Το Κέιμπριτζ επέστρεψε κλεμμένο αγαλματίδιο κόκορα στη Νιγηρία

Το Κέιμπριτζ επέστρεψε κλεμμένο αγαλματίδιο κόκορα στη Νιγηρία

Ένα κολέγιο του Πανεπιστήμιο του Κέιμπριτζ ανακοίνωσε σήμερα ότι θα επιστρέψει ένα αρχαίο αγαλματίδιο ενός κόκορα στο Μπενίν Σίτι της Νιγηρίας, 120 χρόνια αφότου κλάπηκε από τις βρετανικές αποικιοκρατικές δυνάμεις.

Η απόφαση αυτή του Κολεγίου του Ιησού εκτιμάται ότι θα ενισχύσει τις πιέσεις που δέχονται άλλα ιδρύματα τα οποία έχουν στην κατοχή τους λάφυρα από το ιστορικό Βασίλειο του Μπενίν και άλλα αντικείμενα που πήραν οι Βρετανοί αποικιοκράτες κατά τον 19ο αιώνα.

Το προσωπικό του κολεγίου ανέφερε ότι από την έρευνα που διενεργήθηκε δεν υπάρχει αμφιβολία πως ο κόκορας κλάπηκε από την Αυλή του Μπενίν, την έδρα του κάποτε πανίσχυρου βασιλείου της Δυτικής Αφρικής. «Αυτό το βασιλικό, προγονικό κειμήλιο ανήκει στον νυν Όμπα της Αυλής του Μπενίν», γράφει το κολέγιο στον ιστότοπό του, αναφερόμενο στον παραδοσιακό ηγέτη αυτής της περιοχής που σήμερα αποτελεί τμήμα της Νιγηρίας.

«Ελπίζω ότι και άλλοι θεσμοί θα ακολουθήσουν αυτό το παράδειγμα», σχολίασε ο Νιγηριανός καλλιτέχνης Βίκτορ Εχικαμένορ, ο οποίος αγωνίζεται για την επιστροφή των έργων τέχνης του Μπενίν στην πόλη τους.

(ΑΠΕ – ΜΠΕ)

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter