Το μαύρο Σάββατο του Τραμπ

Το μαύρο Σάββατο του Τραμπ

Ο Ελληνας γιος Αφρικανών μεταναστών (Αντετοκούνμπο) και οι αρνητές του πλανητάρχη (Πόποβιτς – Κερ) βρέθηκαν στο ίδιο παρκέ, στην αποκλεισμένη από τον πρόεδρο των ΗΠΑ Κίνα

Οταν η εθνική μας παρατάχθηκε απέναντι στις ΗΠΑ στο ντέρμπι της β΄ φάσης του Μουντομπάσκετ εδώ στην πόλη Σενζέν, πολλοί Κινέζοι φίλαθλοι ένιωσαν διχασμένοι. Για τους φιλάθλους της πολυπληθέστερης χώρας του πλανήτη μπάσκετ σημαίνει ΝΒΑ, οπότε το αντανακλαστικό τους (όπως και των Γιαπωνέζων το 2006) απαιτεί να ταχθούν στο πλευρό του Κέμπα Ουόκερ, του Ντόνοβαν Μίτσελ και του Κρις Μίντλετον.

Ωστόσο ο αντιαμερικανισμός στην Κίνα είναι παλιό, πατροπαράδοτο σπορ, που αναζωπυρώθηκε την τελευταία τριετία από το άγαρμπο χέρι του Ντόναλντ Τραμπ. Οποιοι γουστάρουν ΝΒΑ ας υποστηρίξουν τον Γιάννη, βρε αδερφέ! Οχι ότι οι ντόπιοι χρειάζονται ιδιαίτερη παρότρυνση για να το πράξουν…

Ο Τραμπ δαιμονοποιεί την Κίνα με κάθε αφορμή ή ακόμη και χωρίς αφορμή από την πρώτη μέρα της θητείας του. Στο πλαίσιο του εμπορικού εμπάργκο που κήρυξε ο… πεφωτισμένος πρόεδρος των ΗΠΑ, οι αμερικανικές πολυεθνικές απαγορεύεται να έχουν πάρε δώσε με τις κινεζικές εξαδέλφες τους (π.χ. τη Huawei), εξού τα γνωστά σκηνικά με τα καμένα iPhones στο Πεκίνο και στις άλλες γκρίζες μεγαλουπόλεις.

Είναι πλέον πολύ δύσκολο να αποκτήσει βίζα για τις ΗΠΑ Κινέζος φοιτητής ή ακαδημαϊκός, ενώ η Κίνα, σύμφωνα με τον Τραμπ, είναι «ο κομπιναδόρος των χρηματιστηρίων». Ναι, και υπεύθυνη για την κλιματική αλλαγή και τις υπόλοιπες πληγές του φαραώ! Τραμπ είναι, 65 εκατομμύρια ψήφους μάζεψε και ό,τι θέλει θα λέει.

«Είμαστε μπροστά σε έναν νέο Ψυχρό Πόλεμο ανάμεσα στις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του κόσμου» προειδοποιούν οι διεθνείς αναλυτές. Μολονότι οι δύο χώρες έχουν κοινά συμφέροντα σε πολλούς τομείς, πορεύονται σε μια διαρκή διελκυστίνδα εντυπώσεων, αλλά και ουσίας. Σύμφωνα με πρόσφατη έρευνα του BBC, το 61% των Κινέζων βλέπει αρνητικά τις ΗΠΑ, ενώ 6 στους 10 Αμερικανούς φτύνουν στον κόρφο τους όταν βλέπουν σχιστά μάτια. Τους Ελληνες πάντως οι Κινέζοι τους αντιμετωπίζουν με σεβασμό και ευγένεια, αυτά που αρμόζουν σε απογόνους δύο εξίσου αρχαίων πολιτισμών. Κάποιος ντόπιος διαβάτης που είδε το όνομα «Antetokounmpo» στο μπλουζάκι μας στη Ναντζίνγκ άρχισε να απαγγέλλει φωναχτά την αλφαβήτα: «Αρφα, μπέτα, γκάμα, ντέρτα…».

Είναι πλέον πολύ δύσκολο να αποκτήσει βίζα για τις ΗΠΑ Κινέζος φοιτητής ή ακαδημαϊκός, ενώ η Κίνα, σύμφωνα με τον Τραμπ, είναι «ο κομπιναδόρος των χρηματιστηρίων»

Οι αστέρες κάθονται στον πάγκο

Οι Αμερικανοί παιχταράδες του ΝΒΑ φυλλορρόησαν πριν από το Παγκόσμιο Κύπελλο, αλλά τον πάγκο τον μοιράζονται δύο εκτυφλωτικοί αστέρες: ο Γκρεγκ Πόποβιτς των Σαν Αντόνιο Σπερς και ο Στιβ Κερ των Γκόλντεν Στέιτ Ουόριορς. Τους χωρίζουν οι μάχες της άγριας δύσης στο ΝΒΑ, αλλά τους ενώνει η αβυσσαλέα αντιπάθεια για τον Τραμπ. Η ακροδεξιά πολιτική του πλανητάρχη στο μεταναστευτικό, στο ζήτημα της οπλοκατοχής και στη διεθνή σκηνή τούς έβγαλε αμφότερους στα χαρακώματα.

Θα μπορούσαν βεβαίως να βρίσκονται στην απέναντι όχθη, τη λασπωμένη. Ο «Ποπ» μπορεί να είναι παιδί Γιουγκοσλάβων μεταναστών, αλλά γαλουχήθηκε στη Σχολή της Αεροπορίας και μάλιστα τον καιρό του Βιετνάμ. Ο Κερ μεγάλωσε στη Βηρυτό, αλλά ο πατέρας του ήταν πανεπιστημιακός και δολοφονήθηκε από Λιβανέζους τζιχαντιστές το 1984. Οποιος έχει μυαλό βλέπει και πέρα από τη μύτη του.

Πολλοί παρατηρητές προσπάθησαν να πλασάρουν δημόσια την ιδέα ενός προεδρικού σχήματος Πόποβιτς – Κερ για το 2021, αλλά ειδικά ο πρώτος απορρίπτει την ιδέα της εμπλοκής με την πολιτική. «Μπορώ να σας το εξηγήσω εύκολα» σχολίασε ένας από τους βοηθούς του στους Σπερς σε σχετική έρευνα του Ringer. «Ο Ποπ μπορεί να κάνει τα πάντα, αλλά δεν μπορεί να μιλήσει για τον εαυτό του στο πρώτο πρόσωπο. Οπότε είναι ακατάλληλος για δημόσια αξιώματα»!

Οποιος και αν λάβει τελικά το χρίσμα των Δημοκρατικών στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ απέναντι στον σκοταδιστή Τραμπ μπορεί να υπολογίζει στην αμέριστη υποστήριξη του Πόποβιτς, του Κερ και συνολικά του ΝΒΑ (με σημαιοφόρο τον κομισάριο Ανταμ Σίλβερ). Αντίθετα με άλλα σπορ όπως το μπέιζμπολ και το φούτμπολ, το μπάσκετ παραμένει στην πρωτοπορία. Σχεδόν σύσσωμο.

Η απόπειρά μας να εξασφαλίσουμε αποκλειστική συνέντευξη με τον Πόποβιτς περί πολιτικής στην Κίνα έπεσε στο κενό «λόγω πληθώρας σχετικών αιτημάτων».

Ασπίδα προστασίας απέναντι στον σκοταδισμό

Νέος ακόμη στις ΗΠΑ και παιδί οικογένειας προσφύγων, ο Γιάννης Αντετοκούνμπο αποφεύγει να ξανοίγεται σε θολά νερά. Γνωρίζει, όμως, ότι το καθεστώς Τραμπ έχει γραμμένους σε μαύρη λίστα ξένους πολίτες από χώρες του τρίτου κόσμου και ιδίως από εκείνες που έχουν έντονο το ισλαμικό στοιχείο (όπως η πατρίδα των γονιών του Νιγηρία).

Με άλλα λόγια, η οικογένειά του θα κινδύνευε με απέλαση εάν δεν είχε ως ασπίδα προστασίας το μπάσκετ. Το ίδιο, βεβαίως, θα ίσχυε και στην Ελλάδα του Μητσοτάκη (που δεν θα του έδινε ούτε ΑΜΚΑ) ή παλαιότερα του Σαμαρά.

Στους πρώτους αγώνες της εθνικής οι περισσότερες ερωτήσεις ξένων δημοσιογράφων προς τον Γιάννη είχαν να κάνουν όχι με το μπάσκετ, αλλά με τους συμβολισμούς της παρουσίας ενός σταρ αφρικανικής καταγωγής σε μια ευρωπαϊκή ομάδα. Ο MVP του ΝΒΑ τόνισε σε κάθε ευκαιρία ότι φορώντας το γαλανόλευκο εθνόσημο εκπροσωπεί όλους τους Ελληνες, «τόσο αυτούς που ζουν στην πατρίδα όσο και τους απόδημους».

Παρεμπιπτόντως, οι Πόποβιτς – Κερ μάλλον θα αρνηθούν την πρόσκληση του Τραμπ, εφόσον οι ΗΠΑ κατακτήσουν το χρυσό μετάλλιο. Υπάρχουν στα μέρη μας τέτοιοι τολμηροί;

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter