Το Μαξίμου καλύπτει τα «κέντρα εξουσίας» που καρατόμησαν τον αρχηγό της αστυνομίας

Το Μαξίμου καλύπτει τα «κέντρα εξουσίας» που καρατόμησαν τον αρχηγό της αστυνομίας

Σαν κεραυνός εν αιθρία έπεσε το Σάββατο η ξαφνική καρατόμηση του αρχηγού της αστυνομίας και η άμεση αντικατάστασή του από το έκτακτο Κυβερνητικό Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥΣΕΑ), με την αντίδραση του Κωνσταντίνου Σκούμα να προκαλεί εκκωφαντικά ερωτήματα για το Μέγαρο Μαξίμου, το οποίο αρνήθηκε πεισματικά να δώσει απαντήσεις στα ερωτήματα του documentonews.gr κατά την ενημέρωση πολιτικών συντακτών της Δευτέρας. Υπενθυμίζεται πως η θητεία του Κ. Σκούμα ανανεώθηκε μόλις στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου, όταν και ανακοινώθηκαν οι τελευταίες κρίσεις της ΕΛΑΣ, με τον ίδιο να κάνει λόγο για «κέντρα εξουσίας» στις τελευταίες κρίσεις και σύγκρουση μαζί τους που οδήγησε στην διακοπή της θητείας του, την ώρα που ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γιάννης Οικονόμου επιμένει πως «δεν τρέχει τίποτα».

Σημειώνεται πως στην ανακοίνωση που εξέδωσε ο καρατομηθέντας αρχηγός της ΕΛΑΣ στρέφει τα πυρά του σχεδόν ευθέως στα πρόσωπα του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Τάκη Θεοδωρικάκου και του ίδιου του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, αφού μεταξύ άλλων αναφέρει πως «στις τελευταίες κρίσεις αγνοήθηκαν οι, υπηρεσιακά τεκμηριωμένες, αντιρρήσεις μου για πρόσωπα σε μια πρωτοφανή απαξίωση του θεσμικού ρόλου του Αρχηγού και επομένως δεν θα αναλάβω ευθύνες του πολιτικού μου προϊσταμένου ούτε θα γίνω το εξιλαστήριο θύμα κανενός».

Ακομα χειρότερα, καταγγέλλει πως «τελευταία, όπως εκ του αποτελέσματος διαφαίνεται, οι αποφάσεις μου να δρω όπως το Σύνταγμα ορίζει και η Κοινωνία απαιτεί, δηλαδή με απόλυτη διαφάνεια και αξιοκρατία δεν έτυχαν της αναμενόμενης αποδοχής», και προσθέτει πως «αυτές οι Αρχές μου είναι που προκάλεσαν έντονη δυσαρέσκεια σε συγκεκριμένα κέντρα εξουσίας, τα οποία, ως εκ του αποτελέσματος προκύπτει, οδήγησαν στη βίαιη διακοπή της θητείας μου. Μιας θητείας, η οποία ανανεώθηκε μόλις πριν από έναν περίπου μήνα».

«Σε ό,τι αφορά τις κρίσεις στην ΕΛΑΣ έγιναν με αξιοκρατία και μοναδικό κριτήριο να μπει τέλος σε πολυετή κατεστημένα σε κρίσιμες υπηρεσίες που, αποδεδειγμένα, δεν έκαναν όπως πρέπει το καθήκον τους ενάντια στη διαφθορά. Αυτό τελικά ενόχλησε και τον ΣΥΡΙΖΑ, αλλά από ό,τι φαίνεται και τον τέως αρχηγό της ΕΛΑΣ. Οι πολίτες βγάζουν τα συμπεράσματα τους» αντέδρασε μεταξύ άλλων το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, προκαλώντας ακόμα περισσότερα ερωτήματα.

«Πώς ο Αρχηγός ήταν αξιόπιστος πριν ένα μήνα για εσάς και τώρα δεν είναι; Και ποιους καταγγέλλει ο απερχόμενος Αρχηγός, όταν λέει πως δεν θα παραβιάσει το Σύνταγμα για χάρη των πολιτικών του προϊσταμένων;» ρωτήσαμε τον κυβερνητικό εκπρόσωπο, ο οποίος ωσάν να μην μεσολάβησε η πύρινη ανακοίνωση του τέως αρχηγού, παρέπεμψε στην ανακοίνωση του ΚΥΣΕΑ.

«Η αντικατάσταση του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας έγινε μετά από ομόφωνη απόφαση του ΚΥΣΕΑ, στην οποία περιγράφεται και με ακρίβεια το σκεπτικό της αντικατάστασης αυτής. Από κει και πέρα, οι ανώτατοι λειτουργοί σε ανώτατες θέσεις, όπως είναι και αυτή του Αρχηγού της Αστυνομίας, αξιολογούνται για τη δράση τους συνεχώς» απάντησε στο documentonews.gr ο Γιάννης Οικονόμου.

Όπως καταλαβαίνει κάθε αναγνώστης της ανακοίνωσης του Μεγάρου Μαξίμου για την αιφνιδιαστική απόφαση του ΚΥΣΕΑ, καμία απάντηση στα παραπάνω ερωτήματα δεν κρύβεται σε αυτή. «Ο ορισμός του νέου αρχηγού της ΕΛΑΣ έχει ως στόχο τη βελτίωση και την πιο θετική και αποτελεσματική εφαρμογή των σύγχρονων επιχειρησιακών σχεδίων της Ελληνικής Αστυνομίας για την ασφάλεια των πολιτών» είναι η «περιγραφή» που επικαλείται ο κυβερνητικός εκπρόσωπος στην απάντησή του στο ερώτημά μας.

«Έπαιξαν ρόλο τα επεισόδια που διαδραματίστηκαν στις προηγούμενες πορείες για την απομάκρυνση του κ. Σκούμα;» τον ρώτησε άμεσα άλλος συνάδελφος, επικαλούμενος «πληροφορίες» που συνόδευσαν την καρατόμηση. «Ο κ. Σκούμας στην ανακοίνωσή του αναφέρεται -πρωτοφανώς, βέβαια, για πρώην Αρχηγό της Αστυνομίας να εκδίδει ανακοίνωση- ότι “υπάρχουν συγκεκριμένα κέντρα εξουσίας, που προκάλεσαν τη βίαιη απομάκρυνσή μου, από τη θέση μου”. Τι εννοεί;» ερωτήθηκε ο Γ. Οικονόμου συμπληρωματικά.

«Σας απάντησα. Με την απόφαση του ΚΥΣΕΑ περιγράφεται με πολύ μεγάλη ακρίβεια ο λόγος της αντικατάστασης του πρώην Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας» επέμεινε ο Γ. Οικονόμου, που αρκέστηκε απέναντι στην καταγγελτική ανακοίνωση Σκούμα να επικαλεστεί πως «αντίστοιχες δηλώσεις υπάρχουν και από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Δεν έχω κάτι παραπάνω να προσθέσω σε αυτό το ζήτημα».

Διαβάστε επίσης:

Σοβαρότατες αιχμές για «κέντρα εξουσίας» από τον πρώην αρχηγό της ΕΛΑΣ για την καρατόμηση του

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter