Το Κυπριακό, η Exxon Mobil και το House of Cards

Το Κυπριακό, η Exxon Mobil και το House of Cards

Εάν οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό ήταν επεισόδιο του House of Cards (συντονιστείτε στους υπολογιστές σας για τον 5ο κύκλο μετά τις 30 Μάιου), θα σχολιάζαμε από τον καναπέ του σπιτιού μας πως πρόκειται για μια λίγο χοντροκομμένη εκδοχή, που μόνο το σατανικό μυαλό του Φρανκ Άντεργουντ θα μπορούσε να συλλάβει και να εκτελέσει.

Για παράδειγμα, ίσως, μας φαινόταν λίγο γκροτέσκο το σενάριο που θα ήθελε τον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ, να είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος πετρελαϊκής εταιρείας, η οποία έχει δουλειές στην Κύπρο και παράλληλα είναι εκείνος που θα χαράξει τη γραμμή Τράμπ στις διαπραγματεύσεις για την επίλυση του ζητήματος.

Μόνο που ο Φρανκ Άντεργουντ, ο fiction πρόεδρος των ΗΠΑ, απλώς αντιγράφει τους πραγματικούς ενοίκους του Λευκού Οίκου. Και όταν ο νέος ένοικος είναι ο Ντόναλντ Τράμπ, το έργο των σεναριογράφων γίνεται πιο εύκολο ή καλύτερα πιο δύσκολο γιατί «η τέχνη δεν πρέπει να αντανακλά σαν τον καθρέφτη μα σαν φακός να μεγεθύνει».

Ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ, έβγαλε την εταιρική διακυβέρνηση στο προσκήνιο, μην κρύβοντας, όπως οι προηγούμενοι, ότι οι CEO των πολυεθνικών, χαράσσουν πολιτική, σχεδόν, σε όλα τα επίπεδα. Και με αυτή την παραδοχή ξεκινά μια νέα εποχή και για το Κυπριακό, μια και όλο και πληθαίνουν οι ψίθυροι πως η διαπραγμάτευση θα περάσει , πρωτίστως, από το «οικόπεδο» 10 στη νοτιοδυτική ΑΟΖ.

Το «οικόπεδο» 10, στο πλαίσιο του 3ου Γύρου Χορήγησης Αδειών Έρευνας Υδρογονανθράκων σε υπεράκτιες περιοχές της Κύπρου, παραχωρήθηκε στα τέλη Δεκεμβρίου 2018 στην κοινοπραξία της Exxon Mobil με την Qatar Petroleum International.

Η απόφαση της Exxon Mobil να επενδύσει για πρώτη φορά στη Μεσόγειο, μέσω της Κύπρου, θεωρήθηκε από οικονομικούς και διπλωματικούς παράγοντες κίνηση με ιδιαίτερη γεωπολιτική σημασία. Και έλεγαν, μάλιστα, ότι εκ των πραγμάτων ο αμερικάνικος πετρελαϊκός κολοσσός θα πιέσει για εξεύρεση λύσης στο Κυπριακό μια και οι business πρέπει να γίνονται σε ανέφελο ουρανό, με τις δυο κοινότητες «συμφιλιωμένες» και χωρίς την υποψία και μόνον έστω και λεκτικής ανάφλεξης.

Ένα μήνα μετά ο Ντόναλντ Τράμπ, όρισε τον πρόεδρο και διευθύνοντα σύμβουλο της Exxon Mobil, Ρεξ Τίλερσον, νέο υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ!

Τώρα για ποια λύση θα πιέσει είναι ένα ερώτημα που θα απαντήσει η ζωή… Προς το παρόν ας αρκεστούμε στο σχόλιο που θα έκανε ο Φράνκ (Άντεργουντ), «Democracy is so overrated», η δημοκρατία είναι εξαιρετικά υπερτιμημένη.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter