Το «Μπέλφαστ» των παιδικών χρόνων του Κένεθ Μπράνα

Το «Μπέλφαστ» των παιδικών χρόνων του Κένεθ Μπράνα

Η ασπρόμαυρη δήλωση λατρείας του Κένεθ Μπράνα για τη γενέτειρα του πιθανότατα θα βρεθεί στη λίστα των επόμενων οσκαρικών φαβορί.

Belfast (****)
Δραματική βρετανικής παραγωγής 2021 (98)

Σκηνοθεσία: Κένεθ Μπράνα Πρωταγωνιστούν: Τζουντ Χιλ, Κατρίνα Μπαλφ, Τζέιμι Ντόρναν, Τζούντι Ντεντς, Κίραν Χάιντς
Ο εννιάχρονος Μπάντι μεγαλώνει στο Μπέλφαστ των τελών των 60ς με ανέμελα παιχνίδια στη γειτονιά, ώρες κινηματογραφικής λατρείας στο σινεμά της πόλης κι έναν αβάσταχτο έρωτα ( για την ομορφούλα συμμαθήτρια της τάξης του) να τον ταλαιπωρεί. Ώσπου οι βίαιες συγκρούσεις μεταξύ Καθολικών- Προτεσταντών έρχονται να διαλύσουν την ειδυλλιακή εικόνα του Μπέλφαστ και να φέρουν στην γειτονιά του Μπάντι τα σύννεφα του εμφυλίου πολέμου.

Η νέα ταινία του Κένεθ Μπράνα είναι μια ζυγισμένη συναισθηματικά εξομολόγηση από την παιδική του ηλικία στο Μπέλφαστ. Η εντυπωσιακή αφετηρία μας εισάγει στον εσωτερικό κόσμο του ζωηρού σε φαντασία Μπάντι που θα έρθει κατάματα για πρώτη φορά με την με την πραγματική βία του Μπέλφαστ όταν μια ομάδα προτεσταντών επιτίθεται με αγριότητα στους καθολικούς της γειτονιάς του. H μέχρι πρότινος ήσυχη γωνιά της πόλης μετατρέπεται σε σκηνικό τρόμου και τρομερά ξεσπάσματα βίας από την οποία δεν γλιτώνει κανείς. Ακόμη κι οι προτεστάντες ιρλανδοί που τόσα χρόνια ζουν αρμονικά με τους καθολικούς γείτονες τους θα υποστούν τις συνέπειες.Ο Μπράνα θυμάται το Μπέλφαστ των παιδικών του χρόνων και συντάσσει ένα υπέροχο γράμμα αναμνήσεων, αναγνώρισης και ευγνωμοσύνης προς τους ανθρώπους που τον καθόρισαν. Μαζί υμνεί την ζωντάνια και τη δύναμη μιας συγκλονιστικής πόλης, ενώ δηλώνει ξεκάθαρα την πολιτική θέση του για το «Troubles», τονίζοντας την απέχθεια του για την εμφύλια, θρησκευτικής προέλευσης, διένεξη που έρχεται από το βάθος των αιώνων κι επιτρέπει σε «νταήδες και γκάνγκστερ» υποστηρικτές του Στέμματος να πουλάνε πατριωτισμό προκειμένου να εξυπηρετήσουν άλλα συμφέροντα.

Αζόρ: Ο κώδικας του τραπεζίτη (Azor) (**)

Δραματική διεθνούς συμπαραγωγής 2021 (100)
Σκηνοθεσία: Αντρέας Φοντάνα Πρωταγωνιστούν: Φαμπρίτσιο Ροντζιόνε, Στεφανί Κλεό, Κάρμεν Ιριόντο, Ελι Μαδέιρος
Ένας Ελβετός τραπεζίτης εξαφανίζεται κάτω από περίεργες συνθήκες στο Μπουένος Άιρες του 1980 κι ο αντικαταστάτης του προσπαθεί να ανακαλύψει τι του συνέβη αλλά και να εξασφαλίσει τη συνεργασία της τράπεζας του με τους πολιτικούς, θρησκευτικούς και στρατιωτικούς ηγέτες του καθεστώτος.

Σκηνοθετικό ντεμπούτο με περισσότερες αρετές από αδυναμίες καθώς ο Ελβετός Φοντάνα αποδεικνύει αφηγηματική δεξιότητα και γνώση του θέματός του. Παρότι η πλοκή πατάει σε αναμενόμενα κλισέ και το χτίσιμο του μυστήριο δεν αποφεύγει κάποιες σχηματικές λύσεις, η σύνδεση του στρατιωτικού καθεστώτος του Βιντέλα με τις βρώμικες οικονομικές συναλλαγές (ο τραπεζίτης βοηθά τους καθεστωτικούς να δικαιολογήσουν τις περιουσίες των θυμάτων που «απαλλοτρίωσαν») δίνεται με αμεσότητα που σοκάρει.

Χρυσή Αυγή- Υπόθεση όλων μας (***)

Ντοκιμαντέρ ελληνικής παραγωγής 2021 (117)

Σκηνοθεσία- σενάριο- παραγωγή: Ανζελίκ Κουρούνης Μοντάζ: Χρόνης Θεοχάρης

Τα όσα συνέβησαν μετά τη δολοφονία του Παύλου Φύσσα με έμφαση στα γεγονότα της ιστορικής δίκης κατά της Χρυσής Αυγής.

Η συνέχεια του προ πενταετίας ντοκιμαντέρ «Χρυσή Αυγή: Προσωπική Υπόθεση» μοιάζει να είναι το ιδανικό συμπλήρωμα για να ολοκληρωθεί το παζλ της Χρυσής Αυγής και να γίνουν κατανοητές οι αιτίες που οδήγησαν το ναζιστικό μόρφωμα στην Βουλή. Η σκηνοθέτρια παρακολουθεί στενά τον αγώνα της οικογένειας του αδικοχαμένου Φύσσα (όπου αναδεικνύεται η τραγική αλλά ανυποχώρητη μορφή της μητέρας του) και με τη χρήση αρχειακού υλικού, συνεντεύξεων και πολιτικών αναλύσεων παρουσιάζει με συνέπεια – και ενίοτε συναισθηματική φόρτιση- τους λόγους για τους οποίους η υπόθεση «Χρυσή Αυγή» συνεχίζει να μας αφορά όλους.

 

 

 

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter