Το μεγάλο ψέμα

Το μεγάλο ψέμα

Μπορεί οι δήθεν επιτυχίες που προπαγανδίζει η Νέα Δημοκρατία να επιβραβεύτηκαν στις εκλογές της 21ης Μαΐου, αυτό που μετράει όμως είναι οι αριθμοί και οι τα λεγόμενα του ίδιου του πρωθυπουργού που δείχνουν το μεγάλο ψέμα και την επερχόμενη χρεοκοπία.

Ας ξεκινήσουμε λοιπόν από την υπόσχεση του Κυριάκου Μητσοτάκη για ένα ζήτημα που καίει όλους τους εργαζόμενους. «Αμεσος στόχος μας η αύξηση των μισθών» υποσχέθηκε ο πρωθυπουργός, αλλά συμφώνα με το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα που υπέβαλε η κυβέρνησή του «παγώνουν οι αυξήσεις μισθών μέχρι το 2027» ενώ «καμία αύξηση μισθών για τα επόμενα δύο χρόνια» συστήνει η Κομισιόν.

Ο μέσος ετήσιος μισθός στην Ελλάδα ήταν το 2021€15.800 όταν ο αντίστοιχος στην Ευρωπαϊκή Ενωση έφτανε τα €35.500, με τις τιμές στα σούπερ μάρκετ να είναι ίδιες αν όχι χαμηλότερες στις περισσότερες χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης από ότι στην Ελλάδα.

Ο μέσος μισθός αυξήθηκε το 2022 κατά 1,5% αλλά ο πραγματικός μισθός λόγω πληθωρισμού μειώθηκε κατά 7,4% σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ.

Ταυτόχρονα σύμφωνα με τα στοιχεία του πρώην ΟΑΕΔ ο αριθμός των ανέργων ξεπερνά το 1 εκατομμύριο πλησιάζοντας το 24%.

Η χώρα μας ανακηρύχθηκε από το ΔΝΤ πρωταθλήτρια στις αυξήσεις τιμών του ηλεκτρικού ρεύματος το πρώτο εξάμηνο του 2022 ενώ στην ενεργειακή φτώχεια ξεπερνά μόνο τη Βουλγαρία και τη Λιθουανία.

Η αλματώδης άνοδος του πληθωρισμού, οι επιπλέον φόροι λόγω μη μείωσης των φορολογικών συντελεστών περιόρισαν σε σημαντικό βαθμό ακόμη περισσότερο το διαθέσιμο εισόδημα των οικογενειών.

Το δημοσιονομικό αποτέλεσμα του προϋπολογισμού από πλεόνασμα 0,9% του ΑΕΠ το 2019 έκλεισε το 2022 με έλλειμμα 2,3%.

Τα κόκκινα δάνεια δεν μειώθηκαν απλά μεταφέρθηκαν στα funds.

Τι άλλο χρειάζεται κανείς για να συνειδητοποιήσεις που μας οδηγεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης που διακηρύττει ότι η ελληνική οικονομία θριαμβεύει.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter