δυσκολία της ελληνικής κυβέρνησης να απορροφήσει τους ευρωπαϊκούς πόρους για το μεταναστευτικό, τονίζοντας ότι η ΕΕ έχει διαθέσιμο ποσόν 1 δισ. για τις υποδομές περίπου 50.000 προσφύγων στην Ελλάδα. Ακούγοντας τα παράπονα των Ελλήνων δημάρχων, ότι δεν έχουν πρόσβαση σε πόρους, τους χαρακτηρίζει «ήρωες», όπως και τους κατοίκους των νησιών του Αν. Αιγαίου.

Επισημαίνει τις καθυστερήσεις επιστροφών από την Ελλάδα στην Τουρκία-μόνον 1600 από το 2016- χωρίς να επιρρίπτει ευθύνες στη μία ή την άλλη πλευρά και υπογραμμίζει ότι η στάση της Τουρκίας είναι ακόμη εποικοδομητική στη συμφωνία με την ΕΕ.

Ως προς την έρευνα για την Πολωνία, λέει ότι η θέση της κυβέρνησης, να διορίζει δικαστές μέσω της κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας και να καταστρατηγεί τη διάκριση των εξουσιών αποτελεί «θεμελιώδες ζήτημα, όχι μόνον για τα ανθρώπινα δικαιώματα αλλά και για τη λειτουργία της εσωτερικής αγοράς και του επιχειρηματικού περιβάλλοντος», προειδοποιεί δε, ότι αν η κυβέρνηση εξακολουθεί να νομοθετεί μ΄αυτό το πνεύμα, η ΕΕ θα πρέπει να τοποθετηθεί σύντομα. Αν οι παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη κριθούν πολύ σημαντικές από την έρευνα, θα μπορούσε να ενεργοποιηθεί για πρώτη φορά το άρθρο 7 και η Πολωνία να χάσει το δικαίωμα ψήφου στην ΕΕ.

Για την κατάσταση στην Καταλονία σημειώνει ότι η ΕΕ δεν μπορεί να παίξει ρόλο ούτε να προτείνει μεσολαβητή, αλλά ο ίδιος είναι σε καθημερινή επικοινωνία με τη Μαδρίτη.

Μυστικά & Documento

05/12/2021, 17:00
Βαξεβάνης
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter