Το ΚΕΕΛΠΝΟ πλήρωνε τις φακές πιο ακριβά και από τις γαρίδες – Οικογενειακές μπίζνες από συνεργάτιδα του Άδωνη Γεωργιάδη

Το ΚΕΕΛΠΝΟ πλήρωνε τις φακές πιο ακριβά και από τις γαρίδες – Οικογενειακές μπίζνες από συνεργάτιδα του Άδωνη Γεωργιάδη

Ο αντιπρόεδρος της ΝΔ Αδωνης Γεωργιάδης εδώ και αρκετό καιρό έχει περιορίσει τις προκλητικές εμφανίσεις του στα social media και εμφανίζεται να προωθεί τυπικά άρθρα και κρίσεις εφημερίδων.

Οι συνομιλητές των δημοσιογράφων από την πλευρά της ΝΔ προσπαθούν να αποδώσουν την απουσία Γεωργιάδη από το πεδίο των συγκρούσεων που δημιουργεί ο ίδιος σε δυσφορία που έχει εκφράσει ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος μάλιστα αφήνει να διαρρεύσει ότι γίνεται «στροφή προς την κεντροδεξιά».

Η αλήθεια είναι πως ο Κυριάκος Μητσοτάκης δεν εκφράζεται με τα καλύτερα λόγια για τον Αδωνη Γεωργιάδη το τελευταίο διάστημα. Ο πρόεδρος της ΝΔ όχι μόνο είναι ενοχλημένος από τις αρχηγικές εμφανίσεις του αντιπροέδρου του, αλλά δεν τις θεωρεί και απλή παρεκτροπή, εξαιτίας του χαρακτήρα του. Το κυριότερο όμως που οδηγεί την ηγετική ομάδα της ΝΔ να προωθεί την «παγοποίηση» του Γεωργιάδη είναι οι φόβοι ότι υπάρχει κίνδυνος με τις αποκαλύψεις στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για την Υγεία να θεωρηθεί ένοχη η τόσο στενή σχέση της με τον πρώην υπουργό Υγείας.

Το πρώτο βήμα απομάκρυνσης του Αδ. Γεωργιάδη είναι η απόφαση του Κυρ. Μητσοτάκη να του διαμηνύσει ότι δεν πρέπει να είναι στην Επιτροπή Υγείας. Η πληροφορία μαθεύτηκε στο εσωτερικό της ΝΔ και προκάλεσε την παρέμβαση της Κατερίνας Παπακώστα, η οποία επιχείρησε (ανεπιτυχώς) με το δικό της μήνυμα περί ανάγκης απομάκρυνσης του Αδωνη να πιστωθεί όσα θα ακολουθούσαν, δηλαδή την απομάκρυνσή του. Ο Μητσοτάκης τελικώς απομόνωσε και τους δύο, αλλά έβαλε στον πάγο τον Γεωργιάδη. Πολλοί στη ΝΔ εκτιμούν πως με τη δικαιολογία της Επιτροπής ο Μητσοτάκης θα απομακρυνθεί από την επιρροή Γεωργιάδη, η οποία έχει γίνει τοξική.

Η θέση του Γεωργιάδη είναι πλέον δύσκολη με όσα έχουν αποκαλυφθεί για τις πολιτικές που ακολούθησε με τις φαρμακευτικές αλλά και για το ΚΕΕΛΠΝΟ. Στη διερεύνηση όσων αφορούν το ΚΕΕΛΠΝΟ έχει μπει η Εισαγγελία Διαφθοράς με τη νέα προϊσταμένη Ελένη Τουλουπάκη αλλά και η επιθεωρήτρια Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου, οι οποίες ερευνούν τις πρόσφατες αποκαλύψεις του Documento για τις συμβάσεις της συζύγου του Γιάννη Στουρνάρα με το ΚΕΕΛΠΝΟ επί υπουργίας Αδωνη Γεωργιάδη.

Σήμερα το Documento κάνει νέες αποκαλύψεις. Η οικογένεια συνεργάτιδας του Γεωργιάδη υπογράφει με το ΚΕΕΛΠΝΟ συμβάσεις εκατοντάδων χιλιάδων που ελέγχουν άλλα μέλη της οικογένειας τα οποία υπηρετούν στο ΚΕΕΛΠΝΟ. Η πολυάσχολη οικογένεια είναι επίσης τροφοδότης του ΚΕΕΛΠΝΟ με τρόφιμα που περιέργως τιμολογούνται ισόποσα είτε πρόκειται για κρέας είτε για φακές. Ο Αδωνης Γεωργιάδης σε επικοινωνία που είχαμε μαζί του αρνήθηκε ότι είχε συνεργάτιδα με τέτοιο όνομα. Επειτα από λίγο όμως, προφανώς επειδή γνωρίζει πως δεν γράφουμε χωρίς στοιχεία, επικοινώνησε μαζί μας για να παραδεχθεί ότι τελικώς είχε διατεθεί στο γραφείο του. Κατά τη συνήθη τακτική του πρόσθεσε πως δεν ήταν μόνο δική του συνεργάτιδα αλλά και άλλων υπουργών τους οποίους «έδωσε».

Μια οικογένεια τρόφιμη του ΚΕΕΛΠΝΟ

Η Κωνσταντίνα Θεοφιλάτου, υπάλληλος του ΚΕΕΛΠΝΟ την περίοδο που υπουργός Υγείας είναι ο Αδωνης Γεωργιάδης, φαίνεται να έχει διατεθεί στο γραφείο του υπουργού. Την εποχή εκείνη πολλά άτομα από το ΚΕΕΛΠΝΟ έχουν ακολουθήσει τον ίδιο υπηρεσιακό δρόμο προς το υπουργικό γραφείο. Η επιτηδευμένα «ανεξάρτητη» λειτουργία του ΚΕΕΛΠΝΟ, το οποίο δεν λειτουργούσε όπως ο υπόλοιπος δημόσιος τομέας με ΑΣΕΠ και ελέγχους, είχε διαμορφώσει μια ανοιχτή δίοδο που οδηγούσε στα υπουργικά γραφεία. Δηλαδή το ΚΕΕΛΠΝΟ έκανε προσλήψεις χωρίς έλεγχο και στη συνέχεια διέθετε το προσωπικό στο όνομα «των αναγκών» σε διάφορα γραφεία. Κάπως έτσι η κ. Θεοφιλάτου βρίσκεται στο γραφείο του Αδωνη Γεωργιάδη.

Την ίδια εποχή, η αδελφή της Κωνσταντίνας Θεοφιλάτου Ανδρονίκη Θεοφιλάτου είναι διευθύντρια του τμήματος Διοικητικού Συντονισμού του ΚΕΕΛΠΝΟ. Πρόκειται για το τμήμα που είναι υπεύθυνο για σημαντικές αποφάσεις και συντονίζει μεταξύ άλλων τις διαδικασίες για διαγωνισμούς. Σύζυγος της Ανδρονίκης Θεοφιλάτου είναι ο επίσης εργαζόμενος στο ΚΕΕΛΠΝΟ Σταμάτης Πουλής, ο οποίος είναι μέλος της επιτροπής προμηθειών.

Το 2013, με εισήγηση του Σταμάτη Πουλή και δύο ακόμη μελών της επιτροπής προμηθειών, η εταιρεία ΤΕΧΝΟΔΡΟΚΑΤ ΕΠΕ υπογράφει σύμβαση με το ΚΕΕΛΠΝΟ για συντήρηση του Κτιρίου Προστατευόμενων Διαμερισμάτων (πρόκειται για δομή φιλοξενίας απόρων οροθετικών στην οδό Κολοκυνθούς 18) με τίμημα 134.900 ευρώ. Σύμφωνα με τη συμφωνία, η εταιρεία κάθε μήνα παίρνει 11.241 ευρώ για «αποκατάσταση βλαβών πάσης ηλεκτρολογικής φύσεως, αποκατάσταση διαρροών, γενικό καθαρισμό αποχετευτικού, απεντομώσεις, συντήρηση ανελκυστήρα κ.λπ.». Δηλαδή παίρνει πάνω από 11.000 ευρώ τον μήνα για αόριστο έργο, που αφορά τη γενική συντήρηση βλαβών ενός οικήματος μόλις 500 τετραγωνικών μέτρων.

Ιδιοκτήτης της εταιρείας ΤΕΧΝΟΔΡΟΚΑΤ είναι ο Γεώργιος Δρόσης. Ποιος είναι; Σύζυγος της συμβούλου του Αδωνη Γεωργιάδη Κωνσταντίνας Θεοφιλάτου και μπατζανάκης του Στ. Πουλή της επιτροπής, τη σωστή λειτουργία της οποίας ελέγχει η αδελφή της Ανδρονίκη.

Μήπως όμως η… οικογενειακή υπόθεση είναι κάτι τυχαίο και αξιοκρατικό; Η επιλογή της εταιρείας δεν γίνεται με διαγωνισμό αλλά με προσφορά. Την επόμενη χρονιά, το 2014, και πάλι χωρίς διαγωνισμό, με εισήγηση του μπατζανάκη του Σταμάτη Πουλή, στην οποία δηλώνει πως το ΚΕΕΛΠΝΟ είναι ευχαριστημένο από την εταιρεία, γίνεται και νέα σύμβαση με τον μεγαλεπήβολο τίτλο «συντήρηση κτιρίου», με την οποία η εταιρεία του Δρόση παίρνει 150.000 ευρώ αυτήν τη φορά για τις γνωστές συντηρήσεις και μάλιστα με την καταβολή 12.500 ευρώ μηνιαίως. Σε δύο χρόνια η εταιρεία του συζύγου της συνεργάτιδας του Αδωνη Γεωργιάδη παίρνει περίπου 300.000 ευρώ για να κάνει ό,τι κάνουν όλες οι πολυκατοικίες για συντήρηση, χωρίς να δίνουν φυσικά 12.500 τον μήνα.

12,5 ευρώ το κρέας, 12,5 ευρώ και οι φακές

Τον Φεβρουάριο του 2014, με εισήγηση του Πουλή, η εταιρεία του Δρόση, ενώ είναι υπεύθυνη για κάθε είδους ηλεκτρολογική συντήρηση του κτιρίου, υπογράφεται άλλη, «μικρή» σύμβαση προκειμένου η ίδια εταιρεία να κάνει έργο για το οποίο ήδη πληρώνεται: να παρέμβει ηλεκτρολογικά στο κτίριο. Η διαδικασία ανάθεσης είναι η ίδια. Παίρνονται προσφορές από τρεις ηλεκτρολόγους. Ο πρώτος δίνει συνολικό κόστος έργου 20.200 ευρώ, ο δεύτερος 21.000 και ο γνωστός μπατζανάκης Δρόσης 19.800 ευρώ και παίρνει τη δουλειά.

Είναι ενδιαφέρον το ότι ο Πουλής κατά την εισήγησή του στον διευθυντή του ΚΕΕΛΠΝΟ για το έργο είναι προφητικός, ενημερώνοντας πως το «έργο δεν θα ξεπεράσει τις 20.000 ευρώ». Προτού δοθούν οι προσφορές, ο Πουλής ξέρει το κόστος με ακρίβεια.

Η οικογενειακή δραστηριότητα όμως δεν σταματά εκεί. Ο Δρόσης, μέσω άλλης εταιρείας του, της Δρόσης Γεώργιος και Σία ΕΕ, αναλαμβάνει με ανάθεση πάλι μέσω του υπεύθυνου της Δομής Προστατευόμενων Διαμερισμάτων Σταμάτη Πουλή την τροφοδοσία για 21 φιλοξενούμενα άτομα. Η εταιρεία του παραδίδει 50 μερίδες φαγητού ημερησίως με κόστος ανά μερίδα 12,5 ευρώ.

Από τα τιμολόγια της εταιρείας του Δρόση, τα οποία έχουμε στη διάθεσή μας, προκύπτει ότι το μοσχάρι κοκκινιστό τιμολογείται 12,5 ευρώ, δηλαδή με τον ΦΠΑ 14,2 ευρώ. Την ίδια τιμή, 14,2 ευρώ, έχουν και ο αρακάς και το μπριάμ αλλά και το σπανακόρυζο και οι φακές.

Πρόκειται για πρωτοφανή κοστολόγηση η οποία θυμίζει τα γνωστά καταστήματα με το σλόγκαν «ό,τι πάρετε 1 ευρώ». Μόνο που η χρέωση δεν είναι 1 ευρώ αλλά υπερπολυτελής. Για να μη γράφουμε εμείς πολλά, αποφασίσαμε να παραθέσουμε το μενού από το γνωστό και πολυτελές εστιατόριο «Αιόλου 68» στην Αθήνα για σύγκριση.

Γράφει λοιπόν ο κατάλογος: «Οι φρέσκες γαρίδες με κίμτσι και ραντισμένες με μαυροκούκι είναι φτιαγμένες μαστόρικα και γοητεύουν με την πικάντικη γεύση τους (€10). Οι ουρές πεσκανδρίτσας, περασμένες από το τηγάνι, είναι αφρός και τρώγονται με μεγάλη όρεξη. Για δυνατούς παίκτες και όσους το αντέχουν, όπως δηλώνει και ο κατάλογος, είναι το ψητό συκώτι που παντρεύεται με γαρίδες σε σάλτσα από το ζουμί τους και σοταρισμένο σπανάκι (€11). Ωραίο πιάτο που συνδυάζει γη και θάλασσα είναι οι φαρφαλίνες με σαλτσίτσια και όστρακα (€14,50) για δύο άτομα. Πλούσια γεύση, φουλ νοστιμιάς». Δηλαδή ακόμη και το σερβιρισμένο φαγητό σε ένα από τα πιο γνωστά εστιατόρια, το οποίο σίγουρα δεν είναι σπανακόρυζο ή φακές, κοστίζει φθηνότερα από το φαΐ μαζικής παραγωγής της εταιρείας του Δρόση.

Στα οικογενειακά έσοδα φυσικά πρέπει να προσθέσουμε και τις υπερωρίες που συστηματικά κάνει η Κωνσταντίνα Θεοφιλάτου στο γραφείο του Αδωνη Γεωργιάδη. Μετά την αποχώρηση του Γεωργιάδη από το υπουργείο, η κ. Θεοφιλάτου υπηρετεί τον διάδοχο του Γεωργιάδη Μάκη Βορίδη.

Τι απάντησαν στο Documento

1ο τηλεφώνημα προς Αδωνη

Η άρνηση

Το Documento επικοινώνησε με τον Αδωνη Γεωργιάδη και του έθεσε συγκεκριμένα ερωτήματα για την κ. Θεοφιλάτου. Ο ίδιος απάντησε ότι δεν θυμόταν καμία συνεργάτιδά του με το όνομα Κωνσταντίνα Θεοφιλάτου.

2ο τηλεφώνημα από Αδωνη

Η αποδοχή

Στη συνέχεια επικοινώνησε ο ίδιος ο κ. Γεωργιάδης με το Documento και υποστήριξε ότι η κ. Θεοφιλάτου διορίστηκε το 2012 στο υπουργείο Υγείας από τον Δ. Βαρτζόπουλο και επί των ημερών του ήταν στο υπουργείο Υγείας.

Η απάντηση της Κωνσταντίνας Θεοφιλάτου και του Γιώργου Δρόση στο Documento

Η Κωνσταντίνα Θεοφιλάτου σε ερώτηση του Documento αναφορικά με το ότι όταν δούλευε στο γραφείο του Αδωνη Γεωργιάδη ο σύζυγός της Γιώργος Δρόσης εμφανίζεται να έπαιρνε δουλειές κατασκευαστικών έργων από την αδερφή της Ανδρονίκη Θεοφιλάτου και τον σύζυγό της Σταμάτη Πουλή, που ήταν στις επιτροπές προμηθειών του ΚΕΕΛΠΝΟ, δήλωσε: «Υπάρχει πλήρης διαφάνεια, δεν υπάρχει κάτι το περίεργο. Ο σύζυγός μου είναι κατασκευαστής και παίρνει κανονικά εργασίες βάσει των νόμιμων διαδικασιών που έβγαιναν. Δεν έχει σημασία εάν υπάρχει συγγένεια. Ελέγξτε το, τα πάντα ήταν τιμολογημένα. Αλλωστε ο κ. Πουλής δεν ήταν τότε παντρεμένος με την αδερφή μου, παντρεύτηκαν αργότερα, πριν από περίπου δύο χρόνια. Η διαδικασία με την οποία η κατασκευαστική εταιρεία του άντρα μου –που είναι επίσημη– πήρε τις εργασίες ήταν καλή και μάλιστα, να σας πω την αλήθεια, οι πληρωμές δεν ήταν όπως έπρεπε από το ΚΕΕΛΠΝΟ και γι’ αυτό διακόπηκε η συνεργασία στα μέσα της χρονιάς, δεν θυμάμαι ποιας».

Στην ερώτηση πότε έγινε ο γάμος της αδερφής της με τον κ. Πουλή, αφού εκτός από τα κατασκευαστικά έργα ο άντρας της Γ. Δρόσης την περίοδο 2014-15 πήρε προμήθεια για υπηρεσίες catering πάλι από τις επιτροπές προμηθειών του ΚΕΕΛΠΝΟ, η κ. Θεοφιλάτου ανέφερε γελώντας: «Ξέρετε γιατί γελάω; Γιατί το κάνετε και ακούγεται κάπως. Ο σύζυγός μου έχει εστιατόριο και εταιρεία (catering) στο όνομά του. Είναι και κατασκευαστής και έχει και αυτή την εταιρεία. Η αδερφή μου είναι υπάλληλος, δεν δίνει δουλειά σε κανέναν, επειδή είπατε ότι δίνει. Βγάζει το ΚΕΕΛΠΝΟ κάποιες δουλειές, γίνονται με διαφάνεια, μια απλή υπάλληλος είναι, δεν δίνει δουλειές. Δεν είναι ούτε πρόεδρος ούτε διευθύντρια ούτε κάποια που θα μπορούσε να δώσει δουλειές. Μακάρι, γιατί κι εγώ υπάλληλος ήμουν, μακάρι κι εγώ να μπορούσα να δώσω δουλειά».

Στη γραμμή του τηλεφώνου εμφανίστηκε και ο κ. Δρόσης να απαντήσει, δηλώνοντας: «Η οικογένειά μου ασχολείται με το catering από τον παππού μου». Μάλιστα, αφού παραδέχτηκε ότι «μου έρχονται στο μυαλό δύο έργα» που έχει πάρει η κατασκευαστική του εταιρεία από το ΚΕΕΛΠΝΟ, «την περίοδο 2013-14», ανέφερε πως «το catering έγινε τον Νοέμβριο του 2014, όταν δεν ήταν παντρεμένος ο κ. Πουλής με την αδερφή της γυναίκας μου».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter