Το κεφάλαιο «πρόεδρος Τραμπ» παραμένει ανοιχτό

Το κεφάλαιο «πρόεδρος Τραμπ» παραμένει ανοιχτό

Ούτε μία ούτε δύο αλλά τέσσερις υποθέσεις με τη Δικαιοσύνη έχει ανοικτές ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ. Ομως η πλέον πρόσφατη περιπέτειά του, με την κατάσχεση 300 και πλέον διαβαθμισμένων εγγράφων από την έπαυλή του στη Φλόριντα, ήταν αυτό που υπενθύμισε με τον πλέον εμφατικό τρόπο ότι ο 45ος ένοικος του Λευκού Οίκου ήρθε για να μείνει στην πολιτική ζωή των ΗΠΑ.

Στο διεκπεραιωτικό κομμάτι της υπόθεσης και σύμφωνα με δημοσίευμα των «New York Times», που επικαλούνται πολλαπλές πηγές με γνώση της υπόθεσης, περισσότερα από 150 έγγραφα που είχαν χαρακτηριστεί απόρρητα ανακτήθηκαν από την Εθνική Υπηρεσία Τεκμηρίωσης των ΗΠΑ τον Ιανουάριο. Βοηθοί του Τραμπ παρέδωσαν στο υπουργείο Δικαιοσύνης μια δεύτερη σειρά εγγράφων τον Ιούνιο, ενώ μια τρίτη ομάδα εγγράφων κατασχέθηκε από το FBI.

Η απάντηση του Τραμπ ήταν, όπως αναμενόταν, άμεση, καθώς κατατέθηκε από πλευράς του αίτηση σε ομοσπονδιακό δικαστήριο προκειμένου να εμποδιστεί προσωρινά το FBI να διεξαγάγει έλεγχο στο υλικό που κατάσχεσε στις 8 Αυγούστου από την έπαυλη στο Μαρ-α-Λάγκο μέχρι τον διορισμό ειδικού αξιωματούχου επιφορτισμένου με την εποπτεία της όλης διαδικασίας.

Δεδομένου ότι η πρόσβαση σε έγγραφα, μερικά από τα οποία είχαν την ύψιστη διαβάθμιση του απορρήτου, που χαρακτηρίζει τις πληροφορίες γύρω από την εθνική ασφάλεια των ΗΠΑ, είναι δυνατή αποκλειστικά εντός των ειδικών κυβερνητικών εγκαταστάσεων των ΗΠΑ, το νομικό σκέλος περί δικαιοδοσίας του FBI έχει λίγο πολύ λυθεί σε βάρος του Ρεπουμπλικάνου πρώην προέδρου και μεγιστάνα.

Πρόεδρος για το 2024

Παραμένει ωστόσο ολοζώντανο το πολιτικό σκέλος. Ενόψει και των ενδιάμεσων εκλογών του Νοεμβρίου για την ανανέωση της Βουλής των Αντιπροσώπων και της Γερουσίας κάποιοι τονίζουν ότι η επαναφορά και μόνο του ονόματος του Τραμπ στη δημόσια σφαίρα κάθε λίγο και λιγάκι είναι ικανή να κινητοποιήσει τις δυνάμεις που τον ανέδειξαν στο ύπατο αξίωμα της υπερδύναμης. Οι ίδιοι δίνουν έμφαση στο εκρηκτικό οικονομικό μείγμα που έχει πυροδοτήσει η διαρκής άνοδος του πληθωρισμού και στη χαμηλή δημοφιλία του προέδρου Τζο Μπάιντεν ως τα χαρακτηριστικά που συνθέτουν ένα έδαφος εξαιρετικά ευνοϊκό για τους Ρεπουμπλικάνους γενικά, και για τον Ντόναλντ Τραμπ ειδικά, με το βλέμμα στραμμένο στις προεδρικές εκλογές του 2024.

Ομως, σε πείσμα όσων επιμένουν να διαβάζουν το βραχύ ή μακρύ μέλλον με όρους παρελθόντος, ο Τραμπ δεν αποτελεί τον «παράγοντα Χ» για το σημερινό εκλογικό σώμα. Πρόσφατη δημοσκόπηση του Siena College για χάρη των «New York Times» επιβεβαίωσε ότι πολλοί πρώην ψηφοφόροι του Τραμπ είναι κουρασμένοι από τις δικαστικές περιπέτειές του και τη γενικότερη αυτοαναφορικότητά του. Ετσι, παρότι παραμένει ο πλέον δημοφιλής Ρεπουμπλικάνος, ο πρώην πρόεδρος έχει ισχυρό ανταγωνισμό στο πρόσωπο του κυβερνήτη της Φλόριντα Ρον ντε Σάντις. Ο τελευταίος είδε τη δημοφιλία του να εκτοξεύεται την ύστερη περίοδο της πανδημίας, όταν από ένα σημείο και έπειτα αυτοανακηρύχθηκε διαπρύσιος υποστηρικτής της χαλάρωσης των περιοριστικών μέτρων.

Επιπλέον, παρότι σε επίπεδο πολιτικής ταυτίζεται με τις πολιτικές Τραμπ, εκφράζει μια ηπιότερη και θεσμικότερη εκδοχή του συντηρητικού λόγου, γεγονός που δύναται να τον καταστήσει μελλοντικό πόλο έλξης για την εκλογική κατηγορία στην οποία οι Ρεπουμπλικάνοι αντιμετωπίζουν το μεγαλύτερο πρόβλημα, ήτοι τους λευκούς πτυχιούχους. Και δεν μπορεί να παραβλεφθεί η εκτίμηση που τρέφει για τον Ντε Σάντις ο εκκεντρικός δισεκατομμυριούχος Ελον Μασκ, ο οποίος μπορεί να κινητοποιήσει σημαντικούς πόρους σε επίπεδο χρηματοδότησης και προσωπικής επιρροής αν αποφασίσει να τον στηρίξει.

Αλλοίωση εγγράφων;

Επιστρέφοντας στα της δίωξης, η διευκρίνιση ως προς την αξία των εγγράφων που βρέθηκαν στο Μαρ-α-Λάγκο αναμένεται να πάρει χρόνο. Το FBI έχει την πεποίθηση ότι είναι πολύ πιθανό ο Τραμπ να παραβίασε διάταξη του νόμου περί κατασκοπείας παρακρατώντας, αλλοιώνοντας ή καταστρέφοντας συγκεκριμένα κυβερνητικά έγγραφα, με τις κατηγορίες να συνθέτουν ένα κατηγορητήριο που φέρνει τον πρώην ένοικο του Λευκού Οίκου αντιμέτωπο με συνολική ποινή δέκα ετών. Πηγές κοντά στο υπουργείο Δικαιοσύνης αναφέρουν ότι υπήρξε προσπάθεια συνεννόησης με το περιβάλλον του πρώην προέδρου για την επιστροφή των επίμαχων εγγράφων, ενώ οι «New York Times» αποκάλυψαν πως ένας από τους δικηγόρους του υπέβαλε τον περασμένο μήνα υπόμνημα στο οποίο ισχυρίζεται ότι το σύνολο του υλικού που υπήρχε στην εξοχική κατοικία του Τραμπ έχει παραδοθεί.

Σε αυτό το πλαίσιο μόνο περίεργο δεν είναι ότι ο γενικός εισαγγελέας των ΗΠΑ –αξίωμα ανάλογο του υπουργού Δικαιοσύνης κατά τα ευρωπαϊκά έθιμα– Μέρικ Γκάρλαντ καθυστέρησε επί εβδομάδες τη δρομολόγηση εντάλματος για τη διεξαγωγή της σχετικής έρευνας. Στη διστακτικότητα του Γκάρλαντ, ο οποίος έχει επικριθεί από μεγάλη μερίδα των Δημοκρατικών για κωλυσιεργία στους χειρισμούς του αναφορικά με την έρευνα γύρω από την εισβολή της 06.01.2021 στο Καπιτώλιο, θα πρέπει να προστεθεί η άτυπη παράδοση των αρμόδιων αρχών να μην προβαίνουν σε νομικές ενέργειες που ενδέχεται να επηρεάσουν το αποτέλεσμα των επερχόμενων εκλογών.

Ετσι, αν και μία ακόμη παραπομπή Τραμπ τις παραμονές των ενδιάμεσων εκλογών δεν αποκλείεται, δεν θεωρείται η ενδεδειγμένη κατά τα αμερικανικά έθιμα επιλογή.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter