Το λουκέτο στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού της Θεσσαλονίκης και η «άγνοια» του προέδρου του ΔΣ Χαράλαμπου Μπακιρτζή

Η θλιβερή επιβεβαίωση του ρεπορτάζ που δημοσίευσε το Documento την Κυριακή 6 Ιουλίου για την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα δύο μεγάλα βυζαντινά μουσεία της χώρας, το Βυζαντινό και Χριστιανικό (ΒΧΜ) στην Αθήνα και το Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού (ΜΒΠ) στη Θεσσαλονίκη, ήρθε αυτή τη φορά πολύ γρήγορα.

Διαβάστε περισσότερα: Δύο μουσεία σε εγκατάλειψη 

Την Παρασκευή 11/7 το Μουσείο ανακοίνωσε ότι «από τη Δευτέρα, 14 Ιουλίου αναστέλλεται προσωρινά, για 15 ημέρες, η είσοδος κοινού στις αίθουσες εκθέσεων του Μουσείου Βυζαντινού Πολιτισμού, λόγω εκτάκτων αναγκών στην αναδιάταξη εσωτερικών λειτουργιών του Μουσείου».

Ένα κανονικό πολυήμερο λουκέτο, δηλαδή, μεσούσης της θερινής περιόδου με την αυξημένη τουριστική κίνηση στο μουσείο-κόσμημα της Θεσσαλονίκης που αρεσκόμαστε κατά τα λοιπά να την αποκαλούμε «συμβασιλεύουσα πόλη του Βυζαντίου».

Όπως διαβάζουμε σε δημοσίευμα της Τετάρτης 16 Ιουλίου στην εφημερίδα «Καθημερινή», ο διορισμένος από την υπουργό Λίνα Μενδώνη πρόεδρος του ΔΣ του ιδρύματος Χαράλαμπος Μπακιρτζής διευκρίνισε πως αυτές οι «έκτακτες ανάγκες» που οδήγησαν στο προσωρινό κλείσιμο είναι «ο μη επαρκής αριθμός φυλακτικού προσωπικού», καθώς και ζητήματα όπως η αποκατάσταση μιας οροφής, ο επανέλεγχος των υποδομών, η συντήρηση των χώρων υγιεινής και η επιτάχυνση της επαναλειτουργίας του αναψυκτηρίου. Σημείωσε επίσης ότι «οσονούπω θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες πρόσληψης έκτακτου προσωπικού και θα επέλθει η κανονικότητα», ενώ συμπλήρωσε ότι δεν μπορεί να προσδιορίσει το ακριβές διάστημα που θα χρειαστεί, «διότι πρόκειται για πολύπλοκη γραφειοκρατική διαδικασία εξειδικευμένου προσωπικού». Μα δεν ισχύει τελικά πως η μετατροπή του Μουσείου από δημόσια υπηρεσία σε ΝΠΔΔ θα το απάλλασσε, δήθεν, από τη μισητή αυτή κρατική γραφειοκρατία, όπως ακούγαμε να επαναλαμβάνεται συνεχώς ΌΤΙ θα συμβεί από την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Πολιτισμού και τα πρόθυμα αντηχεία της;

Δεκάδες, πάντως, υπάλληλοι υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού σε όλη τη χώρα χαμογέλασαν πικρά με την τελευταία αυτή παρατήρηση του πρόεδρου του ΔΣ, γνωρίζοντας από πρώτο χέρι αυτή την… πολυπλοκότητα των γραφειοκρατικών διαδικασιών, την οποία εδώ και χρόνια διεκπεραιώνουν με επιτυχία κάθε χρονιά όταν οι υπηρεσίες προσλαμβάνουν εποχικό προσωπικό στην ώρα του, αλλά την οποία φαίνεται πως ο εκλεκτός της υπουργού Μενδώνη πρόεδρος αγνοεί πλήρως.

Δεν είναι όμως μόνο η άγνοια του θέματος το πρόβλημα εδώ. Είναι ότι δεν λέγεται καν όλη η αλήθεια. Διότι ο Χ. Μπακιρτζής υποστήριξε πως «οσονούπω θα ολοκληρωθούν οι διαδικασίες πρόσληψης έκτακτου προσωπικού», ενώ η σχετική προκήρυξη για τις θέσεις δημοσιεύτηκε την επόμενη ημέρα του παραπάνω δημοσιεύματος!

Δεν ήξερε ο Χ. Μπακιρτζής πως όταν μιλούσε στην εφημερίδα δεν είχε καν υπογράψει ακόμη το σχετικό έγγραφο; Και σε πόσον καιρό ακριβώς υπολογίζεται εκείνο το «οσονούπω»; Όπως προκύπτει, λοιπόν, από το σχετικό έγγραφο –με ημερομηνία 17/7/2025– που αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα του ΜΒΠ η διαδικασία της υποβολής αιτήσεων για τους ενδιαφερόμενους να καλύψουν τις προκηρυσσόμενες θέσεις (55 φύλακες αρχαιοτήτων, 3 νυχτοφύλακες, 3 προσωπικό καθαριότητας και 1 λογιστής) ξεκινά στις 19 Ιουλίου και ολοκληρώνεται στις 29 του ίδιου μήνα. Από κει και μετά ξεκινά η διαδικασία μοριοδότησης των υποψηφίων και κατάρτισης του πίνακα επιτυχόντων με βάση τις προδιαγραφές του ΑΣΕΠ, αναρτάται ο πίνακας, υπάρχει δικαίωμα υποβολής ενστάσεων κ.λπ.

Η συνήθης διάρκεια αυτής της διαδικασίας είναι ένας περίπου μήνας, καθώς κατά κανόνα οι αιτήσεις που υποβάλλονται είναι πολλαπλάσιες των θέσεων. Υποθέτουμε ότι εδώ που έχουν φτάσει τα πράγματα, οι «αρμόδιοι» θα βάλουν το προσωπικό του ΜΒΠ να εργάζεται νυχθημερόν για να ολοκληρώσει όσο γίνεται ταχύτερα τη διαδικασία, αλλά όπως και να το μετρήσουμε ο χρόνος δεν μπορεί και να μηδενιστεί ούτε υπάρχει περίπτωση το μουσείο να έχει προσλάβει το αναγκαίο προσωπικό προτού περάσει και η πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου.

Όσο για τις υπόλοιπες εργασίες για τις οποίες έκανε λόγο ο Χ. Μπακιρτζής (η αποκατάσταση μιας οροφής, ο επανέλεγχος των υποδομών, η συντήρηση των χώρων υγιεινής και η επιτάχυνση της επαναλειτουργίας του αναψυκτηρίου), δεν φαίνεται ούτε κι αυτές, σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, να έχουν ξεκινήσει ακόμα.

Είναι πλέον σε όλους φανερό πως η κατάσταση στο ΜΒΠ, όπως και στο Βυζαντινό Μουσείο της Αθήνας –υπολειτουργεί και κρατά κλειστό από την αρχή του έτους και το παράρτημά του (Μουσείο Λοβέρδου)– δείχνει την πλήρη αποτυχία της πολιτικής απόφασης να μετατραπούν τα μουσεία αυτά σε ΝΠΔΔ.

Η αποτυχία κραυγάζει. Αντί για ευελιξία, καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, προσέλκυση χορηγών και άλλα εύηχα που υποσχόταν αυτή η «μεταρρύθμιση», έχουμε απορύθμιση και διάλυση.

Θα αναλάβουν οι πολιτικά υπεύθυνοι τις ευθύνες τους;

Διαβάστε επίσης:

Εικόνες, ιππότες και κατάσκοποι στη Βενετία

Κατέρρευσε κομμάτι της οροφής στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης

Επιτελικό μπάχαλο: Όλοι… στα βήματα του Αποστόλου Παύλου