Το μαύρο μήνυμα του ESM

Το μαύρο μήνυμα του ESM

Μια συνεχής ευθεία γραμμή είναι σήμερα η απεικόνιση της ελληνικής οικονομίας στο μόνιτορ της εξέλιξης.

Η Αθήνα, που τόσο μεγάλη τουριστική ανάπτυξη είχε τα προηγούμενα χρόνια είναι μια νεκρή πόλη. Το 14% σχεδόν των καταστημάτων δεν άνοιξε καν, μετά την άρση των περιορισμών λόγω της πανδημίας του κορονοϊού. Και σε όσα όμως ανέβασαν τα ρολά τους ο τζίρος είναι μειωμένος κατά 75%.

Ταυτόχρονα συνεχίστηκε και τον Μάιο η κατακόρυφη πτώση των προσλήψεων σε σχέση με το 2019, ενώ η ανεργία έχει αρχίσει να κτυπάει κόκκινο.

Οι δείκτες της οικονομίες που είχαν γυρίσει σε αρνητικό πρόσημο πριν την επέλαση του κορονοϊού στη χώρα μας λόγω της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης Μητσοτάκη, έχουν αρχίσει πλέον να λαμβάνουν δραματική τροπή.

Μέσα στη δίνη που κτυπάει την ελληνική κοινωνία, ο ESM με την ανεξάρτητη έκθεση Αλμούνια για τις επιπτώσεις των μνημονίων, άνοιξε εκ νέου το «Κουτί της Πανδώρας» συστήνοντας νέες μεταρρυθμίσεις στην αγορά εργασίας και στους κλάδους της οικονομίας, προαναγγέλλοντας ουσιαστικά τις απαιτήσεις που θα ζητηθούν από τους γραφειοκράτες των Βρυξελλών για να εκταμιεύσουν τη «βοήθεια» που αναλογεί στη χώρα μας από το περίφημο κονδύλι των 750 δις. ευρώ.

Μια «βοήθεια» οι όροι της οποίας θα επιβληθούν από τις χώρες του Βορρά της γηραιάς ηπείρου, που δεν επιθυμούν να δείξουν καμία αλληλεγγύη σε αυτές του Νότου.

Και τους οποίους είναι σίγουρο ότι θα δεχτεί χωρίς καμία διαπραγμάτευση ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, όντας διαχρονικά προσκολλημένος στο γερμανικό άρμα. Άλλωστε όπως κυνικά παραδέχτηκε και ο ίδιος, κλείνει τις λιγνιτικές μονάδες της Βόρειας Ελλάδας για να ωφεληθούν οι γερμανικές εταιρείες.

Είναι πλέον ολοφάνερο ότι κυβέρνηση και ESM προετοιμάζουν το έδαφος για ένα σκληρό, ίσως το σκληρότερο, μνημόνιο.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter