Το Μαξίμου έκρυψε την επίσκεψη του ΟΑΣΕ στην Ελλάδα για τις παρακολουθήσεις

Το Μαξίμου έκρυψε την επίσκεψη του ΟΑΣΕ στην Ελλάδα για τις παρακολουθήσεις

Στη σκιά του σκανδάλου των υποκλοπών και του μπαράζ αποκαλύψεων, η εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ για την Ελευθερία των Μέσων Ενημέρωσης, Τερέζα Ριμπέιρο, πραγματοποίησε επίσημη επίσκεψη στην Ελλάδα από τις 25 έως τις 26 Ιανουαρίου 2023 .Ωστόσο αυτό δεν το μάθαμε από κάποια ανακοίνωση του Μεγάρου Μαξίμου, αλλά από την ίδια την εκπρόσωπο του ΟΑΣΕ, η οποία με ανακοίνωση της έκανε γνωστό αφενός πως ήρθε στη χώρα μας και αφετέρου πως εξέφρασε την ανησυχία της στην κυβέρνηση Μητσοτάκη για τις παρακολουθήσεις δημοσιογράφων, ζητώντας παράλληλα ταχεία έρευνα, «καθώς αυτό συνιστά σημαντική παρέμβαση στα θεμελιώδη δικαιώματα».

Συγκεκριμένα, το Μέγαρο Μαξίμου επέλεξε να αποσιωπήσει το γεγονός, παρόλο που η εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ είχε συναντήσεις με αρκετούς ομολόγους της, όπως με τον Γενικό Γραμματέα Επικοινωνίας και Πληροφόρησης Δημήτρη Γαλαμάτη, με τον σύμβουλο του πρωθυπουργού Κωνσταντίνο Κούτρα, με τον βουλευτή της ΝΔ Δημήτρη Μαρκοπούλο, ωστόσο δεν είδαμε ούτε μια ανακοίνωση από το Μαξίμου για την επίσκεψη της Τερέζα Ριμπέιρο, αλλά ούτε και από τους ομολόγους με τους οποίους συναντήθηκε.

Ο ΟΑΣΕ αναφέρει ότι η Τερέζα Ριμπέιρο «και οι ομόλογοί της συζήτησαν τις τρέχουσες προκλήσεις για την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης στην Ελλάδα, και συγκεκριμένα το θέμα της παρακολούθησης δημοσιογράφων, όπως το spyware, το οποίο έχει αρνητικό αντίκτυπο στο έργο των μεμονωμένων δημοσιογράφων και στο συνολικό τοπίο των μέσων ενημέρωσης. Η Ριμπέιρο τόνισε την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου του ΟΑΣΕ του 2018 για την ασφάλεια των δημοσιογράφων, όπου τα συμμετέχοντα κράτη του ΟΑΣΕ δεσμεύτηκαν να αντιμετωπίσουν τον αντίκτυπο της παράνομης και αυθαίρετης παρακολούθησης δημοσιογράφων και την υπονόμευση του δικαιώματός τους στην ελευθερία της έκφρασης και του δικαιώματός τους να είναι απαλλαγμένοι από παράνομες και αυθαίρετες παρεμβάσεις την ιδιωτικότητά τους».

«Η χρήση λογισμικού υποκλοπών είναι πολύ ανησυχητική. Θέτει σε κίνδυνο την αρχή ότι οι δημοσιογράφοι πρέπει να μπορούν να εργάζονται χωρίς φόβο για τη δική τους ασφάλεια και για να προστατεύουν τις πηγές τους, ώστε να μπορούν να επιτελούν τη σημαντική δημοκρατική τους λειτουργία. Ενθάρρυνα τις αρχές να διασφαλίσουν μια ταχεία και ενδελεχή έρευνα για το θέμα της παρακολούθησης λογισμικού κατασκοπείας των εργαζομένων στα μέσα ενημέρωσης, καθώς αυτό συνιστά σημαντική παρέμβαση στα θεμελιώδη δικαιώματα», είπε η Ριμπέιρο.

Ακόμα, σε σχέση με την ασφάλεια των δημοσιογράφων, η εκπρόσωπος τόνισε την ανάγκη να σημειωθεί πρόοδος στη διερεύνηση της δολοφονίας του δημοσιογράφου, Γιώργου Καραϊβάζ, και να λογοδοτήσουν όλοι οι υπεύθυνοι.

Από την πλευρά τους τα στελέχη της κυβέρνησης, όπως τονίζεται στην ανακοίνωση του ΟΑΣΕ έκαναν λόγο για βήματα προς τη βελτίωση της κατάστασης της ελευθερίας των μέσων ενημέρωσης στη χώρα. Όπως είπαν, αυτά περιελάμβαναν τη δημιουργία μιας ειδικής ομάδας και τη δημιουργία ενός εκπαιδευτικού κέντρου για την ασφάλεια των δημοσιογράφων, την επιχορήγηση κόστους διανομής εντύπων και δημοσιογραφικού χαρτιού καθώς και την πρόσφατη τροποποίηση του άρθρου 191 του Ποινικού Κώδικα σχετικά με «ψευδείς ειδήσεις». Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη διάταξη είχε προκαλέσει κατακραυγή εντός και εκτός συνόρων, με την κυβέρνηση να αναγκάζεται να την αποσύρει.

Η εκπρόσωπος επανέλαβε την ετοιμότητα του Γραφείου της να συνεχίσει να παρέχει την απαραίτητη βοήθεια στις ελληνικές αρχές προκειμένου να προωθηθεί ένα περιβάλλον που ευνοεί την ελευθερία των μέσων ενημέρωσης και να είναι σύμφωνο με τα διεθνή πρότυπα και τις δεσμεύσεις του ΟΑΣΕ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter