Το ΚΚΕ κυνηγά την άνοδο και το ΜέΡΑ25 την είσοδο

Το ΚΚΕ κυνηγά την άνοδο και το ΜέΡΑ25 την είσοδο

Οι εκλογικές στοχεύσεις, οι μετακινήσεις και τα νέα πρόσωπα

Το δίλημμα των εκλογών της 25ης Ιουνίου 2023 για τον Περισσό, που επιχειρεί να πείσει ότι το ΚΚΕ είναι η μόνη στρατηγική μαχητική αντιπολίτευση στην αντιλαϊκή κυβέρνηση της ΝΔ, είναι: «Ή δίνεις συναίνεση στη στήριξη της αντιλαϊκής πολιτικής της κυβέρνησης ή ενισχύεις τη μόνη πραγματική αντιπολίτευση από τη σκοπιά των εργατικών – λαϊκών συμφερόντων». Με τον κόσμο που έδωσε το 7,23% στο ΚΚΕ είχαν συναντηθεί τα στελέχη του Περισσού και οι συναγωνιστές τους: στη ζώνη του Περάματος, όπου με κινητοποιήσεις τους οι εργαζόμενοι με τη συμβολή του ΚΚΕ κατάφεραν να γίνει υποχρεωτική η συλλογική σύμβαση, στις γειτονιές της Αττικής όπου αναπτύχθηκαν αγώνες, στους οικισμούς των εργατών της ΛΑΡΚΟ, αλλά και στις συναυλίες που διοργάνωσε ο Περισσός για να προσφέρει ανάσες πολιτισμού. Οπως και τώρα, που οι δυνάμεις του ΚΚΕ βρέθηκαν έξω από σπίτια χαμηλόμισθων και φρέναραν τον πλειστηριασμό τους ενώ παράλληλα οργάνωσαν εκθέσεις ζωγραφικής και χαρακτικής εγκαινιάζοντας το εργαστήρι του σπουδαίου κομμουνιστή εικαστικού Γιώργη Βαρλάμου.

Αγωνιστική εναλλακτική

Ο Περισσός θεωρεί ότι η εκλογική ενίσχυση θα έχει συνέχεια επειδή, όπως επισήμανε και ο γγ της ΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας μιλώντας στο ΑΠΕ, το ΚΚΕ έχει αναπτύξει εδώ και καιρό αγωνιστικούς δεσμούς με τους εργαζόμενους. Κρίνει άλλωστε ότι τα αποτελέσματα της 21ης Μαΐου δεν ήταν ευκαιριακά και ανέδειξαν ακριβώς την ώσμωση με τον κόσμο της εργασίας, όπως καταγράφηκε στην Αττική όπου το ΚΚΕ ήρθε τρίτο κόμμα, στο διψήφιο ποσοστό της Β΄ Πειραιά και του Δυτικού Τομέα, στη δεύτερη θέση που έλαβε στον Ασπρόπυργο ή στις πυρόπληκτες περιοχές της βόρειας Εύβοιας, στην πρωτιά με 35% στην Ικαρία, σε περιοχές του Δήμου Θεσσαλονίκης «με έντονο εργατικό στοιχείο».

Κατά τον Περισσό, ούτε ο ΣΥΡΙΖΑ ούτε το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ μπορούν να διεκδικούν ρόλο ισχυρής αντιπολίτευσης, αφού όλος ο κόσμος έχει δει ότι υπερψήφισαν το 50% και το 70% των νομοσχεδίων της ΝΔ αντίστοιχα, και ουσιαστικά με τη στάση τους καλλιέργησαν την αντίληψη ότι «δεν υπάρχει εναλλακτική» απέναντι στην κυρίαρχη πολιτική.

Το ΚΚΕ δεν παραβλέπει τον συνολικό αρνητικό συσχετισμό, που καταγράφεται στο ότι η ΝΔ έχει υψηλά ποσοστά, τα κόμματα του κυβερνητισμού ξεπερνούν σε ποσοστό το 70%, αλλά και στο ότι οι ακροδεξιοί σχηματισμοί συγκεντρώνουν κάποια ποσοστά.

Ο Περισσός καλεί τους 427.000 ψηφοφόρους που έριξαν ΚΚΕ στην κάλπη να το επαναλάβουν και να μη χαθεί ούτε μία ψήφος στην αποχή. Επίσης διατυπώνει επιχειρήματα ώστε να απαγκιστρωθεί ο λαϊκός κόσμος από τη λογική της ανάθεσης ή του «μικρότερου κακού» και να στηρίξει τη δύναμη που θα παραμείνει δίπλα του. Κατά τον Περισσό, όσο πιο δυνατό είναι το ΚΚΕ τόσο πιο δυνατός ο λαός.

Το στοίχημα του ΜέΡΑ25

«Θέλεις αυτή η φωνή να είναι στη Βουλή; Είναι στο χέρι σου #stis25MeRA25». Με αυτό το σύνθημα το ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη θα διεκδικήσει να περάσει το όριο του 3% ώστε να εκλέξει βουλευτές στο Ελληνικό Κοινοβούλιο. Στις εκλογές του Μαΐου η εκλογική συμμαχία στην οποία συσπειρώθηκαν μαζί με το κόμμα του Γιάνη Βαρουφάκη η Λαϊκή Ενότητα – Ανυπότακτη Αριστερά, ανένταχτοι και στελέχη μικρών σχημάτων της ριζοσπαστικής Αριστεράς έλαβε ποσοστό 2,63% και έμεινε εκτός Βουλής.

Θα αρκούσε μία ακόμη ψήφος σε καθένα από τα περίπου 22.000 εκλογικά τμήματα για να πιάσει το εκλογικό όριο εισόδου. Σήμερα με βάση τις 155.085 ψήφους που συγκέντρωσε στις πρόσφατες εκλογές, συνυπολογίζοντας την κινητικότητα του εκλογικού σώματος (εκροές – εισροές ψήφων), το ΜέΡΑ25 και οι σύμμαχοί του κυνηγούν περίπου 30.000 περισσότερες ψήφους. Στο επίκεντρο τίθενται κρίσιμες εκλογικές περιφέρειες (Αττική, Θεσσαλονίκη και Ηράκλειο) για την αύξηση του ποσοστού πανελλαδικά. Αυτό αποτυπώνεται και στον ανασχεδιασμό των ψηφοδελτίων με λίστα όπου γνωστά στελέχη με δυναμική αγωνιστική πορεία μπαίνουν μπροστά στην προεκλογική μάχη.

Ως επικεφαλής του ΜέΡΑ25 – Συμμαχία για τη Ρήξη ο Γ. Βαρουφάκης θα είναι υποψήφιος σε τρεις περιφέρειες: στην Α΄ Θεσσαλονίκης, όπως και στις εκλογές του Μαΐου, αλλά αντί σε Αχαΐα και Β΄ Πειραιά θα κατέλθει στη Β3 Νότιου Τομέα Αθηνών και την Α΄ Αθήνας. Οσον αφορά τους δύο γραμματείς της ΛΑΕ, ο Δημήτρης Στρατούλης θα είναι υποψήφιος στη Β΄ Πειραιά (ήταν στη Β3 Νότιου Τομέα Αθηνών) ενώ η Μαριάννα Τσίχλη στην Α΄ Αθήνας. Αμετακίνητη είναι η Σοφία Σακοράφα στο ψηφοδέλτιο επικρατείας, στο οποίο τη δεύτερη θέση καταλαμβάνει η ακτιβίστρια του ΛΟΑΤΚΙ+ κινήματος Πάολα Ρεβενιώτη (ήταν στην Α΄ Αθήνας), ενώ εντάσσεται επίσης σε αυτό και η μουσικοσυνθέτρια και ερμηνεύτρια Νένα Βενετσάνου.

Υποψήφιοι για πρώτη φορά θα είναι μεταξύ άλλων ο ηθοποιός Γιώργος Χρανιώτης (Α΄ Αθήνας), ο καθηγητής Εργασιακών Σχέσεων στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Γιάννης Κουζής (Β1 Βόρειου Τομέα Αθηνών) και η οικονομολόγος – συγγραφέας και πρώην υπουργός Νάντια Βαλαβάνη στο ψηφοδέλτιο του Ηρακλείου Κρήτης, στο οποίο επικεφαλής είναι ο δημοσιογράφος Μάριος Διονέλλης.

Τρεις βασικούς λόγους προβάλλουν τα στελέχη του ΜέΡΑ25 για ψήφο στη συμμαχία:

• Οπως έδειξε το ΜέΡΑ25 στην προηγούμενη κοινοβουλευτική παρουσία του, θα μεταφέρει τα αιτήματα των κινημάτων στη Βουλή.

• Η είσοδος στο κοινοβούλιο ακόμη ενός κόμματος στερεί ποσοστό από τη ΝΔ ώστε να μην είναι παντοδύναμη.

• Η παρουσία στη Βουλή της συμμαχίας που έχει αναφορά και στη ριζοσπαστική Αριστερά θα ενισχύει την κινηματική δράση και τον στόχο για ενιαίο μετωπικό σχήμα της Αριστεράς.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter