Το κουφάρι του «Cabrera» στο λιμάνι του Λαυρίου (Photos + Video)

Το κουφάρι του «Cabrera» στο λιμάνι του Λαυρίου (Photos + Video)

Η επιχείρηση ανέλκυσης του πρυμναίου τμήματος του φορτηγού πλοίου «CABRERA», που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 23 Οκτωβρίου στην Άνδρο, παρουσιάστηκε σήμερα στο λιμάνι του Λαυρίου παρουσία του υπουργού Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής Παναγιώτη Κουρουμπλή.

Το “Cabrera” που είχε ημιβυθιστεί στη θαλάσσια περιοχή στα βόρεια της Άνδρου πριν ένα χρόνο και ανελκύστηκε το πρυμναίο τμήμα (μηχανοστάσιο γέφυρα) του φορτηγού πλοίου καθώς θεωρείται απόβλητο θα οδηγηθεί σε διαλυτήριο στην Τουρκία Η ανέλκυση του πρυμναίου τμήματος του πλοίου κρίθηκε αναγκαία από το ΕΛ.ΚΕ.Θ.Ε., για λόγους προστασίας του περιβάλλοντος.

Το συγκεκριμένο κομμάτι του πλοίου που ήταν χαλύβδηνο και είχε κριθεί αναγκαία η ανέλκυσή του από το ΕΛ.ΚΕ.ΘΕ, βρισκόταν σε βάθος 35 μέτρων και σε απόσταση 100 μέτρων από την ακτή. Ανασύρθηκε από τη θαλάσσια περιοχή από ειδικό γερανό 2.400 τόνων που είχε έρθει από την Ολλανδία για το σκοπό αυτό.

Σημειώνεται ότι τα υπόλοιπα κομμάτια του ναυαγίου αποφασίστηκαν να παραμείνουν στη θάλασσα καθώς δεν κρίθηκαν από τους ειδικούς του ΕΛΚΕΘΕ επικίνδυνα για το περιβάλλον και θεωρούνται αδρανή.

Πώς βυθίστηκε

Το πλοίο «CABRERA» σημαίας ANTIGUA BARBUDA, με εννέα άτομα πλήρωμα όλοι αλλοδαποί, είχε αποπλεύσει από τη Λάρυμνα με προορισμό το Τόρνιο Φιλανδίας, έμφορτο με 3.500 μετρικούς τόνους σιδηρονικέλιο σε μορφή βόλων, αλλά παραμονή Χριστουγέννων του 2016 είχε προσαράξει στα βόρεια της Άνδρου λόγω κακών καιρικών συνθηκών. Έως σήμερα είχαν περισυλλεγεί οι 2.800 τόνοι σιδηρονικελίου, ενώ η υπόλοιπη ποσότητα θα περισυλλεγεί τις επόμενες ημέρες από ειδικά συνεργεία.

Σημειώνεται ότι τις μετρήσεις για τη ρύπανση στη θαλάσσια περιοχή όπου είχε ημιβυθιστεί το πλοίο, είχε αναλάβει το ΕΛ.ΚΕ.ΘΕ το οποίο δεν είχε διαπιστώσει κάποιο πρόβλημα στο θαλάσσιο περιβάλλον.


Ακολουθεί το video από τις προσπάθειες διάσωσης του πληρώματος:

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter