Το μεταναστευτικό αποδομεί την κυβέρνηση

Το μεταναστευτικό αποδομεί  την κυβέρνηση

Χρειάστηκαν μόλις επτά μήνες προκειμένου το πολυδιαφημιζόμενο από τα φίλια ΜΜΕ «επιτελικό κράτος» να διαλυθεί στην κυριολεξία εις τα εξ ων συνετέθη. Αποκαλύφθηκε ως μια ετερόκλητη «συμμαχία» η οποία ήρθε στην εξουσία με αποκλειστικό στόχο να φύγει ο ΣΥΡΙΖΑ, η Αριστερά που αμφισβήτησε την «κανονικότητα» δεκαετιών που επικρατούσε στη χώρα.

Τα ΜΑΤ που αποχωρούσαν από το λιμάνι της Λέσβου, οι συνδικαλιστές της ΕΛΑΣ που έβαλαν κατά της κυβέρνησης και ο περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης που χειρονομούσε on camera ήταν ή θα έπρεπε να είναι άκρως διδακτικά για το Μαξίμου και τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Ολοι οι παραπάνω αποτέλεσαν και αποτελούν τον σκληρό πυρήνα των ψηφοφόρων της ΝΔ. Ο ένας πυλώνας του περίφημου «επιτελικού κράτους» είναι η ΕΛΑΣ και οι συνδικαλιστές της, στους οποίους βασίστηκε το περίφημο «νόμος και τάξη». Με βάση αυτό το αφήγημα περάσαμε στο «Εξαρχιστάν», με βάση αυτό το αφήγημα προσλήφθηκαν 1.500 ειδικοί φρουροί εκτός ΑΣΕΠ, με βάση αυτό το αφήγημα επιλέχτηκε ένα κορυφαίο στέλεχος του ΠΑΣΟΚ, ο Μιχάλης Χρυσοχοΐδης, ο οποίος είχε πιστωθεί στο παρελθόν την εξάρθρωση της 17 Νοέμβρη. Αφενός ο ξυλοδαρμός και η κακήν κακώς αποχώρηση των ΜΑΤ από Λέσβο και Χίο και αφετέρου η εικόνα των αντρών των ΜΑΤ να σπάνε ΙΧ, να δέρνουν και να βρίζουν κατοίκους και να αποβιβάζονται χαράματα σαν τους κλέφτες είναι πολύ δύσκολα αναστρέψιμα.

Από την άλλη ο Κ. Μουτζούρης δεν είναι τυχαίο πρόσωπο. Είναι σαρξ εκ της σαρκός της ΝΔ. Είναι άνθρωπος του στενού πυρήνα του Αντώνη Σαμαρά τον οποίο προεκλογικά στήριξε ο Χαράλαμπος Αθανασίου. Ο ίδιος ο Κυρ. Μητσοτάκης με δήλωσή του αμέσως μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές πανηγύριζε για τις 12 από τις 13 περιφέρειες που κέρδισε η ΝΔ! Συνεπώς πανηγύριζε και για τον κ. Μουτζούρη. Τώρα βέβαια προσπαθεί μέσω του Στέλιου Πέτσα να τον απαξιώσει και να τον καταστήσει «γραφικό», αλλά ο Νότης Μηταράκης ήταν εκείνος που αγκαλιαζόταν με θέρμη με τον κ. Μουτζούρη μπροστά στις κάμερες. Το ότι ο κ. Σαμαράς δεν σήκωσε ούτε το τηλέφωνο προκειμένου να συστήσει χαμηλούς τόνους στον Κ. Μουτζούρη θορύβησε σφόδρα το Μαξίμου όσον αφορά τις προθέσεις του πρώην προέδρου του κόμματος.

Το ρεπορτάζ λέει ότι η απόφαση να παραμείνουν οι πρόσφυγες στα νησιά του ΒΑ Αιγαίου είναι πολιτική. Στη ζυγαριά του «επιτελικού κράτους» μπήκαν από τη μία οι περίπου 200.000 νησιώτες και οι δύο βουλευτικές έδρες και από την άλλη τα εκατομμύρια των κατοίκων και ψηφοφόρων στην ηπειρωτική χώρα. Κι όλα αυτά λόγω της προεκλογικής ιδεοληψίας της ΝΔ να ανεβάσει τους τόνους στο προσφυγικό και να αποδώσει το πρόβλημα στον ΣΥΡΙΖΑ και στην Αριστερά.

Τώρα η ΝΔ καλεί τους νησιώτες να την πιστέψουν ότι θα κλείσει, για παράδειγμα, τη Μόρια. Αλλά η Μόρια αριθμεί πλέον πάνω από 20.000 άτομα, ενώ δήθεν η κλειστή δομή που θα κατασκευαστεί θα φιλοξενεί το πολύ 5.000 άτομα! Πώς θα κλείσει η Μόρια; Πού θα πάνε οι υπόλοιποι πρόσφυγες;

Το «επιτελικό κράτος» ρετάρει και ρετάρει επικίνδυνα. Κορυφαία στελέχη του ισχυρίζονται κατ’ ιδίαν ότι στην πράξη δεν μπορεί να υπάρξει αλλαγή της Συνθήκης του Δουβλίνου, τουλάχιστον πριν από το 2021. Και μέχρι τότε τι θα γίνει; Ακόμη και οι εργασίες κατασκευής των νέων δομών έχουν παγώσει. Οι πληροφορίες που έρχονται από Λέσβο και Χίο είναι ότι τα ΜΑΤ έφυγαν. Χωρίς ΜΑΤ, έτσι όπως είναι η κατάσταση σήμερα, μπουλντόζες δεν μπαίνουν! Το «επιτελικό κράτος» θα δει για μια ακόμη φορά μετά το Ελληνικό τις μπουλντόζες που υποσχέθηκε να εξαφανίζονται.

Το οικονομικό είναι ένα ακόμη πρόβλημα που θα βρει μπροστά της η κυβέρνηση. Το καλοκαίρι πλησιάζει και ο τουρισμός στα νησιά, ειδικά του ΒΑ Αιγαίου, θα έχει πρόβλημα. Σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις από τον κορονοϊό η πρόβλεψη για ανάπτυξη 2,4% στη χώρα κινδυνεύει.

Μια ακόμη πτυχή των τελευταίων γεγονότων αφορά τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη. Είτε το «νόμος και τάξη» είναι πολύ ψηλά στην ατζέντα του Μαξίμου είτε είναι θέση του κ. Χρυσοχοΐδη όπως εκφράστηκε σε Εξάρχεια, ΑΣΟΕΕ, Κουκάκι, οι εικόνες από Λέσβο και Χίο εκθέτουν ανεπανόρθωτα τον υπουργό. Είναι ο πολιτικός προϊστάμενος των ΜΑΤ και φέρει ακέραια την ευθύνη για όσα είδαμε στις οθόνες μας.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter