Το Μαξίμου φοβάται τις Βρυξέλλες και αφήνει ακάλυπτο τον Αβραμόπουλο για το Qatargate

Το Μαξίμου φοβάται τις Βρυξέλλες και αφήνει ακάλυπτο τον Αβραμόπουλο για το Qatargate

Ούτε μία, ούτε δύο αλλά τρεις φορές ερωτήθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου την Τετάρτη από το documentonews.gr και άλλα μέσα ενημέρωσης για το εάν η κυβέρνηση καλύπτει τον πρώην Επίτροπο Δημήτρη Αβραμόπουλο, με τις απαντήσεις του κ. Οικονόμου να δείχνουν πως στο Μέγαρο Μαξίμου προτιμούν να μείνουν φειδωλοί υπό τον φόβο των εξελίξεων, λίγο πριν γίνει γνωστό πως ο πρώην αντιπρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας μπαίνει στο μικροσκόπιο των Βρυξελλών για το Qatargate.

Σημειώνεται πως το μεσημέρι της Τετάρτης έγινε γνωστό πως η επικεφαλής της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, διέταξε επείγουσα έρευνα για τον Δημήτρη Αβραμόπουλο, τόσο ζητώντας του εξηγήσεις για τις σχέσεις του με την αμαρτωλή ΜΚΟ του Παντσέρι, όσο και για τις σχέσεις που είχαν άλλα στελέχη της Κομισιόν μαζί του. Ωστόσο, φαίνεται πως στο Μέγαρο Μαξίμου φοβόντουσαν μία τέτοια εξέλιξη πριν γίνει γνωστή, αφού σε επανειλημμένα ερωτήματα κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έδειξε επίμονη άρνηση να δώσει έστω μία δήλωση κάλυψης του πρώην Επιτρόπου.

«Πώς κρίνετε το γεγονός ότι ένα επιφανές στέλεχός σας, όπως ο κ. Αβραμόπουλος, όχι μόνο συμμετείχε στη ΜΚΟ που διακινούσε το χρήμα των Καταριανών, σύμφωνα με τα αποκαλυπτικά δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, αλλά είχε λάβει και 60.000 ευρώ σε διάστημα ενός έτους» ερωτήθηκε αρχικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αρκούμενος σε παραπομπή στις δηλώσεις του Δ. Αβραμόπουλου, οι οποίες «είναι και ευθυγραμμισμένες με τις δηλώσεις της Επιτροπής, σχετικά με το  συγκεκριμένο θέμα».

Υπενθυμίζεται πως ο ίδιος δήλωσε τις προηγούμενες ημέρες πως «η επιτροπή που συμμετείχα, μεταξύ των άλλων μαζί με προσωπικότητες όπως η Φ. Μογκερίνι, ο Γάλλος πρώην πρωθυπουργός Bernard Cazeneuve και η Γερουσιαστής Emma Bonino, ήταν τιμητική». Για τις δε αμοιβές των 60.000 ευρώ που έλαβε από τη ΜΚΟ, υποστήριξε πως «η αποζημίωση ήταν για ένα χρόνο, από τον Φεβρουάριο του 2021 έως τον Φεβρουάριο του 2022, με το ποσό των 5.000 ευρώ μηνιαίως, το οποίο δηλώθηκε και φορολογήθηκε στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον ελληνικό νόμο».

«Είναι ικανοποιητικές αυτές οι εξηγήσεις που έχει δώσει ο κ. Αβραμόπουλος για σας, για τη Νέα Δημοκρατία;» ήταν το ερώτημα που του τέθηκε ακολούθως, με την απάντηση Οικονόμου να παραμένει ίδια, παραπέμποντας μόνον στις δηλώσεις του πρώην Επιτρόπου και χωρίς κάποια στήριξη από το πρωθυπουργικό γραφείο.

«Σας είπα» επανέλαβε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, «σας παραπέμπω στις δηλώσεις του οι οποίες είναι απολύτως σαφείς και είναι και ευθυγραμμισμένες και με τις απόψεις της Επιτροπής. Δεν έχουμε να προσθέσουμε κάτι άλλο στο θέμα αυτό» κατέληξε, πυροδοτώντας όμως νέο κύκλο ερωτήσεων, αυτή τη φορά από το documentonews.gr.

«Παρόλα αυτά την περασμένη εβδομάδα όταν ερωτηθήκατε για το αν περιβάλλονται από εμπιστοσύνη του Μεγάρου Μαξίμου ο κ. Σχοινάς, ο σημερινός Επίτροπος και ο κ. Αβραμόπουλος, είπατε ότι δεν έχει προκύψει κάτι γι’ αυτούς. Έκτοτε έχουμε μία σειρά από διεθνή δημοσιεύματα για τον κ. Σχοινά, δεν έχει προκύψει κάποιος έλεγχος πράγματι, αλλά έχουμε διεθνή δημοσιεύματα και έχουμε και αυτή την ιστορία του κ. Αβραμόπουλου» του επισημάναμε, ζητώντας απαντήσεις.

«Παραμένει ίδια η θέση του Μεγάρου Μαξίμου; Περιβάλλονται από εμπιστοσύνη; Έχετε ζητήσει εξηγήσεις εσείς από τους δύο άνδρες, να πουν τι έχει συμβεί;» ρωτήσαμε, με τον Γ. Οικονόμου να επιχειρεί και πάλι να διαφύγει διά της παραπομπής στις απαντήσεις Αβραμόπουλου.

«Κατ’ αρχάς, σε ό,τι αφορά τον κ. Σχοινά, τα είπατε μόνος σας. Δεύτερον, ο κ. Αβραμόπουλος είναι πρώην Επίτροπος και ο ίδιος απάντησε με τον τρόπο που απάντησε. Και ο τρόπος του ήταν και πλήρως ευθυγραμμισμένος με τις θέσεις της Επιτροπής. Δεν έχουμε να προσθέσουμε κάτι άλλο στο συγκεκριμένο θέμα. Δεν υπάρχει κάτι άλλο που να μπορώ να προσθέσω πάνω στην υπόθεση αυτή» επιμένει ο εκπρόσωπος, χωρίς όμως να δίνει και πάλι ξεκάθαρη κάλυψη ή μη στον πρώην Επίτροπο.

«Θα είναι υποψήφιος ο κ. Αβραμόπουλος, ας πούμε, στις επόμενες εκλογές;» τον ρωτάμε, για να λάβουμε μία απάντηση που θυμίζει περισσότερο γλωσσοδέτη παρά σαφή στάση της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού προς τον άλλοτε αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας.

«Δεν ξέρω αν έχει τεθεί τέτοιο ζήτημα ή τέτοιο θέμα το προηγούμενο διάστημα. Όπως ξέρετε αυτά, για προσωπικότητες με την ιστορία και τη διαδρομή του κ. Αβραμόπουλου, είναι θέματα τα οποία συζητούνται με τον Πρωθυπουργό και τον εκάστοτε ενδιαφερόμενο, όπως στη συγκεκριμένη περίπτωση ο κ. Αβραμόπουλος. Δεν έχει υπάρξει, μέχρι στιγμής, κάποιο τέτοιο ζήτημα. Αν υπάρξει κάποιο τέτοιο θέμα θα το πληροφορηθείτε, θα είναι προϊόν συνεννόησης του Πρωθυπουργού με τον κ. Αβραμόπουλο» κατέληξε ο Γ. Οικονόμου.

Έτσι, κανείς δεν έμαθε το μεσημέρι της Τετάρτης εάν η κυβέρνηση καλύπτει ή όχι τον Δ. Αβραμόπουλο. Κρίνοντας πάντως από τις μετέπειτα εξελίξεις, φαίνεται πως στο Μέγαρο Μαξίμου φοβόντουσαν αυτήν ακριβώς την εξέλιξη. Θα έχει άραγε την τύχη της Μαρίας Σπυράκη ο πρώην Επίτροπος;

Διαβάστε επίσης:

Politico για Qatargate: Επείγουσα έρευνα για τις επαφές του Αβραμόπουλου ξεκινά η φον ντερ Λάιεν

«Ο καλός μου φίλος Παντσέρι»: Όταν ο Αβραμόπουλος εκθείαζε τον προφυλακισμένο πρόεδρο της ΜΚΟ Fight Impunity

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter