Το Κρεμλίνο κάνει πίσω για τον Στάλιν και τον …αποκαθηλώνει

Το Κρεμλίνο κάνει πίσω για τον Στάλιν και τον …αποκαθηλώνει

Η τοποθέτηση μιας επιτοίχιας αναμνηστικής πλάκας για τον Στάλιν στο κτίριο της Νομικής Ακαδημίας της Μόσχας με πρωτοβουλία του Κρεμλίνου προκάλεσε πλήθος αντιδράσεων καθώς θεωρήθηκε μια προσπάθεια αποκατάστασης του σοβιετικό ηγέτη.

Παρά το γεγονός ότι η δημοτικότητα του Στάλιν βρίσκεται στο 38% , σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, οι αντιδράσεις θορύβησαν το Κρεμλίνο.

Ο επικεφαλής του Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων παρά την ρωσική προεδρία Μιχαήλ Φεντότοφ, ζήτησε από τον πρύτανη της Κρατικής Νομικής Ακαδημίας της Μόσχας Κουταφίν Βίκτορ Μπλαζέγιεφ να αφαιρέσει την επιτοίχια αναμνηστική πλάκα στην μνήμη του Στάλιν που τοποθετήθηκε πρόσφατα εντός της σχολής.

Ο Φεντότοφ, στην έκκληση του, επισημαίνει ότι το Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με “μεγάλη απορία” έμαθε ότι τοποθετήθηκε η αναμνηστική αυτή πλάκα και ελπίζει ότι “η διοίκηση της Νομικής Ακαδημίας της Μόσχας, θα επανορθώσει άμεσα το λάθος που διέπραξε, το οποίο εξελήφθη από αρκετούς ως απόπειρα αποκατάστασης του Στάλιν”.

Η διεύθυνση της Νομικής Ακαδημίας αιτιολόγησε την απόφαση της για την τοποθέτηση της αναμνηστικής πλάκας του Στάλιν επικαλούμενη μια ισχύουσα διάταξη του 1960 η οποία χαρακτηρίζει τις αναμνηστικές πλάκες αυτού του είδους ως μνημεία τοπικής σημασίας.

Ωστόσο ο Φεντότοφ επισημαίνει στην έκκληση του, ότι “υπάρχει πληθώρα, παρόμοιων αποφάσεων, διαταγμάτων, νόμων που έχουν ξεχασθεί, αλλά δεν έχουν εναρμονισθεί με την σύγχρονη νομοθεσία” και “η εφαρμογή στην πράξη από νομικής απόψεως θα δημιουργούσε ένα απίστευτο χάος, εάν τα φαντάσματα του παρελθόντος επέστρεφαν αίφνης στην νομική μας πραγματικότητα”.

Εκτός των άλλων ο Φεντότοφ, επισημαίνει ότι το Σύνταγμα της Ρωσικής Ομοσπονδίας γράφει ρητά, ότι στην επικράτειας της ΡΟ, νόμοι και άλλες δικαϊκές πράξεις που έχουν θεσπισθεί πριν τεθεί σε ισχύ το ισχύον Σύνταγμα, εφαρμόζονται εφόσον δεν έρχονται σε αντίθεση με το ισχύον Σύνταγμα”. Επίσης εφιστά την προσοχή στο γεγονός ότι η Νομική Ακαδημία της Μόσχας δεν αποτελεί συνέχεια της Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΣΕ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter