Το Κόσοβο ζητά να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ

Το Κόσοβο ζητά να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ

Το Κόσοβο ζήτησε από τον πρόεδρο των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν να διαμεσολαβήσει προκειμένου να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ. Η συγκεκριμένη κίνηση κρίνεται ως «επιτακτική» σύμφωνα με το ίδιο το Κόσοβο ακριβώς εξαιτίας της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία.Για αυτόν τον λόγο η Κοσοβάρα πρόεδρος Βιόσα Οσμάνι Σαντρίου απέστειλε επιστολή προς τον Αμερικάνο πρόεδρο, Τζο Μπάιντεν, προειδοποιώντας πως οι κινήσεις της Μόσχας στοχεύουν να «αποσταθεροποιήσουν» το Κόσοβο.

«Η ένταξη του Κοσόβου στο ΝΑΤΟ έχει καταστεί επιτακτική», γράφει η Οσμάνι. «Εκφράζουμε την ελπίδα και την προσδοκία μας ότι οι ΗΠΑ θα χρησιμοποιήσουν την ηγεσία και την επιρροή τους για να υποστηρίξουν ενεργά και να προωθήσουν την περίπλοκη διαδικασία ένταξης στο ΝΑΤΟ για το Κόσοβο»,  στην επιστολή που εστάλη την προηγούμενη εβδομάδα. Η πρόεδρος του Κοσόβου εξήγησε ότι η επικράτειά του είναι «εκτεθειμένη στις επίμονες προσπάθειες της Ρωσίας να βλάψει και να αποσταθεροποιήσει ολόκληρα τα Δυτικά Βαλκάνια». «Το Κόσοβο είναι η πιο φιλοαμερικανική και η πιο φιλοΝΑΤΟϊκή χώρα στον κόσμο», πρόσθεσε η πρόεδρος του Κοσόβου.

Το Κόσοβο, το οποίο τάχθηκε αμέσως στο πλευρό των δυτικών κυρώσεων κατά της Μόσχας, έχει δεσμευτεί να δεχθεί χιλιάδες Ουκρανούς πρόσφυγες, παρά το γεγονός ότι το Κίεβο και μια σειρά άλλων χωρών δεν έχει αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του. Αξίζει να σημειωθεί πως οι σέρβικες δυνάμεις αποσύρθηκαν από την περιοχή το 1999, όταν οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Πολιτειών πραγματοποίησαν μια σειρά βομβαρδισμών επεμβαίνοντας με καταλυτικό και βίαιο τρόπο σε μια κατά τα άλλα εθνική υπόθεση. Όπως το Βελιγράδι, η Μόσχα δεν αναγνωρίζει το Κόσοβο, γεγονός που του απαγορεύει την είσοδο στα Ηνωμένα Έθνη. Μετά την παρέμβαση της Δύσης ωστόσο στη σύγκρουση, το Κόσοβο τοποθετήθηκε σταθερά στη πλευρά της Δύσης. Ο πόλεμος μεταξύ αυτονομιστών ανταρτών και σερβικών δυνάμεων στα τέλη της δεκαετίας του 1990 άφησε 13.000 νεκρούς, τη συντριπτική πλειοψηφία των Αλβανών Κοσοβάρων.

 

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter