Το μεγάλο φαγοπότι συνεχίζεται

Το μεγάλο φαγοπότι συνεχίζεται

Αδιαφορία για τους πολίτες, «λεφτόδεντρα» για πολυεθνικές, καναλάρχες και κλινικάρχες

Εγκληµατική αδιαφορία απέναντι στους πολίτες και στη ζωή τους µε µετάθεση ευθυνών και µάλιστα µε εκβιαστικά και εκφοβιστικά διλήµµατα διά στόµατος του ίδιου του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, αδιαφάνεια και «λεφτόδεντρα» για καναλάρχες και κλινικάρχες. Η επικίνδυνα δόλια, όπως αποδεικνύεται περίτρανα πλέον, κυβέρνηση Μητσοτάκη παραδίδει µαθήµατα πολιτικού νεοµακιαβελισµού όσον αφορά τη διαχείριση της πανδηµίας, του κρατικού χρήµατος αλλά και των ευθυνών της.

Κρατικό χρήµα για τα «γαλάζια παιδιά»

Στη χώρα όπου ανθεί η φαιδρά πορτοκαλέα λεφτά υπάρχουν όχι µόνο για τους ισχυρούς αλλά και για τα «γαλάζια παιδιά». Οπως αποκαλύπτει σήµερα το Documento, συµβάσεις έργων συνολικής αξίας εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ καρπώνεται τους τελευταίους µήνες η εταιρεία του γιατρού Αρµόδιου ∆ρίκου, κουµπάρου του υπουργού Υγείας Βασίλη Κικίλια, κυρίως από το Ιδρυµα Νεολαίας και ∆ιά Βίου Μάθησης, επικεφαλής του οποίου είναι ο πρώην πρόεδρος της ΟΝΝΕ∆ Κώστας ∆έρβος. Επίσης, ο «γαλάζιος» περιφερειάρχης ∆υτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρµάκης µε τη βοήθεια φιλικών ΜΜΕ χρηµατοδοτεί προκλητικά µε κρατικό χρήµα τη διαφήµιση του κυβερνητικού έργου µέσω διοργάνωσης του «γαλάζιου» υποψήφιου ευρωβουλευτή Λευτέρη Βαρουξή.

Αλλο ένα χαρακτηριστικό παράδειγµα είναι η περίπτωση του υποψηφίου στις εκλογές του Επιµελητηρίου Αιτωλοακαρνανίας Γεώργιου Φωλιά, την οποία κατήγγειλε στον προσωπικό του λογαριασµό στο Facebook ο Παύλος Πολάκης. Οπως προκύπτει από τα επίσηµα έγγραφα, αν και ιδιοκτήτης κρεοπωλείου – παντοπωλείου στην Αµφιλοχία, εντούτοις του ανατέθηκε η προµήθεια υγειονοµικού υλικού σε διάφορες αστυνοµικές διευθύνσεις συνολικής αξίας περίπου 90.000 ευρώ.Οπως αποδεικνύεται όµως από τα σχετικά έγγραφα στη ∆ιαύγεια και στο ΓΕΜΗ, η εταιρεία του εν λόγω κρεοπώλη αναλάµβανε αυτές τις συµβάσεις παρανόµως καθώς δεν είχε τέτοια δραστηριότητα αλλά την πρόσθεσε ως δευτερεύουσα στην επιχείρησή του µε δήλωση στο ΓΕΜΗ µήνες µετά, στις 2 Σεπτεµβρίου 2020.

«Πάρτι» ισχυρών µε το υστέρηµα των πολιτών

Την ώρα που ο Κυρ. Μητσοτάκης ζητεί ακόµη µια φορά από τους πολίτες να τηρούν τα µέτρα, σε µια προσπάθεια µετάθεσης των δικών του ευθυνών για τη διαχείριση της πανδηµίας και την τραγική κατάσταση στην οποία έχει αφήσει το Εθνικό Σύστηµα Υγείας (ΕΣΥ), τα σχολεία αλλά και τα µέσα µαζικής µεταφοράς, φίλοι και κολλητοί της ευρύτερης οικογένειας Μητσοτάκη έχουν στήσει το δικό τους πάρτι. Μόνη διαφορά ότι το πάρτι των ισχυρών φίλων µε τις νέες λίστες Πέτσα χρηµατοδοτείται από το υστέρηµα και τις θυσίες των προηγούµενων χρόνων του ελληνικού λαού και όχι από τις δικές τους τσέπες. ∆εκάδες εκατοµµύρια µοιράζονται ακόµη µια φορά σε κλινικάρχες, κολλητούς και φίλους επιχειρηµατίες που αναλαµβάνουν να φτιάξουν µάσκες-σεντόνια ή σε «γαλάζια παιδιά» που ζουν από τη Ν∆ αντί να διοχετευτούν στη θωράκιση του δηµόσιου συστήµατος υγείας.

Οταν µάλιστα το αφήγηµα του «Μωυσή» κινδυνεύει να αποδοµηθεί από την ωµή πραγµατικότητα, επιστρατεύονται τα καλοταϊσµένα κανάλια να σώσουν την εικόνα του Κυρ. Μητσοτάκη αντί επιπλέον 2 εκατ. ευρώ κρατικού χρήµατος για τηλεοπτικά µηνύµατα σχετικά µε την πανδηµία που ο νόµος σαφώς ορίζει ότι µεταδίδονται δωρεάν. Οι πραγµατικές ευθύνες της κυβέρνησης αποσιωπούνται και για όλα φταίνε «οι ανεύθυνοι και άµυαλοι πολίτες».

Μεσούσης της εβδοµάδας η κυβέρνηση προχώρησε άρον άρον σε νέα χρηµατοδότηση του Τύπου µε κατεπείγουσες διαδικασίες πέρα από κάθε έννοια διαφάνειας, µε διάταξη «κρυµµένη» στο νοµοσχέδιο για τις επιπτώσεις της κακοκαιρίας «Ιανός». Οι απανωτές γκάφες µε τις µάσκες στα σχολεία, η τραγική διαχείριση και οι ευθύνες για την αύξηση των κρουσµάτων, η εγκατάλειψη του ΕΣΥ και η έλλειψη προσωπικού και κλινών µε τους γιατρούς της πρώτης γραµµής να εκπέµπουν SOS, τα νοµοσχέδια για την ένταξη της Βόρειας Μακεδονίας στο ΝΑΤΟ αλλά και η τραγωδία της καταστραµµένης και εγκαταλειµµένης Καρδίτσας, που αναδεικνύεται σοκαριστικά στο µεγάλο οδοιπορικό του Documento, σήµαναν συναγερµό.

Αδιαφάνεια, απειλές και αβάντες σε πολυεθνικές

Για την αποσιώπηση της ζοφερής πραγµατικότητας αποφασίστηκε η χρηµατοδότηση µέσω δεύτερης λίστας Πέτσα. Είναι χαρακτηριστικό ότι το ανεξάρτητο παρατηρητήριο Vouliwatch κατέθεσε διοικητική προσφυγή στην Εθνική Αρχή ∆ιαφάνειας (ΕΑ∆) ζητώντας το «δικαίωµα πρόσβασης στη δηµόσια πληροφορία» για τις αδιαφανείς διαδικασίες. Οµως η ΕΑ∆ απάντησε ότι είναι αναρµόδια να την εξετάσει. Η κυβέρνηση βέβαια έχει αποδείξει επανειληµµένα ότι δεν ενδιαφέρεται για τη διαφάνεια αλλά για την εκλογική της επιβίωση, ακόµη και αν αυτό σηµαίνει «δολοφονία» αντιπολιτευόµενων ΜΜΕ.

Η δηµόσια παρέµβαση του υπουργού Ανάπτυξης Αδωνη Γεωργιάδη στον τηλεοπτικό σταθµό Open µιλά από µόνη της. Για το Documento είπε ότι καλώς δεν πήρε χρήµατα στο πλαίσιο της καµπάνιας για τον κορονοϊό και προανήγγειλε ότι δεν πρόκειται να πάρει ούτε στο µέλλον. Λες και το κρατικό χρήµα είναι τσιφλίκι του Αδ. Γεωργιάδη ή βγαίνει από την τσέπη του προέδρου του.

Το νοµοσχέδιο περιλάµβανε ακόµη ένα δώρο, αυτήν τη φορά για τις µεγάλες επιχειρήσεις. Η διαφηµιστική δαπάνη θα εκπίπτει υπό προϋποθέσεις προσαυξηµένη από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων κατά ποσοστό 100% για το φορολογικό έτος 2020 και κατά 60% για το φορολογικό έτος 2021. Στήριξη λοιπόν στις µεγάλες επιχειρήσεις, ενώ η µεσαία τάξη στενάζει.

30 εκατ. ευρώ στους κλινικάρχες

∆εν ήταν όµως το µοναδικό δώρο της κυβέρνησης στους ισχυρούς φίλους. Αφού «απολαύσαµε» το νέο υποκριτικό διάγγελµα Μητσοτάκη, στο οποίο µεταξύ άλλων εξόφθαλµων ψεµάτων αναφέρθηκε και στις ΜΕΘ που… επαρκούν, δηµοσιεύτηκε κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) µε την οποία αποφασίστηκε η δέσµευση ιδιωτικών κλινικών για ασθενείς µε κορονοϊό µε το αζηµίωτο. Το κονδύλι προς τους κλινικάρχες αναµένεται να ξεπεράσει τα 30 εκατ. ευρώ, µε τις δαπάνες να καλύπτονται µέσω «έκτακτης οικονοµικής ενίσχυσης» από τον κρατικό προϋπολογισµό.

Την ίδια ώρα όµως η κοινωνία, όπως και άλλες ευρωπαϊκές, παραµένει έρµαιο του φαρµακευτικού λόµπι. Ερευνα του Παρατηρητηρίου της Ευρώπης των Πολυεθνικών, που αποκαλύπτει το Documento, δείχνει τα σκοτεινά παιχνίδια από το λόµπι των φαρµακευτικών κολοσσών και την πολιτική ηγεσία της ΕΕ µε αφορµή την παραγωγή των εµβολίων για την Covid-19, βάζοντας βαθιά το χέρι τους στο πορτοφόλι των Ευρωπαίων πολιτών. Αβουλες κυβερνήσεις, µεταξύ αυτών και η ελληνική, εκβιάζονται από τις πολυεθνικές και προπληρώνουν εµβόλια που είναι άγνωστο αν θα είναι αποτελεσµατικά ή όχι και πότε θα είναι έτοιµα, καθώς το κέρδος είναι εκείνο που θα αποφασίσει για τη ζωή µας.

30 εκατ. ευρώ τουλάχιστον αναμένεται να είναι το κονδύλι προς τους κλινικάρχες για τη χρήση των ΜΕΘ των ιδιωτικών κλινικών, με τις δαπάνες να καλύπτονται μέσω «έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης» από τον κρατικό προϋπολογισμό

100% για το φορολογικό έτος 2020 και 60% για το φορολογικό έτος 2021 είναι το ποσοστό της διαφημιστικής δαπάνης που θα εκπίπτει από τα ακαθάριστα έσοδα των επιχειρήσεων

εκατ. ευρώ θα δοθούν στους τηλεοπτικούς σταθμούς ως δεύτερη «λίστα Πέτσα» για την προβολή μηνυμάτων σχετικών με την πανδημία

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter