Το κυπριακό «κλειδί» που άνοιξε την πόρτα της Ελλάδας για το Predator

Το κυπριακό «κλειδί» που άνοιξε την πόρτα της Ελλάδας για το Predator
Ο Αλέξανδρος Σίνκα με τον Κ. Μητσοτάκη σε μια από τις επισκέψεις του στην Ελλάδα όταν ο πρώτος ήταν ο εξ απορρήτων του προέδρου του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νοεφύτου

Τα πρόσωπα, οι σχέσεις της Δεξιάς, οι διαβολικές συμπτώσεις και η παράνομη άδεια εξαγωγής

Οι παρακολουθήσεις στην Ελλάδα σχεδιάστηκαν από πολιτικό κέντρο και σε κάθε περίπτωση έχουν την υπογραφή του Κυριάκου Μητσοτάκη. Το σύστηµα Predator µε το λογισµικό υποκλοπής δεν αποτέλεσε κάποιου είδους «επιχειρηµατική δραστηριότητα» ιδιωτών, όπως θέλουν να το εµφανίζουν. Ηταν ενταγµένο σε ένα σύστηµα παρακολουθήσεων που στην κορυφή του υπήρχε η αµαρτωλή ΕΥΠ την οποία διηύθυνε αυτοπροσώπως ο Μητσοτάκης και στη βάση του πολυποίκιλες (αντιδηµοκρατικές πάντα) διαδικασίες. Στις 11 Σεπτεμβρίου 2022 το Documento, πιάνοντας την άκρη του νήµατος, είχε αποκαλύψει ότι το λογισµικό παρακολούθησης έφτασε στην Ελλάδα από την Κύπρο έπειτα από συµφωνία κορυφής. Αφού καταγράφαµε πραγµατικά γεγονότα και περίεργες συµπτώσεις, καταλήγαµε ότι ο κοριός Μητσοτάκη ήταν αποτέλεσµα κουµπαριάς µε την κυπριακή ∆εξιά του προέδρου Νίκου Αναστασιάδη.

Ποια ήταν τα πραγµατικά περιστατικά; Τον Ιούνιο του 2019 ένα µαύρο βαν µε εξοπλισµό παρακολουθήσεων είχε εντοπιστεί στο αεροδρόµιο της Λάρνακας στην Κύπρο.

Σε µια επιχείρηση της αστυνοµίας της µεγαλονήσου κατασχέθηκε το βαν µε τον κατασκοπευτικό εξοπλισµό και συνελήφθησαν ο Ισραηλινός (πρώην πράκτορας της Μοσάντ) Ταλ Ντίλιαν και ο συνεργάτης του και πρώην πράκτορας Σαχάκ Αβνί.

Ο Ταλ Ντίλιαν Ισραηλινός ιδιοκτήτης της εταιρείας Wispear Systems Ltd της οποίας το περίφημο μαύρο βαν με τον κατασκοπευτικό εξοπλισμό κατασχέθηκε σε επιχείρηση της κυπριακής αστυνομίας.

H σύνδεση µε τη δολοφονία Κασόγκι

Οι δύο πρώην πράκτορες, οι οποίοι είχαν καταγράψει δεδοµένα εισερχοµένων στην Κύπρο µέσω του αεροδροµίου, αντιµετώπισαν στο δικαστήριο 91 κατηγορίες. Παρότι αποδέχτηκαν 41 από αυτές, αφέθηκαν ελεύθεροι µε ένα διοικητικό πρόστιµο λίγο παραπάνω από 900.000 ευρώ.

Η υπόθεση συσκοτίστηκε ακριβώς την περίοδο που αποδεικνυόταν η σχέση του Ντίλιαν µε το σύστηµα παρακολουθήσεων Pegasus, το οποίο έπαιξε ρόλο στην παγίδευση και τη δολοφονία του δηµοσιογράφου Τζαµάλ Κασόγκι στην πρεσβεία της Σαουδικής Αραβίας στην Κωνσταντινούπολη.

Στο δικαστήριο που εκδίκαζε την υπόθεση στη Λάρνακα ο ανακριτής του τµήµατος Καταπολέµησης Εγκλήµατος κ. Ευρυβιάδης δήλωσε ότι το παράνοµο λογισµικό είχε πάρει παρανόµως άδεια εξαγωγής από την Κύπρο µε πιθανή χώρα προορισµού την Ελλάδα.

Υπάρχει τέτοια πιθανότητα; Στην Κύπρο ως πρόσωπο-κλειδί παρουσιάζεται ο δικηγόρος Αλέξανδρος Σίνκα. Εξ απορρήτων του προέδρου του ∆ηµοκρατικού Συναγερµού Αβέρωφ Νεοφύτου, φηµολογείται ότι συνέδεσε έναν από τους Ελλαδίτες που φαίνεται εµπλεκόµενος µε το Predator, τον Φ.Μ., µε το σύστηµα παρακολούθησης. Ο ίδιος φυσικά µιλώντας στο Documento το αρνείται.

Την εποχή εκείνη ο επιχειρηµατίας Φ.Μ. φτάνει στην Κύπρο για να αντιµετωπίσει αγωγή που του έχει κάνει Ελληνοαµερικανός επιχειρηµατίας. Προκειµένου να βρει δικηγόρο ζητά τη βοήθεια φίλου του από το Μέγαρο Μαξίµου. Του συστήνουν τον Αλ. Σίνκα. Ο κ. Σίνκα επιβεβαιώνει αυτήν τη συνάντηση µε τον Φ.Μ., αλλά υποστηρίζει ότι δεν είχε καµία άλλη σχέση µαζί του. Του συνέστησε µάλιστα για την αντιδικία του τον δικηγόρο Χάρη Κυριακίδη και ουδεµία ανάµειξη πλέον είχε.

Στην Ελλάδα άνθρωποι που γνωρίζουν πώς κινήθηκε το Predator επιµένουν ότι η συνάντηση αυτή µε τη διαµεσολάβηση του Μεγάρου Μαξίµου αποτέλεσε την κουµπαριά και το ξεκίνηµα ενός από τα µεγαλύτερα εγχώρια σκάνδαλα.

Συµπτώσεις… επαναλαµβανόµενες

Πέρα από τη χρονική σύµπτωση που εντοπίζεται στη συνάντηση Σίνκα και την έναρξη του Predator, υπάρχουν και άλλες συµπτώσεις.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης διατηρεί άριστες σχέσεις, και κυρίως αδιαµεσολάβητες, µε τον Αλ. Σίνκα, όπως φαίνεται από τα πολύ φιλικά στιγµιότυπα στα οποία έχουν απαθανατιστεί. Αυτό δεν είναι κακό ούτε ενοχοποιητικό. Ο Κυρ. Μητσοτάκης όµως εµφανίζεται να παρεµβαίνει στα κυπριακά πράγµατα πρωτοφανώς και να δείχνει την προτίµησή του στην εκλογή του Νεοφύτου για την Προεδρία της ∆ηµοκρατίας.

Ο Ελληνας επίτροπος Μαργαρίτης Σχοινάς, εκλεκτός και επιλογή του Μητσοτάκη, έκανε παρέµβαση υπέρ της εκλογής του Αβ. Νεοφύτου, προκαλώντας την αντίδραση κυπριακών κοµµάτων στην Κοµισιόν. Στην Κύπρο οι σχέσεις Μητσοτάκη, Νεοφύτου και Σίνκα δεν αντιµετωπίζονται ως σύµπτωση ανεξάρτητη από το θέµα ή τις γνωριµίες έστω των πρωταγωνιστών των υποκλοπών. Η άλλη σύµπτωση είναι ότι και στις δύο χώρες πέφτει πέπλο σιωπής και εµποδίζεται η έρευνα για ένα τόσο σοβαρό θέµα. Θα υπάρξει συνέχεια…

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter