Το μεγάλο στοίχημα της ΑΕΚ

Το μεγάλο στοίχημα της ΑΕΚ

Το μεγάλο στοίχημα για την ΑΕΚ δεν ήταν να πάρει αποτέλεσμα στο «Αλιάντς Αρένα».

Ήταν να δημιουργήσει στο Μόναχο τις προϋποθέσεις για να το πετύχει στον επόμενο ευρωπαϊκό αγώνα της, με αντίπαλο τον Αγιαξ στην Αθήνα (27/11). Υπό αυτό το πρίσμα, οι πρωταθλητές τα κατάφεραν. Απέδειξαν -στους εαυτούς τους κυρίως- ότι μπορούν να σταθούν σε άκρως ανταγωνιστικό επίπεδο και σε μία έδρα που αποτελεί εδώ και δεκαετίες «εφιάλτη» για όλες τις ελληνικές ομάδες. Απέδειξαν ότι δίκαια βρίσκονται εδώ, όπως είπε κι ο Μαρίνος Ουζουνίδης μετά το τέλος της αναμέτρησης με τη Μπάγερν.

Η εμφάνιση της ΑΕΚ δεν ήταν μεγαλειώδης. Ήταν όμως αρκετή για να κερδίσει τα εύσημα και να αποκαταστήσει τη σχέση της με τον κόσμο, μετά από ένα ιδιαίτερα σύντομο διάστημα αμφισβήτησης. Κράτησε μόνο τέσσερις ημέρες, από το 0-0 και τη μέτρια εμφάνιση με τον Παναθηναϊκό (3/11) έως το ματς της 4ης αγωνιστικής του Champions League. Και για να αρθούν οι αμφιβολίες, ο Ουζουνίδης χρησιμοποίησε σύστημα… Δώνη!

Όπως ακριβώς προσέγγισε ο προπονητής του Παναθηναϊκού το παιχνίδι του προηγούμενου Σαββάτου απέναντι σε έναν σαφώς ποιοτικότερο αντίπαλο, έτσι προσέγγισε και ο Ουζουνίδης τον αγώνα στο Μόναχο. Η μοναδική μικρή διαφορά είναι ότι το σύστημα της ΑΕΚ μετατρεπόταν σε 5-3-1-1 όταν αμυνόταν. Δηλαδή στο μεγαλύτερο διάστημα του αγώνα. Ο Παναθηναϊκός στο ΟΑΚΑ είχε τους τέσσερις μέσους σε σχηματισμό τετραγώνου, ενώ χθες η ΑΕΚ σε ρόμβο. Αυτό έγινε γιατί η Μπάγερν παίζει με έναν κόφτη και δυο «οκτάρια». Ετσι, ο Μάνταλος πίεζε τον μοναδικό «κόφτη», Χάβι Μαρτίνεθ ενώ ο Αλεφ με τον Γαλανόπουλο ήταν επιφορτισμένοι με τους Γκορέτσκα και Μίλερ. Στη βάση του ρόμβου, ο Σιμόες έτοιμος να δίνει βοήθειες σε όποιον χρειαζόταν.

Το σχήμα με τους τρεις κεντρικούς αμυντικούς χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά στη φετινή σεζόν κι ήταν το ίδιο που αξιοποιούσε κατά κόρον ο Μανόλο Χιμένεθ. Σε τέτοιους αγώνες και με αυτή την τακτική επιλογή, πρέπει να κρατήσεις τη μπάλα και η ΑΕΚ τα κατάφερε θαυμάσια στο πρώτο ημίχρονο με τη συμβολή του Μάνταλου και καθοριστική βοήθεια από τον Αλεφ.

Ο Πόνσε ήταν πολύ μόνος στην πίεση που ασκούσε ψηλά και δεν μπόρεσε να φύγει μια φορά στον χώρο. Ετσι η ΑΕΚ δεν βρήκε το γκολ που έψαχνε για να διεκδικήσει αποτέλεσμα. Για την «ύφεση» του β΄ ημιχρόνου, η ερμηνεία είναι διπλή. Αφενός η απογοήτευση από το αυστηρότατο πέναλτι, αφετέρου η συσσωρευμένη κόπωση βασικών παικτών που έχουν 15-16 επίσημα ματς από την αρχή της περιόδου, συμπεριλαμβανομένων αυτών με την εθνική ομάδα.

Πάντως, και μόνο το γεγονός ότι η ΑΕΚ φεύγει από το Μόναχο έχοντας χάσει από δύο στατικές φάσεις, κάτι λέει. Όπως επίσης και το τελικό σκορ που πάντα παίζει σημαντικό ρόλο. Αλλιώς ακούγεται το «τρία» ή το «τέσσερα» και αλλιώς το 2-0 που άλλωστε αποτελεί την μικρότερη ήττα ελληνικής ομάδας στην έδρα της Μπάγερν. Το αποτέλεσμα και η δυναμική του αντιπάλου έδωσε στην πρωταθλήτρια την άμεση ψυχολογική ανάταση που χρειαζόταν, ενόψει του αγώνα με αντίπαλο τον Ατρόμητο (11/11). Αναμέτρηση με μεγάλο συντελεστή δυσκολίας, όπου η νίκη είναι μονόδρομος για τους πρωταθλητές.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter