Το μεγαλειώδες σινεμά του Νουρί Μπιλγκέ Τσεϊλάν

Το μεγαλειώδες σινεμά του Νουρί Μπιλγκέ Τσεϊλάν

Η νέα ταινία του κορυφαίου σύγχρονου τούρκου σκηνοθέτη που βραβεύτηκε στις Κάνες κυκλοφορεί σε λίγες μέρες στις ελληνικές αίθουσες.

Τα «Ξερά χόρτα» είναι η τελευταία ταινία του Νουρί Μπιλγκέ Τσεϊλάν, διάρκειας 3μιση ωρών περίπου. Το φιλμ που αφορά στην προσωπική ιστορία ενός καθηγητή που διδάσκει σε μια απομακρυσμένη περιοχή της Ανατολίας και αναπτύσσει μια αμφιλεγόμενη εμμονή με μία μαθήτριά του, έκανε την παγκόσμια πρεμιέρα του στο πρόσφατο Φεστιβάλ των Καννών.

Οι πιθανότητες να βραβευτεί τον περασμένο Μάιο ο Τσεϊλάν με ένα δεύτερο Χρυσό Φοίνικα στην καριέρα του μετά από την «Χειμερία νάρκη» του 2014 ήταν αρκετές, χάρη στο πολυεπίπεδο σενάριο (με πολιτικό σχολιασμό γύρω από την σημερινή κατάσταση στην Τουρκία, το τέλος των ιδεολογιών, το #metoo και τo τέλος της πατριαρχίας) και τη συναρπαστική εικαστική ματιά του. Τελικά η ταινία έφυγε από την Κρουαζέτ με το βραβείο καλύτερης γυναικείας ερμηνείας, για την Μερβέ Ντιζντάρ που υποδύεται εντυπωσιακά τη μαχόμενη ακτιβίστρια που διεκδικούν ερωτικά οι δύο άρρενες πρωταγωνιστές οι οποίοι είναι φίλοι, συγκάτοικοι και καθηγητές στο ίδιο σχολείο.

Ουσιαστικά ο Τσεϊλάν προβαίνει στο ψυχογράφημα μιας ολόκληρης χώρας και των κατοίκων της, συνδέοντας με ακαταμάχητη εικαστική ματιά το ατομικό με το συλλογικό, το παλιό με το νέο, το αστικό με το επαρχιώτικο. Το παροιμιώδες αφηγηματικό στυλ του ξεδιπλώνεται μέσα από εικόνες σπάνιου λυρισμού οι οποίες συλλαμβάνουν το νόημα ενός έντονου δράματος που ξεδιπλώνεται σε όλη του την έκταση.

Ο Τσεϊλάν μέσω της ακτινογραφίας του ήρωα του, πραγματοποιεί μία ακτινογραφία της ίδιας της τουρκικής κοινωνίας: αστυνομοκρατία και στρατοκρατία, συντηρητισμός, αυταρχισμός, μεσαιωνικές αντιλήψεις για τις γυναίκες. Την ίδια στιγμή όμως, η λαβωμένη ηρωίδα του, μια νεαρή ακτιβίστρια δασκάλα που προσπαθεί να συνέλθει από ένα τραγικό γεγονός, ενσαρκώνει την αλλαγή και τον αγώνα για μια άλλη Τουρκία.

«Αυτό που με παρακίνησε να διηγηθώ την ιστορία αυτού του καθηγητή, ήταν ότι θα μου έδινε την ευκαιρία να θίξω θεμελιώδη ζητήματα αυτής της χώρας και δίπολα όπως το καλό και το κακό, η ιδιοτέλεια και η ανιδιοτέλεια, το προσωπικό και το συλλογικό, η αποξένωση και η περιθωριοποίηση. Με ενδιέφερε το πώς, ενώ η πιθανότητα να αγαπήσουμε είναι πάντα εκεί, χτίζουμε τείχη λόγω προκαταλήψεων, παλιών πολιτικών τραυμάτων, και της τάσης μας να τιμωρούμε τους κοντινούς μας για δικά μας λάθη του παρελθόντος. Αλλά και το πώς ο ιδεαλισμός των νεοδιόριστων καθηγητών σε απομακρυσμένες περιοχές μπορεί να μετατραπεί σε απογοήτευση και αίσθηση ματαιότητας…».

Τα «Ξερά χόρτα» αποτελούν την επίσημη πρόταση της Τουρκίας για το Όσκαρ καλύτερης διεθνούς ταινίας του 2023 και βγαίνει στις ελληνικές αίθουσες από τις 12 Οκτωβρίου σε διανομή Weirdwave.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter