Το μήνυμα του Διονύση Τεμπονέρα για τη δολοφονία του πατέρα του -Σαν σήμερα πριν 27 χρόνια,από στέλεχος της ΟΝΝΕΔ

Το μήνυμα του Διονύση Τεμπονέρα για τη δολοφονία του πατέρα του -Σαν σήμερα πριν 27 χρόνια,από στέλεχος της ΟΝΝΕΔ

Είκοσι επτά χρόνια συμπληρώνονται σήμερα από τη δολοφονία του εκπαιδευτικού Νίκου Τεμπονέρα, στις 8 Γενάρη του 1991.

Ο Νίκος Τεμπονέρας ήταν αριστερός καθηγητής, μέλος του Αντιιμπεριαλιστικού Εργατικού Μετώπου. Δολοφονήθηκε από τον Ιωάννη Καλαμπόκα, δημοτικό σύμβουλο της Νέας Δημοκρατίας στην Πάτρα και πρόεδρο της τοπικής ΟΝΝΕΔ την περίοδο των μαθητικών κινητοποιήσεων της περιόδου 1990-1991 ενάντια στο νομοσχέδιο του τότε υπουργού Παιδείας Βασίλη Κοντογιανόπουλου.

Ο Καλαμπόκας ηγούταν των ομάδων «Κένταυροι» και «Rangers» της νεολαίας της Νέας Δημοκρατίας, οι οποίες, εμφανιζόμενες ως «ομάδες αγανακτισμένων πολιτών», επιχειρούσαν να ανακαταλάβουν τα σχολεία που τελούσαν υπό κατάληψη.

Ο Καλαμπόκας επικεφαλής των ομάδων αυτών μαζί με τους Μυλωνά, Σπίνο, Γραμματικα, Γραμματικόπουλο, με λοστούς και ρόπαλα επιχείρησαν να «ανακαταλάβουν» το Σχολικό Συγκρότημα 3ου & 7ου Γυμνασίου και Λυκείου Πάτρας, την κινητοποίηση των μαθητών του οποίου υποστήριζαν αρκετοί γονείς και καθηγητές, μεταξύ των οποίων και ο δολοφονηθείς Τεμπονέρας, ιδιαίτερα αγαπητός, σύμφωνα με τις μετέπειτα μαρτυρίες και καταθέσεις, στους μαθητές του.

Η δολοφονία του Τεμπονέρα ξεσήκωσε τεράστιο κύμα διαδηλώσεων και διαμαρτυριών σε όλη την Ελλάδα. Την επαύριο της δολοφονίας του, ο υπουργός Παιδείας Κοντογιαννόπουλος παραιτήθηκε και η πρόταση νόμου για τις μεταρρυθμίσεις στην παιδεία αποσύρθηκε.

Ο Καλαμπόκας δικάστηκε στο Βόλο έχοντας ως συνηγόρους υπεράσπισής του τους Απόστολο Ανδρεουλάκο, Κώστα Κωνσταντινίδη και Επαμεινώνδα Ζαφειρόπουλο.

Καταδικάστηκε πρωτόδικα για φόνο εκ προμελέτης σε ισόβια, ενώ αργότερα η ποινή του μειώθηκε σε 17 χρόνια και 3 μήνες.

Ωστόσο αποφυλακίστηκε μόλις 7 χρόνια μετά την φυλάκισή του.

Το μήνυμα του Διονύση Τεμπονέρα

Ανήμερα της δολοφονίας του πατέρα του, ο Διονύσης Τεμπονέρας έγραψε στο facebook:

https://www.facebook.com/photo.php?fbid=2081643311852169&set=a.1461440193872487.1073741828.100000195603071&type=3&theater

ΟΛΜΕ: 27 χρόνια μετά ο Τεμπονέρας ζει στους αγώνες

Η ΟΛΜΕ από την πλευρά της αναφέρει ότι 27 χρόνια μετά τη δολοφονία του ο Νίκος Τεμπονέρας ζει στους αγώνες του λαού και της νεολαίας. Καλεί δε σε συγκέντρωση στις 18:00 στο σχολικό συγκρότημα Τεμπονέρα, στα Ψηλά Αλώνια της Πάτρας. 

Η Ομοσπονδία των εκπαιδευτικών αναφέρει:

27 χρόνια μετά… Ο Νίκος Τεμπονέρας ΖΕΙ στους αγώνες του λαού και της νεολαίας

-Για ένα δημόσιο και δωρεάν σχολείο για όλα τα παιδιά χωρίς διαχωρισμούς και διακρίσεις

-Για ανατροπή των μνημονιακών πολιτικών

-Για αύξηση των δαπανών για την παιδεία

-Για μόνιμους μαζικούς διορισμούς

-Για αξιοπρέπεια, δημοκρατία, ελευθερία

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter