Το μειονοτικό κόμμα της Θράκης ζητά να αναγνωριστεί ως «τουρκική» η μουσουλμανική μειονότητα

Το μειονοτικό κόμμα της Θράκης ζητά να αναγνωριστεί ως «τουρκική» η μουσουλμανική μειονότητα

Επιστολή στον Ειδικό Εισηγητή του ΟΗΕ για μειονοτικά ζητήματα απέστειλε το Κόμμα Ισότητας Ειρήνης και Φιλίας στη Δυτική Θράκη (DEP) των Μουσουλμάνων της Θράκης επικαλούμενο «νομική παρενόχληση» εκ μέρους του ελληνικού κράτους προς όποιον χρησιμοποιεί τη λέξη «τουρκική» για να χαρακτηρίσει τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης.

Όσον αφορά τα εκπαιδευτικά ζητήματα, το κόμμα ισχυρίζεται ότι υπάρχει κρατική παρέμβαση στο εκπαιδευτικό σύστημα και ότι τα τελευταία 20 χρόνια, περισσότερα από 100 μειονοτικά σχολεία έχουν κλείσει.

Το κόμμα αναφέρεται επίσης στο δικαίωμα της μειονότητας να επιλέγει τους δικούς της θρησκευτικούς ηγέτες ή Μουφτήδες. Σήμερα υπάρχουν δύο Μουφτήδες στην Ξάνθη και την Κομοτηνή, ένας επιλεγμένος από την ελληνική κυβέρνηση και ένας από την κοινότητα.

Το DEB λέει επίσης ότι οι ενώσεις με τη λέξη «τουρκική» έκλεισαν, παραβιάζοντας το δικαίωμά τους στην ελευθερία οργάνωσης και συνάθροισης.

Σύμφωνα με το Balkan Insight, μια απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχετικά με νομιμοποίηση τουρκικών ενώσεων και συνδικάτων δεν έχει εκτελεστεί από τότε που εγκρίθηκε το 2008. Τέσσερα σωματεία που είτε διαλύθηκαν από τις αρχές είτε δεν νομιμοποιήθηκαν ποτέ κέρδισαν υποθέσεις ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, επικαλούμενες την Ευρωπαϊκή Σύμβαση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και το ελληνικό Σύνταγμα.

Ακόμη, στην επιστολή του μειονοτικού κόμματος στον ΟΗΕ, σημειώνεται ότι η «τουρκική μειονότητα» δεν δύναται να διαχειρίζεται ελεύθερα τα ακίνητα των ιδρυμάτων της λόγω του ότι ελέγχονται από διορισμένα από το κράτος διοικητικά συμβούλια ήδη από την περίοδο της Χούντας του 1967.

«Ενώσεις μας με ζωή μισού αιώνα εξαιτίας της λέξης “Τούρκος” στην ονομασία τους έχουν κλείσει. Έτσι, η “τουρκική μειονότητα” υπόκειται σε μεγάλες διακρίσεις κατά την άσκηση του δικαιώματός της να συνέρχεται και να συνεταιρίζεται ελεύθερα. Οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σχετικά με την αποκατάσταση του νομικού καθεστώτος των “τουρκικών ενώσεων” δεν έχουν εφαρμοστεί από το 2008» δηλώνεται στην επιστολή.

Πηγή: koutipandoras.gr

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter