Το κουβανικό φάρμακο Nasalferón στη μάχη της πρόληψης ενάντια της Covid-19

Το κουβανικό φάρμακο Nasalferón στη μάχη της πρόληψης ενάντια της Covid-19

Η φαρμακευτική αγωγή κι όχι εμβόλιο έχει χορηγηθεί ήδη από τον Αύγουστο στους υγειονομικούς και σε ηλικιωμένους και πλέον δίνεται στους επισκέπτες από το εξωτερικό και στους οικείους τους

Στην Κούβα σημειώνεται ένα ξέσπασμα του ιού SARS-CoV-2 τις τελευταίες ημέρες, με κατά μέσο όρο περισσότερες από 80 κρούσματα ημερησίως αυτή την εβδομάδα. Για να ανασχέσει την εξάπλωση της λοιμώδους νόσου στο νησί, προγραμματίζεται η δωρεάν προληπτική εφαρμογή του εγχώριου φαρμακευτικού προϊόντος Nasalferón. Η θεραπεία με τις σταγόνες του παρασκευάσματος αποτελεί μια από τις νέες δράσεις για την αντιμετώπιση της πανδημίας σε τοπική κλίμακα και απευθύνεται προς όλους τους επισκέπτες της χώρας από το εξωτερικό.

Δεν πρόκειται για καινούργιο σκεύασμα, που μάλιστα κυκλοφόρησε πρόσφατα, όπως από παρανόηση μεταδίδεται, καθώς το φάρμακο –και όχι εμβόλιο, όπως λανθασμένα μεταδίδεται και στα ελληνικά Μέσα–χρησιμοποιείται στην Κούβα ήδη από τον περασμένο Αύγουστο.

Σύμφωνα με επίσημες πηγές της Κουβανικής Ακαδημίας Επιστημών, μέχρι τον Αύγουστο το φαρμακευτικό προϊόν έχει ήδη χορηγηθεί σε περισσότερους από 17.000 εργαζομένους στον τομέα της υγείας στο νησί της Καραϊβικής και σε χιλιάδες άλλους που θεωρούνται ευάλωτοι είτε λόγω ηλικίας είτε έχουν εκτεθεί άμεσα στον ιό της Covid-19.

Το κουβανικό φάρμακο

Το εθνικό πρωτόκολλο δράσης της Κούβας για την Covid-19, από τις αρχές που εφαρμόστηκε, δεν στόχευε μόνο στην ανάσχεση της πανδημίας με απαγορεύσεις και άλλα μέτρα αλλά είχε πάντα κατά νου την ανάγκη ενσωμάτωσης παρεμβάσεων πρόληψης. Υπό αυτήν την έννοια, η ομάδα εργασίας εμπειρογνωμόνων από την εταιρεία BioCubaFarma και το υπουργείο Δημόσιας Υγείας της χώρας συνέστησαν τη χρήση ανασυνδυασμένης ανθρώπινης ιντερφερόνης άλφα-2b (Nasalferón), που παράγεται από την προρρηθείσα κουβανική βιομηχανία βιοτεχνολογίας.

Το Nasalferón άρχισε να δοκιμάζεται από προχθές και σε ταξιδιώτες που φτάνουν από το εξωτερικό αλλά και στους οικείους τους ως προληπτικό μέτρο κατά της Covid-19.

Όπως αναφέρεται από τη σύνοδο του Επαρχιακού Συμβουλίου Άμυνας της Αβάνας, η χορήγηση του εν λόγω φαρμάκου σε σταγόνες θα αναπτυχθεί αρχικά στους δήμους Μπογέρος και Ντίες δε Οκτούβρε (10η Οκτωβρίου), ενώ αργότερα θα επεκταθεί και στην υπόλοιπη πρωτεύουσα. Οι πολυκλινικές κάθε δήμου είναι υπεύθυνες για τη διανομή του φαρμάκου στα γραφεία του οικογενειακού ιατρού.

Δράση και δοσολογία

Η διευθύντρια Επιστήμης και Τεχνολογικής Καινοτομίας του υπουργείου Δημόσιας Υγείας Ιλεάνα Μοράλες εξήγησε ότι χορηγείται ρινικά, μία σταγόνα το πρωί και άλλη μία το βράδυ, για περίοδο πέντε έως και δέκα ημερών.

Το Nasalferón είναι ένα ανασυνδυασμένο σκεύασμα IFN-άλφα-2b για ρινική χορήγηση που, χάρη στις ανοσορρυθμιστικές και αντιιικές ιδιότητές του επιτυγχάνει προστασία έναντι έκθεσης στον ιό.

Οι ειδικοί ισχυρίζονται ότι αποτρέπει την αναπαραγωγή της νόσου και τροποποιεί τον αριθμό των αποικιών του κορονοϊού που υπάρχουν στο σώμα. Ενισχύει επίσης το ανοσοποιητικό σύστημα και διασφαλίζει ότι εάν το άτομο μολυνθεί, δεν θα εμφανίσει σοβαρά συμπτώματα. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter