Το κερδισμένο στοίχημα του Μαρτίνς

Το κερδισμένο στοίχημα του Μαρτίνς

Το πρώτο μεγάλο στοίχημα για τον Πέδρο Ρουί ντα Μότα Βιέιρα Μαρτίνς όταν πάτησε το πόδι του στην Ελλάδα ήταν να κερδίσει την εμπιστοσύνη του Βαγγέλη Μαρινάκη.

Ο ιδιοκτήτης της ΠΑΕ Ολυμπιακός μέσα σε οκτώ σεζόν είχε συνεργαστεί με 14 προπονητές, από τους οποίους ο Τάκης Λεμονής είχε περάσει δύο φορές από τον «ερυθρόλευκο» πάγκο. Τους άλλαζε δηλαδή σαν τα πουκάμισά του, παρότι οι Πειραιώτες έκαναν… πάρτι στη Σούπερ Λίγκα και κέρδιζαν τίτλους με εξαίρεση την περσινή χρονιά.

Ο 48άχρονος κόουτς δεν είχε λαμπερό βιογραφικό και ήταν επιλογή του Κριστιάν Καρεμπέ. Την περίοδο 2004-06 δούλεψε ως βοηθός στη Σετουμπάλ, την Πόρτο και την Μπελενένσες, ενώ το 2006 ανέλαβε ως τεχνικός την Ουνιάο ντε Λάμας. Το 2010 έκανε το πρώτο μεγάλο άλμα στην προπονητική του καριέρα συμφωνώντας με τη Μαρίτιμο. Στη συνέχεια εργάστηκε στη Ρίο Αβε και τη Βιτόρια Γκιμαράες. Στον Πειραιά ήρθε πριν από οκτώ μήνες για να δημιουργήσει μια νέα ομάδα και να επαναφέρει τον Ολυμπιακό στον θρόνο του. «Ποιότητα και ελκυστικό ποδόσφαιρο. Είναι και η υποχρέωση που έχουμε στους οπαδούς μας και επειδή δεν μπορείς πάντα να παίζεις καλά, αυτό που θα πρέπει να κάνουμε είναι να παίζουμε με την ψυχή μας» είχε δηλώσει στις 8 Μαΐου στην επίσημη παρουσίασή του ο Μαρτίνς μιλώντας για τα συστατικά επιτυχί- ας που πρέπει να έχει μια ανταγωνιστική ομάδα. Η πορεία του στον Ολυμπιακό ξεκίνησε με ρεκόρ, αφού έγινε ο πρώτος προπονητής που παρέμεινε αήττητος στα πέντε πρώτα ευρωπαϊκά παιχνίδια της ομάδας.

Λείπει το εύκολο γκολ

Οι «ερυθρόλευκοι» παίζουν ελκυστικό ποδόσφαιρο, παράγουν φάσεις, αλλά τους λείπει το εύκολο γκολ. Γι’ αυτό στη Σούπερ Λίγκα πέταξαν πολλούς βαθμούς και βρίσκονται στην τρίτη θέση, πίσω από ΠΑΟΚ και Ατρόμητο. Σε άλλες εποχές ο Μαρινάκης θα είχε «σκουπίσει» τον κόουτς από τον Οκτώβριο ή τον Νοέμβριο. Παρά τα στραβά αποτελέσματα και τις γκέλες το «αφεντικό» στήριξε τον εκλεκτό του Καρεμπέ και όλοι μαζί με τους παίκτες έγιναν ένα κουβάρι την Πέμπτη το βράδυ μετά την τεράστια νίκη επί της Μίλαν (3-1) και την πρόκριση στην επόμενη φάση του Europa League. «Ηταν ονειρεμένη βραδιά για μας. Γνωρίζαμε ότι μπορούμε να τα καταφέρουμε. Πιστεύουμε στην ποιότητα και τη δουλειά που έχουμε κάνει στην ομάδα μας. Γι’ αυτό βρισκόμαστε εδώ» δήλωσε μετά τον θρίαμβο επί των Ιταλών ο προπονητής του Ολυμπιακού.

Ο Μαρτίνς είναι άνθρωπος ήπιων τόνων και δουλευταράς. Στο προπονητικό κέντρο στου Ρέντη πηγαίνει πρώτος και φεύγει τελευταίος. Εργάζεται 14-15 ώρες και διακρίνεται για την οργανωτικότητά του. Είναι δίκαιος στις επιλογές του και δεν καταλαβαίνει από βεντέτες, όπως φάνηκε και στην περίπτωση του Γιάγια Τουρέ. Παίζουν πάντα οι καλύτεροι, οι πιο φορμαρισμένοι και αυτό του το αναγνωρίζουν οι ποδοσφαιριστές. Οποιος έχει απορίες γιατί μένει εκτός ενδεκάδας βρίσκει ανοιχτό το γραφείο του προπονητή του. Και ο Μαρτίνς τού εξηγεί γιατί δεν θα βρίσκεται στην ενδεκάδα ή γιατί πρέπει να μπει ως αλλαγή. Η συζήτηση σβήνει και τις πιθανότητες να προκύψουν μουρμούρες από τα «βαριά» ονόματα που μένουν στο πάγκο.

Θέμα εμπιστοσύνης

Στο ξεκίνημα της περιόδου ο κόουτς επέμενε στο δίδυμο Μπουχαλάκης – Καμαρά, ενώ στον πάγκο ήταν οι Νάτχο – Γκιλιέρμε που θεωρητικά αποκτήθηκαν για την ενδεκάδα. Στην πορεία δικαιώθηκε γι’ αυτή την επιλογή του, ενώ ο Ισραηλινός και ο Βραζιλιάνος όσες φορές έπαιξαν έδωσαν σχεδόν το 100% των δυνατοτήτων τους. Η υγεία σε ένα κλαμπ ξεκινά από τα αποδυτήρια και ο Πορτογάλος έχει τον πλήρη έλεγχο, παρά τις αποτυχίες στο πρωτάθλημα.

Ολόκληρος ο οργανισμός περιβάλλει με εμπιστοσύνη τον Π. Μαρτίνς και του έχει δώσει την απαιτούμενη ηρεμία να χτίσει την ομάδα της επόμενης διετίας τριετίας. «Η πρόκριση και η απόδοση της ομάδας ήταν δικαίωση για όλους μας, γιατί αυτή την ομάδα τη στηρίξαμε από την πρώτη στιγμή στα δύσκολα. Αντιμετωπίσαμε δυσκολίες, αλλά εμείς έχουμε πίστη και βλέπουμε ότι αυτό που ξεκινήσαμε το καλοκαίρι έχει μέλλον και θα πάμε ακόμα καλύτερα. Χτίζεται μια πολύ μεγάλη ομάδα και το μέλλον τής ανήκει. Ευχαρίστησα τον προπονητή, το τεχνικό επιτελείο και όλους τους ανθρώπους που είναι γύρω απ’ αυτή την ομάδα» δήλωσε ο Μαρινάκης μετά την επιτυχία του Ολυμπιακού στο Europa League.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter