Το Μαξίμου «κατεδαφίζει» τις ανεξάρτητες αρχές – Πυροδοτεί αντιδράσεις η σύμπλευση ΝΔ -ΚΙΝΑΛ για την ηγεσία στο ΑΣΕΠ

Το Μαξίμου «κατεδαφίζει» τις ανεξάρτητες αρχές – Πυροδοτεί αντιδράσεις η σύμπλευση ΝΔ -ΚΙΝΑΛ για την ηγεσία στο ΑΣΕΠ
Στιγμιότυπο από πλαιότερη συνάντηση της κυρίας Φώφης Γεννηματά με τον Κυριάκο Μητσοτάκη

Νέα πολιτικά δεδομένα διαμορφώνει η διαδικασία που επιλέχθηκε για την ανάδειξη ηγεσίας στο Ανώτατο Συμβούλιο Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ) σε συνδυασμό με τη «γαλαζοπράσινη» συμμαχία για την επιλογή των προσώπων. Με σύμπλευση ΝΔ-ΚΙΝΑΛ, ορίστηκε η νέα ηγεσία του Ανώτατου Συμβουλίου Επιλογής Προσωπικού (ΑΣΕΠ) στη διάσκεψη Προέδρων της βουλής. Εντονες ήταν οι αντιδράσεις του ΣΥΡΙΖΑ καθώς απορρίφθηκαν πλήρως οι προτάσεις του ως κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, σε αντίθεση με την πρακτική δεκαετιών για κοινής αποδοχής πρόσωπα στη διοίκηση των Ανεξάρτητων Αρχών, και ειδικά στο ΑΣΕΠ.

Επιβεβαιώνεται πλήρως το ρεπορτάζ του Documentonews.gr, με το παρασκήνιο και τα ονόματα ( δημοσιεύθηκε το πρωί του Σαββάτου 22.5.2021, με τίτλο “Γαλάζια παιχνίδια με την εκλογή νέων μελών του ΑΣΕΠ – Η εισήγηση Τασούλα αφήνει εκτός τον ΣΥΡΙΖΑ»). Η γαλάζια κυβέρνηση μετατρέπει την επιλογή της νέας ηγεσίας ΑΣΕΠ σε πολιτικό αλισβερίσι, αναφέραμε στο ρεπορτάζ, παρουσιάζοντας παράλληλα, την εισήγηση του προέδρου της Βουλής και κορυφαίου στελέχους της ΝΔ Τασούλα με τα πρόσωπα για τις θέσεις προέδρου του ΑΣΕΠ, αντιπροέδρου και έξι συμβούλων.

Οι υπόγειες διεργασίες αποτυπώθηκαν την Τρίτη (25.5.2021) κατά τη Διάσκεψη προέδρων στη βουλή με την επιλογή της ΝΔ, να απορρίψει όλα τα πρόσωπα που είχε προτείνει ο ΣΥΡΙΖΑ ως αξιωματική αντιπολίτευση.

Μάλιστα άμεση ήταν η αντιδραση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Δημήτρη Βίτσα, Νίκου Βούτση, Όλγας Γεροβασίλη και Γιώργου Κατρούγκαλου που σε κοινή τους δήλωση, το μεσημέρι της Τρίτης, κατήγγειλαν την πρακτική της κυβέρνησης για τον ΑΣΕΠ , και σημειώνοντας ότι είναι το αποκορύφωμα «σε μια διαρκή και απροκάλυπτη προσπάθεια υποβάθμισης, ελέγχου και χειραγώγησης των Ανεξάρτητων Αρχών».

Για τη θέση του Προέδρου του ΑΣΕΠ τον Θανάση Παπαϊωάννου (νυν αντιπρόεδρος της Αρχής), και για τη θέση του αντιπροέδρου τον Λευτέρη Μακρυλάκη (νυν σύμβουλος του ΑΣΕΠ). Ως σύμβουλοι ΑΣΕΠ προτείνονται οι Χάιδω Χαρμπίλα και Μαρία Γκότση, πρόεδροι Εφετών Διοικητικών Δικαστηρίων Αθηνών και οι δυο, η Ευαγγελία Λαχάνου πρώην διευθύντρια ανθρώπινου δυναμικού στη Γενική Τράπεζα (Geniki Bank)-Oμιλος Τράπεζα Πειραιώς, o νομικός με εμπειρία σε θέματα δημόσιας διοίκηση Παναγιώτης Καρκατσούλης , ο Γιώργος Δίελλας, ειδικός επιστήμονας στο ΑΣΕΠ και ο Γιάννης Σπηλιωτόπουλος, προϊστάμενος Γενικής Διεύθυνσης Διοίκησης Ανθρώπινου Δυναμικού, Δημόσιου Τομέα στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Μεταξύ των συμβούλων είναι δυο στελέχη του ΚΙΝΑΛ, ο Παναγιώτης Καρκατσούλης, γραμματέας του Τομέα Πολιτικής Προστασίας του Κινήματος Αλλαγής και ο Γιώργος Δίελας, μέλος της Γραμματείας του Τομέα θεσμών του Κινήματος Αλλαγής.

Ο ΣΥΡΙΖΑ καταγγέλλει μεθόδευση, καθώς η ΝΔ σε συνεργασία με το ΚΙΝΑΛ, απέκλεισαν από τη διαδικασία την αξιωματική αντιπολίτευση και τα υπόλοιπα κόμματα του κοινοβουλίου ενώ δεν έκαναν αποδεκτές ούτε προτάσεις της ολομέλειας του ΑΣΕΠ! Ο τομεάρχης Εσωτερικών της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Κώστας Ζαχαριάδης επισημαίνει ότι η συγκεκριμένη μεθόδευση συνιστά τεράστιο θεσμικό ατόπημα και πρακτική που παραπέμπει σε «γνώριμες πρακτικές του κομματικού κράτους της δεξιάς περασμένων δεκαετιών».

Όπως σημειώνει ο Κώστας Ζαχαριάδης, η ΝΔ και το ΚΙΝΑΛ “έσπασαν” ένα κοινωνικό και πολιτικό συμβόλαιο δεκαετιών για συναίνεση των κοινοβουλευτικών κομμάτων στην επιλογή των διοικήσεων των Ανεξάρτητων Αρχών. Επιρρίπτει ευθύνες στο ΚΙΝΑΛ συμπόρευση με τον Κυριάκο Μητσοτάκη και τον υπουργό Εσωτερικών Μάκη Βορίδη που “κατεδαφίζουν” μεταρρυθμίσεις και ουσιαστικά θέλουν να κηρύξουν το τέλος της μεταπολίτευσης και ό,τι αυτή συμβολίζει στο επίπεδο των πεδίο των συναινέσεων σε θεσμικό επίπεδο.

Ο ΣΥΡΙΖΑ είχε προτείνει για μια θέση αντιπροέδρου, τον νομικό, Δρ Δημοσίου Δικαίου (Πανεπιστήμιο Paris X – Nanterre), Απόστολο Παπατόλια πρώην νομάρχη Μαγνησίας και πρωην ΓΓ της Ενωσης Περιφερειών Ελλάδας. Επίσης είχε προτείνει για θέση συμβούλου την Ευαγγελία Βλάχου, Προϊσταμένη Διεύθυνσης Συντονισμού Ελέγχου της Ενιαίας Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Συμβάσεων και τον Γιάννη Δελαγραμμάτικα, Πρόεδρο του Συλλόγου Εργαζομένων του ΑΣΕΠ.
Οπως επεσήμαναν από την αξιωματική αντιπολίτευση, η ΝΔ, οξύνοντας τις αντιθέσεις, όχι μόνο δεν επεδίωξε οποιαδήποτε συναίνεση αλλά οδήγησε όλα τα υπόλοιπα κόμματα -πλην ΝΔ και ΚΙΝΑΛ- να καταψηφίσουν τις προτάσεις της. παράλληλα, κρίνουν ότι η όλη πρακτική αποβλέπει μεταξύ άλλων «στον πλήρη έλεγχο του ΑΣΕΠ ενόψει του μεγάλου γραπτού διαγωνισμού που έχει προαναγγείλει η κυβέρνηση για χιλιάδες προσλήψεις στο δημόσιο, αλλά και ενόψει της επιλογής των προϊσταμένων της δημόσιας διοίκησης».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter