Το «μέτωπο» κατά του Μακρόν και οι δεύτερες σκέψεις για την ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας

Το «μέτωπο» κατά του Μακρόν και οι δεύτερες σκέψεις για την ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας και Αλβανίας

Ο Εμανουέλ Μακρόν επέμεινε στο «βέτο» για την ένταξη της Αλβανίας και της Βορείου Μακεδονίας στις υποψήφιες χώρες προς προσχώρηση Ευρωπαϊκή Ένωση, διαχωρίζοντας τη θέση του από την πλειοψηφία των υπολοίπων ηγετών. 

Το βέτο της Γαλλίας έφερε τον Ζόραν Ζάεφ και της ηγεσίας της Βορείου Μακεδονίας σε «αναβρασμό», με τον πρωθυπουργό της χώρας να ετοιμάζει διάγγελμα προς τον λαό (υπάρχουν φήμες μέχρι και για παραίτησή του) και τον πρόεδρο, Στέβο Πενταρόφσκι, να έχει καλέσει τους πολιτικούς αρχηγούς της χώρας σε σύσκεψη, η οποία θα πραγματοποιηθεί την Κυριακής. 

Η άποψη περί «ιστορικού λάθους»

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες, διαχώρισαν τη στάση τους από εκείνη του Εμανουέλ Μακρόν, χαρακτηρίζοντας ως «ιστορικό λάθος» την απόφαση για το «φρενάρισμα» των συνομιλιών για τις δύο βαλκανικές χώρες. 

«Πιστεύω ότι ήταν λάθος η σημερινή απόφαση, αλλά δεν θα το σχολιάσω περαιτέρω. Μην τα παρατήσετε. Κάνατε ότι πρέπει. Εγώ δεν αμφιβάλλω ότι κάποια μέρα θα γίνεται μέλη της Ε.Ε», ανέφερε ο Ντόναλντ Τουσκ. 

Από την πλευρά του, ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ σημείωσε: «Κάποια μέλη δεν ήταν έτοιμα να το δεχτούν. Πρόκειται για ένα ιστορικό λάθος. Ελπίζω ότι σε πολύ λίγο θα διορθωθεί αυτό το λάθος».

Στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται και ο Τζουζέπε Κόντε. Ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, μίλησε και εκείνος περί ιστορικού λάθους από πλευράς της Ε.Ε για το «μπλοκάρισμα» της ενταξιακής πορείας των δύο βαλκανικών χωρών. Μάλιστα, δήλωσε πως η Ρώμη θα προτείνει την επανέναρξη των συνομιλιών για τον Νοέμβριο.

Νωρίτερα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, είχε σχολιάσει τα εξής: «Η απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου να απορρίψει την έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας αποτελεί ένα μήνυμα αδυναμίας και ήττας για το ευρωπαϊκό οικοδόμημα».

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter