Το κρίμα στο λαιμό σου Σεβασμιότατε Μητροπολίτη Αιτωλοακαρνανίας Κοσμά

Ο Μητροπολίτης Αιτωλοακαρνανίας Κοσμάς.

Μάλλον δεν φαίνεται να αντιλαμβάνεται ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Κοσμάς τις κρίσιμες ώρες που βιώνει η ελληνική κοινωνία, με το θέμα του κορονοϊού.

Την ώρα που η κυβέρνηση λαμβάνει έκτακτα μέτρα, σχολεία κλείνουν, ακολουθούν τα δικαστήρια και γενικότερα οι πολίτες προτρέπονται να λαμβάνουν όλα τα απαραίτητα μέτρα φύλαξης, ο Μητροπολίτης Αιτωλοακαρνανίας σε εγκύκλιο που εξέδωσε όχι μόνο προτρέπει τους πιστούς να κοινωνούν και μάλιστα τακτικά αλλά χαρακτηρίζει «θολωμένους και άγευστους θείας χάριτος» όσους προειδοποιούν για τη μετάδοση της ασθένειας από τη Θεία Κοινωνία.

Το ερώτημα βέβαια που τίθεται εδώ είναι τι κάνει βέβαια η πολιτεία. Στην περίοδο της κορύφωσης του ιού δεν μπορεί να προτρέπονται οι πολίτες να κοινωνούν. Πολλώ δε μάλλον όταν κατά κύριο λόγο στις Εκκλησίες πηγαίνουν άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας που ανήκουν στις λεγόμενες ευπαθείς ομάδες και κινδυνεύουν περισσότερο από τον ιό. Σε περίπτωση που ο ιός εξαπλωθεί ταχύτατα και μάλιστα σε ευπαθείς ομάδες ο Σεβασμιότατος πιστεύει ότι έτσι προφυλάσσει τους πιστούς; Ή μήπως η προστασία τους σε αυτές τις δύσκολες στιγμές θεωρεί ότι κλονίζει την πίστη τους ότι είναι επίθεση στην πίστη και το θρησκευτικό αίσθημα; Καμία επίθεση δεν συμβαίνει, απλά υπέρτερο συμφέρον όλων είναι το δημόσιο συμφέρον και η προστασία της δημόσιας Υγείας και καλό είναι να λαμβάνονται προληπτικά μέτρα.

Ήδη το Οικουμενικό Πατριαρχείο στην ανακοίνωση που εξέδωσε, εμμέσως πλην σαφώς περνούσε το μήνυμα στους πιστούς να εναρμονιστούν με τις οδηγίες των γιατρών και του ΠΟΥ.

«Η Εκκλησία μας σεβόταν και σέβεται την ιατρική επιστήμη. Γι΄αυτό προτρέπει όλους τους πιστούς να εναρμονίζονται προς τις υγειονομικές οδηγίες τόσο του Παγκοσμίου Οργανισμού Υγείας όσο και προς τις σχετικές υποδείξεις και νομοθετικές διατάξεις των κατά τόπους Κρατών».

Διαβάστε αναλυτικά την εγκύκλιο του Μητροπολίτη Κοσμά, η οποία αναρτήθηκε στο agrioniopress.

«Αγαπητοί πατέρες και αδελφοί,

Με τη σύντομη αυτή Εγκύκλιο έρχομαι εκτάκτως να υπογραμμίσω δυό αλήθειες τις οποίες, ως Ορθόδοξοι Χριστιανοί, οφείλουμε όλοι μας να πιστέψουμε, να δεχθούμε, να βιώσουμε και να ομολογήσουμε.

Τις τελευταίες ημέρες ενέσκηψε μία επιδημία η οποία, όπως παρουσιάζεται, έφερε και φέρει ανησυχία, ταραχή, φόβο και αγωνία.

Η πρώτη αλήθεια είναι ότι είμαστε άνθρωποι αδύναμοι. Όσο και αν λέμε ότι είμαστε δυνατοί και άφοβοι, τώρα τρομοκρατηθήκαμε. Δεν πρέπει, όμως, να αποθαρρυνθούμε, να χάσουμε το θάρρος μας, την ειρήνη, τη χαρά μας.

Δεν είμαστε μόνοι μας. Είμαστε πλάσματα του Παντοκράτορος Τριαδικού Θεού. Ζούμε κάτω από την προστασία Του και την αγάπη Του. Εκείνος είπε «εγώ μεθ’ υμών ειμί πάσας τας ημέρας έως της συντελείας των αιώνων» (Ματθ. κη’, 20). Το σκεφτόμαστε αυτό;

Όλοι μας, με υπακοή στις οδηγίες υγιεινής για την προσωπική μας ασφάλεια και για την βοήθεια των αδελφών, των συνανθρώπων μας, ας αφήσουμε και τον εαυτό μας στα χέρια του Κυρίου μας, με ειρήνη και γαλήνη.

Παράλληλα, να προσευχόμαστε να άρη ο Κύριος την επιδημία αυτή, ζητώντας μάλιστα συγγνώμη για τα πολλά αμαρτήματά μας. «Ημάρτομεν, ηνομήσαμεν» αγαπητοί, ελυπήσαμε και προσβάλαμε τον ουράνιο Πατέρα μας. Οι πολλές αμαρτίες μας δεν είναι ανεύθυνες για τις δοκιμασίες μας. Ναι, αγαπητοί. Όσο και αν φαίνεται υπερβολικό, οφείλουμε να μετανοήσουμε.

Ας αναφέρουμε τώρα και την δευτέρα αλήθεια.

Με αφορμή αυτή την επιδημία βρήκαν την ευκαιρία μερικοί έξυπνοι, στην πραγματικότητα θολωμένοι και άγευστοι θείας χάριτος, να καλέσουν τους χριστιανούς να απομακρυνθούν από τη Θεία Κοινωνία για να μη μεταδοθή, όπως είπαν, η ασθένεια από την ιερά λαβίδα με την οποία κοινωνούν όλοι οι χριστιανοί.

“Πολλοί ασθενείς όταν κοινώνησαν ανέκτησαν την υγεία τους και θεραπεύθηκαν!”

Αλήθεια, αυτοί οι άνθρωποι γνωρίζουν τι είναι μέσα στο Άγιο Ποτήριο όταν γίνεται Θεία Λειτουργία και μεταλαμβάνουν οι πιστοί; Γνωρίζουν ότι μέσα στο Άγιο Ποτήριο και στην ιερά λαβίδα είναι «Χριστός ο Κύριος»; Ο Χριστός δεν είναι απλά ένας άνθρωπος. Είναι ο Θεός ο Άναρχος, ο Αιώνιος, ο Οποίος εσταυρώθη και Ανέστη! Ενίκησε τον θάνατο και χαρίζη Ζωή και υγεία, χαρίζει Ανάστασι, κατά χάριν θέωσι, στον άνθρωπο.

Ας γνωρίσουν οι πολέμιοι της Θείας Κοινωνίας ότι οι Απόστολοι, οι Αποστολικοί Πατέρες, οι Μάρτυρες, οι Όσιοι, οι Νεομάρτυρες ζούσαν με λαχτάρα για το Άγιο Ποτήριο και ότι για την αγάπη του Χριστού μας έφθασαν στο μαρτύριο. Αν δεν το γνωρίζουν, ας μάθουν ότι πολλοί ασθενείς όταν κοινώνησαν ανέκτησαν την υγεία τους και θεραπεύθηκαν!

Ας το διακηρύξουμε κι εμείς παντού. Ο Χριστός δεν μεταδίδει ασθένειες, αλλά ευλογία και ζωή. Μέσα στο Άγιο Ποτήριο είναι ο Χριστός. Μεταλαμβάνοντας, κοινωνούμε τεθεωμένο Σώμα και Αίμα Χριστού και όχι μια τροφή ανθρωπίνη. Μη φοβώμαστε, λοιπόν. Τακτικά να κοινωνούμε και να ζητούμε τη βοήθεια του Παντοδυνάμου Κυρίου μας.

Όταν, ως Έλληνες και Ορθόδοξοι Χριστιανοί, μετανοήσουμε και με προσευχή ζώσα και αξία ετοιμασία λαμβάνουμε την Θεία Κοινωνία, μη φοβόμαστε. Ο Κύριος μας αγαπά και δε θα μας εγκαταλείψη.

Αγαπητοί πατέρες και αδελφοί,

Πάντοτε με σταθερότητα στην πίστι μας προς τον Παντοδύναμο Τριαδικό μας Θεό και προς την μετάληψη του Σώματος και του Αίματος του Κυρίου, υπακούουμε, όπως αναφέραμε, ταυτόχρονα και προς τις απαιτούμενες οδηγίες υγιεινής για την προσωπική μας ασφάλεια.

Γι’ αυτό, κατόπιν της αποφάσεως της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, έως την 29η Μαρτίου αναστέλλεται η λειτουργία των Κατηχητικών Σχολείων, της Σχολής Γονέων, των Σχολών Βυζαντινής Μουσικής και Αγιογραφίας, των Συνάξεων Νέων και της Μελέτης της Αγίας Γραφής.

Επίσης, τα Γραφεία της Ιεράς Μητροπόλεως στην Ιερά Πόλη Μεσολογγίου θα λειτουργούν καθημερινά για μία ώρα (από 10:00’ έως 11:00’).

Οι Κατανυκτικοί Εσπερινοί θα τελούνται όχι μόνο σε έναν Ιερό Ναό, αλλά κανονικά σε όλους τους Ενοριακούς Ναούς.

Εύχομαι ολοψύχως καλό υπόλοιπον Μεγάλης Τεσσαρακοστής».

ΣΧΟΛΙΑ

Το Documento σέβεται όλες τις απόψεις, οι οποίες ωστόσο απηχούν αποκλειστικά και μόνον τη γνώμη των χρηστών. Διατηρούμε το δικαίωμά μας να μην αναρτούμε υβριστικά σχόλια και διαφημίσεις. Σχόλια που παραπέμπουν με ενεργό link σε άλλα sites δεν θα δημοσιεύονται. Χρήστες που δεν σέβονται αυτούς τους κανόνες θα αποκλείονται.