Το κλίμα λογοκρισίας #108 στο facebook: «Θα έρθουμε να σου κάψουμε το σπίτι»

Το κλίμα λογοκρισίας #108 στο facebook: «Θα έρθουμε να σου κάψουμε το σπίτι»

Στην πόλωση οδηγεί η κυβέρνηση Μητσοτάκη την κοινωνία. Σχηματίζει δύο μπλοκ και οριοθετείται σηκώνοντας τείχος απέναντι στους «εθρούς» αδιαφορώντας για τις θέσεις και τις απόψεις, αλλά στοιχίζεται με μόνο κριτήριο ποιος τις εκφράζει. Έτσι ένα τσουνάμι αρνητικών, επικριτικών, χλευαστικών, απαξιωτικών, ακόμη και απειλητικών σχολίων εμφανίζεται να καταπίνει ακόμη και ήπιες κριτικά αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Οι αγέλες των κυβερνητικών τρολ έχουν πιάσει πολλή δουλειά τώρα τελευταία. Η προεκλογική χρονιά που διανύουμε μοιάζει να έχει δώσει το έναυσμα να ξαμοληθούν για να σιωπήσουν οποιαδήποτε διαφορετική φωνή. Τελευταίο επεισόδιο την Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου. Η αρθρογράφος του Documento, από την αρχή της εφημερίδας, Χρύσα Κακατσάκη, μετρημένη –και χιουμοριστική ενίοτε– στον δημόσιο λόγο της παρότι αιχμηρή, ανάρτησε το ακόλουθο σχόλιο:

Είμαι περίπου 8 χρόνια στο φβ. Πρώτη φορά  νιώθω να αυτολογοκρίνομαι τόσο πολύ, όσο το τελευταίο διάστημα. Πρώτη φορά λαβαίνω απειλητικά μηνύματα από ψεύτικα προφίλ στο inbox, τύπου “Θα μάθουμε πού μένεις και θα ‘ρθουμε να σου κάψουμε το σπίτι και τον υπολογιστή”. Πρώτη φορά δέχομαι επιθέσεις όχι πάνω στο θέμα μιας ανάρτησης (θεμιτό) αλλά σε προσωπικό επίπεδο. Λες καλημέρα  ή χρόνια πολλά και κινδυνεύεις να παρεξηγηθείς ακόμα και γι’ αυτό. Το τελευταίο διάστημα η εξίσωση όποιος δεν συμφωνεί μαζί μου είναι εχθρός μου” έχει πάρει απίστευτη έκταση. Ένα σχόλιο κόσμια διατυπωμένο να γράψεις και σε βρίζουν πατόκορφα.  

Χρησιμοποιώ το α’ πρόσωπο, αλλά όπως διαπιστώνω το φαινόμενο είναι γενικό. Ένα σημερινό περιστατικό, ασήμαντο φαινομενικά, έκανε το ποτήρι να ξεχειλίσει. Αυτή την αγένεια, αυτή την έλλειψη σεβασμού και επιχειρημάτων εγώ δεν την αντέχω. Κρατήστε τη “δημοκρατία” σας, αλλά δεν θα πάρω.

Περιεκτικό το κείμενο (μηνύματα, ανοχή, διάλογος, κοσμιότητα, σεβασμός) καθώς δέχτηκε απειλές και ύβρεις από λογαριασμούς που μετά από λίγο εξαφανίστηκαν μιας και έπαψαν να υπάρχουν. Στοχοποιήθηκε επειδή «ανακάλυψαν» ότι είναι αρθρογράφος στο Documento. Οι δε απόψεις της ενοχλούν την ακρονεοφιλελεύθερη γειτονιά του facebook και ορμούν να τη σωπάσουν.

Δεν είναι μοναδική η επίθεση. Όσοι εκφράζουν προσωπική άποψη με κριτική για την κατάσταση που ζουν στην καθημερινότητά τους αντιμετωπίζουν επιθετικά σχόλια από «φίλους». «Δεν τους γνώριζα, με ακολούθησαν, από ευγένεια δέχτηκα και μετά μου ζητούσαν τον λόγο επειδή εξέφραζα μια άποψη» σημειώνει στο documentonews.gr πανεπιστημιακός που προτιμά να διατηρήσει την ανωνυμία του. Όταν, π.χ., η δυσώδης υπόθεση Λιγνάδη έχει αναχθεί σε σοβαρότατο πολιτικό διακύβευμα, η άποψη των ειδικών ή των απλών πολιτών μπαίνει στην πλάστιγγα όχι της άποψης αλλά της αντικυβερνητικής «διάθεσης».

«Δικαιούμαι να ομιλώ, να έχω λόγο. Δεν φοβάμαι τίποτα, δεν θα μας φοβίσουν» σημείωσε εκπαιδευτικός που διατηρεί και σχετική σελίδα με κοινωνικά ζητήματα ιστορικού περιεχομένου. Το Facebook ξαφνικά δεν αναγνώριζε την ταυτότητά της ως κατόχου της σχετικής σελίδας και βρέθηκε κλειδωμένη έξω από το δημιούργημά της. «Βασικός στόχος ήταν να κλείσει. Δεν ξέρω πώς κατάφερα να ξαναπάρω τον έλεγχο, με βοήθησαν μαθητές μου» σημειώνει, τονίζοντας ότι κάποιες κυρίες που δεν γνώριζε άρχισαν να σχολιάζουν αρνητικά τις αναρτήσεις της για καθημερινά θέματα αυταρχισμού ή ακρίβειας.

Το ακροκεντρώο αποτύπωμα

Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης το σμήνος των τρολ της ΝΔ είναι μια πραγματικότητα, καθώς ορισμένα «κάνουν βάρδια» και σχολιάζουν συγκεκριμένους στοχοποιημένους λογαριασμούς. Κάποιος δίνει το σύνθημα και ακολουθεί η αγέλη που αφήνει ένα «ευφυολόγημα» υβριστικού χαρακτήρα και εξαφανίζεται από το πληκτρολόγιο, καθώς δεν ανταπαντούν στην απάντηση.

Το ζήτημα είναι ότι οι πιο φανατικοί στην υπεράσπιση του κυβερνητικού έργου είναι οι πρώην αριστεροί και οι «ακροκεντρώοι». Ξεκινώντας από τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκο που επιδιώκει παντί τρόπω να πείσει ότι ανήκει στο πάνθεον της Δεξιάς και συνεχίζοντας με διάφορους δημοσιολογούντες που έχουν θεοποιήσει τον πρωθυπουργό ως Μονομάχο.

>

«Αυτή την αντισύριζα λύσσα, που οπλίζει με θράσος ανεπρόκοπους δημοσιογραφίσκους του Ακραίου Κέντρου να χυδαιολογούν σα χρυσαυγιτάκια, θα ‘πρεπε ίσως να τη δουν και κάποιοι εξ Αριστερών» σχολίασε από την πλευρά του ο επίκουρος καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου ΑΠΘ Ακρίτας Καϊδατζής.

Η πόλωση του λόγου από όσους κάθονται πίσω από πληκτρολόγια είναι καθημερινό φαινόμενο. Αναπαράγεται κυρίως από την κυβερνητική πλευρά προκειμένου να ανακτήσει τα ηνία στον προνομιακό της χώρο του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου. Δείχνει και τις διαθέσεις ενός καθεστώτος που όταν βρίσκεται σε αδιέξοδο στην κοινωνική πολιτική επινοεί εχθρούς με τραμπικό λόγο προκειμένου να επιβιώσει.

Λογοκρισία και μονόλογος

Η ανεκτικότητα και ο διάλογος έχουν πάει περίπατο και οι δολοφονίες χαρακτήρα έχουν πάει σύννεφο. Είναι το κλίμα που έχει στρωθεί με κυβερνητική ευθύνη στον δημόσιο λόγο και εκφράζεται ακόμη και μέσα από τους επίσημους τηλεοπτικούς διαύλους. Η «διαφορετική» άποψη ή αποσιωπάται ή αποκρύβεται ή λοιδορείται.

Αποτυπώνονται όλα αυτά στην κατάσταση της ελευθερίας της ενημέρωσης που έχει σημειωθεί με την ταπεινωτική θέση 108 στη λίστα των Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα και με επικρίσεις στις εκθέσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και άλλων ευρωπαϊκών και διεθνών δημοσιογραφικών οργανώσεων.

Καθρέφτης σου είναι όλα αυτά κοινωνία της Ελλάδας του Μητσοτάκη και σου ανήκουν.

Διαβάστε επίσης:

Νέο ευρωπαϊκό «χαστούκι» στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για την ελευθερία του Τύπου

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter