Το «Μαύρο ταξίδι» στη Μικρασία από τους bijoux de kant

Το «Μαύρο ταξίδι» στη Μικρασία από τους bijoux de kant
(© Ανδρέας Κανελλόπουλος)

Το «Μαύρο ταξίδι» είναι η αληθινή μαρτυρία ενός νεαρού Έλληνα που στρατολογήθηκε για να συμμετάσχει στην μικρασιατική εκστρατεία. Η bijoux de kant μιλά για τις ζωτικές ανάγκες, την πείνα, τη δίψα, αλλά και για τη σκληρότητα που φυτεύει ο πόλεμος στις ψυχές όλων των ανθρώπων, ανεξαρτήτως εθνικότητας. Μιλά για τον διωγμό, την προσφυγιά και τη νέα πολιτιστική ταυτότητα του ελλαδικού χώρου. Στο Θέατρο Μπέλλος από τις 12 Οκτωβρίου.

Το «Μαύρο ταξίδι» είναι η αφήγηση ενός νέου που έφυγε από το χωριό όπου γεννήθηκε για να συμμετάσχει στη μικρασιατική εκστρατεία. Είναι η εξιστόρηση του πολέμου μέσα από τη ματιά ενός ανθρώπου που δεν γνώριζε προς τα πού και γιατί πηγαίνει στη Μικρασία. Είναι η εσωτερική διαδρομή του ανθρώπου που μοιάζει έρμαιο των αποφάσεων και των συμφερόντων άλλων. Ο Στρατιώτης μιλάει με απλότητα αλλά και κριτική σκέψη, υπό το αίσθημα της πείνας και της προσπάθειας επιβίωσης, για  τις στρατιωτικές πρακτικές του ελληνισμού κατά τη μικρασιατική εκστρατεία. Άθελα του καταλήγει σε συμπεράσματα για τα οποία οι ιστορικοί θα μιλήσουν χρόνια αργότερα. 

(© Ανδρέας Κανελλόπουλος)

Ο ανώνυμος Στρατιώτης ταξιδεύει στη Μικρασία για να πολεμήσει ενώ ταυτόχρονα ταξιδεύει και μέσα του ώστε να μπορέσει να καταλάβει, να νιώσει και να εξηγήσει όλα όσα στην πραγματικότητα συμβαίνουν ερήμην του. Ο μικρός στρατιωτάκος του μηχανικού τάγματος διαμορφώνει ένα λεξιλόγιο του πόνου, γίνεται ένας μικρός Παπαδιαμάντης κατά την προσπάθειά του να αποδώσει με επισημότητα την απορία του απέναντι στον πόλεμο και στην απώλεια. 

Η bijoux de kant προσεγγίζει το υλικό της αληθινής μαρτυρίας με τεχνική που σχοινοβατεί ανάμεσα στο θέατρο ντοκουμέντο και στη μυθοπλασία. Σε ένα πεδίο μνήμης, σε ένα τοπίο θραυσμάτων, ο άγνωστος στρατιώτης του μηχανικού τάγματος περιγράφει γλαφυρά την πληγή του ξεριζωμού. Συντροφιά του ένας Άγγελος, ο νεαρός εαυτός του αλλά και οι ανατολίτικοι ήχοι της Μικρασίας από μια κόρη των Αθηνών που τραγουδά στους σμυρναίικους ρυθμούς μιας πολιτισμικά νέας Ελλάδας.

Κείμενο: άγνωστος / αληθινή μαρτυρία

Σύλληψη – σκηνοθεσία: Γιάννης Σκουρλέτης

Επεξεργασία κειμένου: Ασημένια Ευθυμίου

Σκηνικά: bijoux de kant

Κοστούμια: Μάριος Ράμμος

Ζωγραφική: Μαρία Καράμπελα

Φωτογραφίες: Ανδρέας Κανελλόπουλος

Συντονισμός παραγωγής: Γιώργος Παπαδάκης

 Παίζουν: Θανάσης Δόβρης, Βασίλης Μηλιώνης και η μουσικός Θεοδώρα Αθανασίου

 Θέατρο Μπέλλος: Κέκροπος 1, Πλάκα – Ακρόπολη 

Ημερομηνίες: 12, 13, 14, 15, 16 Οκτωβρίου 

Ώρα έναρξης: 21.00, Κυριακή 20.30

Διάρκεια παράστασης: 75 λεπτά

 Αγορά εισιτηρίων: https://www.viva.gr/tickets/theater/bijoux-de-kant-to-mauro-taksidi/

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter