Το Κέντρο Πομπιντού πάει Σαγκάη!

Το Κέντρο Πομπιντού πάει Σαγκάη!

Tο Κέντρο Πομπιντού ανακοίνωσε ότι υπέγραψε πρωτόκολλο συμφωνίας με δημόσια κινεζική εταιρία προκειμένου να ανοίξει τις πύλες του στις αρχές του 2019 στη Σανγκάη, υλοποιώντας “το σημαντικότερο πρόγραμμα μακροπρόθεσμης συνεργασίας στον πολιτιστικό τομέα” μεταξύ της Γαλλίας και της Κίνας.

Το Κέντρο, που διαθέτει μια από τις μεγαλύτερες συλλογές σύγχρονης τέχνης παγκοσμίως, ακολουθεί μια πολιτική ανοίγματος διεθνώς, κυρίως στην Ασία όπου αναμένεται να αποκλίνει από την ιδέα του “προσωρινού Κέντρου Πομπιντού” που έχει δοκιμαστεί από το 2015 στη Μάλαγα της Ισπανίας.

Το πρωτόκολλο συμφωνίας υπογράφηκε μεταξύ των Centre Pompidou και West Bund Group, της δημόσια επιχείρησης για την ανάπτυξη της συνοικίας Σουχουί στη Σανγκάη, σύμφωνα με το Κέντρο Μπομπούρ. Ένα συμβόλαιο αναμένεται να υπογραφεί στα τέλη του 2017 από τις δύο πλευρές για να διευκρινιστούν “οι όροι της φιλόδοξης αυτής συνεργασίας, πενταετούς διάρκειας που θα μπορεί να ανανεώνεται”.

Το Κέντρο Πομπιντού θα εγκατασταθεί στο West Bund Art Museum, ένα κτίριο περίπου 25.000 τ.μ. που σχεδίασε ο βρετανός αρχιτέκτονας Ντέιβιντ Τσίπερφιλντ, ο οποίος ανακαίνισε το Neues Museum του Βερολίνου. Η κατασκευή του κτιρίου ξεκίνησε στα τέλη του 2016 και αναμένεται να ολοκληρωθεί στα τέλη του 2018.

Περισσότερες από 20 εκδηλώσεις θα παρουσιαστούν στο Κέντρο Πομπιντού της Σανγκάης (West Bund) κατά τη διάρκεια της πρώτης πενταετίας και ” σημαντική θέση θα δοθεί στην κινεζική σύγχρονη δημιουργία” και στο Κέντρο Πομπιντού στο Παρίσι”, αναφέρει η ανακοίνωση.

Το Κέντρο Πομπιντού θα προσφέρει την εμπειρία του και θα ασκεί μια αποστολή παροχής συμβουλών και αρωγής καθόλη τη διάρκεια της συνεργασίας αυτής, κυρίως στους τομείς της επιμελητείας της έκθεσης, της συντήρησης των έργων τέχνης, της εκπαιδευτικής δράσης”.

Μια προσωρινή εγκατάσταση συνιστά μια πηγή εσόδων για το “μητρικό” μουσείο, που λαμβάνει κάποια τέλη, αλλά είναι και ένας τρόπος για να αξιοποιήσει το Κέντρο Πομπιντού την τεχνογνωσία του και για να είναι “παρών στις αναδυόμενες σκηνές” ώστε να εμπλουτίζει τη συλλογή του.

Το Κέντρο Πομπιντού είχε ανακοινώσει επίσης το 2016 ένα σχέδιο εγκατάστασής του στη Σεούλ, το οποίο δεν προχώρησε λόγω της πολιτικής κρίσης στη Νότια Κορέα, καθώς και τη δημιουργία το 2020, σε συνεργασία με την περιοχή των Βρυξελλών, ενός νέου χώρου αφιερωμένου στη σύγχρονη και μοντέρνα τέχνη και στην αρχιτεκτονική εντός της βελγικής πρωτεύουσας.

Το Κέντρο Πομπιντού, εθνικό πολιτιστικό κέντρο της Γαλλίας, εγκαινιάστηκε το 1977 στο Παρίσι και διατηρεί μια συλλογή 12.000 έργων τέχνης, μια από τις δυο μεγαλύτερες συλλογές μοντέρνας και σύγχρονης τέχνης παγκοσμίως, μετά αυτήν του MoMA στη Νέα Υόρκη.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter