Το ΚΙΝΑΛ αναζητεί τη… βάση του

Το ΚΙΝΑΛ αναζητεί τη… βάση του

Έκτακτο συνέδριο από τη Φώφη Γεννηματά για φρένο στην απορρόφηση στελεχών και ψηφοφόρων από τον ΣΥΡΙΖΑ

Δεν κουράζεται η ηγεσία του ΚΙΝΑΛ να μνημονεύει τους «συνιδρυτές», όπως τους αποκαλεί η Φώφη Γεννηματά, δηλαδή 212.000 πολίτες που κινητοποιήθηκαν και ψήφισαν (την ίδια) επικεφαλής του φορέα της κεντροαριστεράς στις εκλογές του 2017. Και καλά κάνει. Ωστόσο οι πρόσφατες εξελίξεις στο Κίνημα, μετά τη διαγραφή του Θανάση Θεοχαρόπουλου από την κοινοβουλευτική ομάδα της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και την αποχώρηση της ΔΗΜΑΡ από τον πολιτικό συνασπισμό, ακόμη κι αν δεν έχει ιδιαίτερα μεγάλη αριθμητική απήχηση στην εκλογική βάση της παράταξης, δεν εμπνέουν μεγάλη αισιοδοξία για το μέλλον της.

Ηδη είχαμε την αποχώρηση 31 στελεχών της ΔΗΜΑΡ από τα κομματικά όργανα και από τα ψηφοδέλτια του ΚΙΝΑΛ, η οποία υποστηρίζει –σε αντίθεση με τη Χαριλάου Τρικούπη– ότι αποτελούν την πλειοψηφία των μελών της τα οποία συντάχθηκαν με τον Θαν. Θεοχαρόπουλο στην απόφασή του να αποσύρει το κόμμα του από τον φορέα. Και φυσικά είναι ακόμη νωπή η αποχώρηση του Ποταμιού και του Σταύρου Θεοδωράκη από το ΚΙΝΑΛ, η οποία είχε προκαλέσει μεγαλύτερη εσωστρέφεια…

Διαρροές στελεχών

Την ίδια στιγμή οι συνεχείς αποχωρήσεις κατώτερων στελεχών και ορισμένων μελών του ΚΙΝΑΛ –παρότι η Χαριλάου Τρικούπη επιμένει ότι ελάχιστοι εξ όσων τα ονόματα δημοσιεύτηκαν ήταν μέλη του κόμματος, ενώ υποστηρίζει επίσης ότι ορισμένοι εξ αυτών απλώς ψήφισαν για την ανάδειξη προέδρου και μετά… εξαφανίστηκαν– προβληματίζουν. Κι αυτό ακριβώς επειδή αποδεικνύεται αυτό που αρκετοί πίστευαν εξαρχής, ότι από τους 212.000 «συνιδρυτές» πολλοί δεν θα συνέχιζαν εντός ΚΙΝΑΛ, απλώς τους είχε κινητοποιήσει τότε μια εκλογική διαδικασία η οποία είχε καμπόσους φιλόδοξους διεκδικητές της αρχηγίας, για να καταλήξει όμως σε «υπόθεση ΠΑΣΟΚ» μεταξύ Φ. Γεννηματά και Νίκου Ανδρουλάκη, με τα περίφημα ανοίγματα στο προοδευτικό κέντρο, το εκσυγχρονιστικό μπλοκ και την Αριστερά να πηγαίνουν… περίπατο!

Η Φ. Γεννηματά, πάντως, που την ανησυχεί το κάλεσμα του Αλέξη Τσίπρα («ρεσάλτο» το αποκαλεί) για τη συγκρότηση προοδευτικού πολιτικού μετώπου, μιλάει σήμερα στη συνεδρίαση της κεντρικής επιτροπής του ΚΙΝΑΛ στο Κάραβελ. Βασικό θέμα είναι η πορεία του φορέα προς το έκτακτο συνέδριο το οποίο ανακοινώθηκε για τον Μάρτιο, με στόχο την –πραγματικά πλέον– ενιαία λειτουργία του Κινήματος. Αφού της πήρε περίπου έναν χρόνο για να συνειδητοποιήσει ότι αντί πολυφωνίας είχαν… Βαβυλωνία, σπεύδει να ενοποιήσει τον φορέα σε ένα κόμμα με εκλεγμένους συνέδρους και νέα όργανα, στα οποία δεν θα υπάρχει το μέτρο της ποσόστωσης. Με λίγα λόγια το ΠΑΣΟΚ της κ. Γεννηματά, το ΚΙΔΗΣΟ του Γιώργου Παπανδρέου και οι μικρότεροι εταίροι, δηλαδή οι Κινήσεις Πολιτών για τη Σοσιαλδημοκρατία και η ΕΔΕΜ, καλούνται όχι να αυτοδιαλυθούν αλλά να απενεργοποιήσουν τα κομματικά τους όργανα, κάτι που έχει ήδη πράξει το ΠΑΣΟΚ, και να συνταχθούν με τα καινούργια εκλεγμένα όργανα του ΚΙΝΑΛ.

Τώρα, βέβαια, όταν τη μεγαλύτερη δυναμική εντός του συνασπισμού την έχει το ΠΑΣΟΚ δεν είναι δύσκολο να συμπεράνει κανείς ποιος θα συνεχίσει να έχει το πάνω χέρι στις αποφάσεις! Μάλιστα το γεγονός ότι οι υποψήφιοι για τη νέα κεντρική επιτροπή του ΚΙΝΑΛ και το νέο πολιτικό συμβούλιο που θα εκλεγούν στο συνέδριο δεν θα προέρχονται από ποσόστωση μεταξύ των εταίρων του συνασπισμού έχει ήδη κάνει πολλούς να σκέφτονται (και να ανησυχούν) ότι θα παιχτεί το γνώριμο επί ΠΑΣΟΚ έργο της μάχης χαρακωμάτων και μηχανισμών, αυτήν τη φορά μεταξύ της Φ. Γεννηματά και του Ν. Ανδρουλάκη…

Από την άλλη πλευρά είναι προφανές πως παρότι τα κόμματα που συγκροτούν αυτήν τη στιγμή το ΚΙΝΑΛ δεν θα διαλυθούν αλλά θα… απενεργοποιήσουν τα κομματικά τους όργανα, όλα δείχνουν ότι έστω και διά της διολίσθησης θα επέλθει ουσιαστικά το «ξεδόντιασμα» όλων, συμπεριλαμβανομένου του ιστορικού ΠΑΣΟΚ.

Τα κόμματα που συγκροτούν το ΚΙΝΑΛ δεν θα διαλυθούν, αλλά θα… απενεργοποιήσουν τα κομματικά τους όργανα

Κινούμενη η βάση

Σε κάθε περίπτωση προς το παρόν υπάρχει ένας πολιτικός φορέας που διαθέτει ακόμη κορυφαία στελέχη –κυρίως προερχόμενα από το ΠΑΣΟΚ, βεβαίως– αλλά μοιάζει να αναζητεί τη… βάση του! Γι’ αυτό και η προσπάθεια που κάνει η Φ. Γεννηματά είναι να επισπευθούν οι διαδικασίες για το συνέδριο προκειμένου να κινητοποιηθούν εκ νέου οι «συνιδρυτές» –όσοι έχουν απομείνει τέλος πάντων– για να ανακόψουν την επιχειρούμενη από τον ΣΥΡΙΖΑ απορρόφηση στελεχών και ψηφοφόρων του χώρου της κεντροαριστεράς.

Ωστόσο η επιμονή της ηγεσίας του ΚΙΝΑΛ στην ταύτιση με πολιτικές της ΝΔ και με το βενιζελικής προέλευσης μότο περί «στρατηγικής ήττας» του ΣΥΡΙΖΑ προς το παρόν δεν έχει αποδώσει τα προσδοκώμενα οφέλη για την παράταξη, η οποία κάποια στιγμή έπιασε διψήφιο ποσοστό στις δημοσκοπήσεις και τώρα κινδυνεύει με ξεφούσκωμα ανάλογο με εκείνο του Ποταμιού…

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter