Το Λονδίνο κατηγορεί το Ιράν ότι πούλησε στη Συρία το πετρέλαιο του δεξαμενόπλοιου Adrian Darya 1

Το Λονδίνο κατηγορεί το Ιράν ότι πούλησε στη Συρία το πετρέλαιο του δεξαμενόπλοιου Adrian Darya 1

Η Βρετανία κάλεσε σήμερα τον Ιρανό πρέσβη για να διαμαρτυρηθεί, κατηγορώντας την Τεχεράνη ότι πούλησε στο συριακό καθεστώς το φορτίο πετρελαίου που μετέφερε το δεξαμενόπλοιο Adrian Darya 1 (πρώην Grace 1), αθετώντας τις διαβεβαιώσεις που είχε δώσει.

Το δεξαμενόπλοιο αποτελεί εδώ και μήνες μια ακόμη αιτία για την κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ της Τεχεράνης και των δυτικών χωρών. Το πλοίο, το οποίο προηγουμένως ονομαζόταν Grace 1, είχε συλληφθεί από τις ειδικές δυνάμεις του βρετανικού Πολεμικού Ναυτικού στα ανοικτά του Γιβραλτάρ την 4η Ιουλίου, καθώς υπήρχαν υποψίες πως σκόπευε να μεταφέρει αργό στη Συρία, παραβιάζοντας τις κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Γιβραλτάρ άφησε ελεύθερο το ιρανικό δεξαμενόπλοιο στις 15 Αυγούστου, αφού επιδόθηκαν επίσημες έγγραφες διαβεβαιώσεις από την Τεχεράνη ότι το φορτίο του δεν θα παραδιδόταν στη Συρία.

Εντούτοις, την Κυριακή ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Αμπάς Μουσαβί δήλωσε ότι το τάνκερ παρέδωσε το φορτίο του μετά τον ελλιμενισμό του κάπου στις ακτές της Μεσογείου. Το Adrian Darya 1, είχε απενεργοποιήσει τον αναμεταδότη του στα ανοικτά της Συρίας την περασμένη εβδομάδα, και φωτογραφήθηκε από δορυφόρο στ΄ανοικτά του συριακού λιμανιού Ταρτούς.

«Το Ιράν είχε δώσει επανειλημμένα διαβεβαιώσεις (…) ότι το δεξαμενόπλοιο Adrian Darya 1 δεν θα παραδώσει πετρέλαιο σε οντότητες που υπόκεινται σε κυρώσεις στη Συρία» δήλωσε ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντομινίκ Ράαμπ σε ανακοίνωση του υπουργείου.

«Αλλά είναι πλέον σαφές ότι το Ιράν έδειξε απόλυτη περιφρόνηση στις ίδιες τις διαβεβαιώσεις που έδωσε για το Adrian Darya 1», πρόσθεσε, κατηγορώντας την Ισλαμική Δημοκρατίας ότι αθέτησε την υπόσχεσή του να μην μεταφέρει πετρέλαιο από το δεξαμενόπλοιο στη Συρία.

«Αυτή η πώληση πετρελαίου στο βάρβαρο καθεστώς (του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ) είναι μέρος ενός προτύπου συμπεριφοράς της κυβέρνησης του Ιράν που είναι σχεδιασμένο να διαταράζει την περιφερειακή ασφάλεια», τόνισε ο Βρετανός ΥΠΕΞ, καταλήγοντας ότι «οι ενέργειες του Ιράν αντιπροσωπεύουν μια απαράδεκτη παραβίαση των διεθνών κανόνων».

Το Λονδίνο προανήγγειλε ότι θα θέσει το ζήτημα αυτό στα Ηνωμένα Έθνη αργότερα αυτό τον μήνα.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter