Το «μπλοκ των προεδρικών» στη μάχη για νέα ηγεσία του ΚΙΝΑΛ

Το «μπλοκ των προεδρικών» στη μάχη για νέα ηγεσία του ΚΙΝΑΛ

Μια ανάσα πριν από την ανακήρυξη υποψηφιοτήτων για εκλογή νέας ηγεσίας  στο ΚΙΝΑΛ, όλος ο μηχανισμός της Χαριλάου Τρικούπη βρίσκεται σε εγρήγορση, μετά την τροπή που πήρε  η εσωκομματική μάχη, λόγω των εξελίξεων με την υγεία της προέδρου του ΚΙΝΑΛ Φώφης Γεννηματά.

Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν δίνεται παράταση ούτε καν στην ημερομηνία που έχει ορισθεί ως προθεσμία επίσημης κατάθεσης υποψηφιοτήτων για τις εκλογές προέδρου στο ΚΙΝΑΛ.  Έτσι, την Παρασκευή 15 Οκτωβρίου 2021, θα πρέπει οι διεκδικητές της ηγεσίας του Κινήματος Αλλαγής να έχουν καταθέσει επισήμως την αίτηση υποψηφιότητάς τους μαζί με τις υπογραφές στήριξής τους.

Όπως όλα δείχνουν ο χρόνος τρέχει πιο γρήγορα πλέον, καθώς η μη συμμετοχή της Φώφης Γεννηματά στην εσωκομματική μάχη, λόγω υγείας,  έχει προκαλέσει σε όλα τα επιτελεία δυσλειτουργίες -που σύντομα θα φανερωθούν.

Σενάρια για πολιτική παρέμβαση -ακόμα και ενδεχόμενο να διεκδικήσει την ηγεσία- του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ και πρώην πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου εντάθηκαν το βράδυ της Τετάρτης (13.10.2021), μετά την επίσκεψή του στο νοσοκομείο “Ευαγγελισμός” όπου νοσηλεύεται η Φώφη Γεννηματά. Δεν επιβεβαιώνεται μέχρι στιγμής μια τέτοια πολιτική εξέλιξη, καθώς η επίσκεψη προβάλλεται ως φιλική και με στόχο να έχει ενημέρωση για την πορεία της υγείας της προέδρου του ΚΙΝΑΛ. Όμως δίνουν και παίρνουν οι διαρροές για πιέσεις που δέχεται ο Γιώργος Παπανδρέου και από στελέχη του επιτελείου της Φώφης Γεννηματά προκειμένου να αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο στην εσωκομματική μάχη. Είναι αξιοσημείωτο ότι σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες του cretalive.gr κινητικότητα για συλλογή υπογραφών αναπτύσσει ο γραμματέας της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΙΝΑΛ Βασίλης Κεγκέρογλου. Ο ίδιος είχε ταχθεί αρχικά υπέρ του παγώματος της διαδικασίας για την εκλογή προέδρου του ΚΙΝΑΛ, λόγω των εξελίξεων με την υγεία της Φώφης Γεννηματά. Ομως, βλέποντας ότι κάτι τέτοιο δεν προτάσσεται, εμφανίζεται να αναλαμβάνει πρωτοβουλία για να συγκεντρώσει το 15% των μελών της ΚΠΕ ώστε να καταθέσει υποψηφιότητα. Οι διαρροές και δημοσιογραφικές πληροφορίες (iefimerida.gr, protothema.gr) αναφέρουν την πρόθεσή του να κάνει πίσω , αν αναλάβει πρωτοβουλία υποψηφιότητας ο Γιώργος Παπανδρέου!

Η Χαριλάου Τρικούπη προχωρά στις διαδικασίες εκλογής για την προεδρία του Κινήματος Αλλαγής με το βλέμμα στην εκλογική αναμέτρηση του Δεκέμβρη,  όπως είχαν αποφασιστεί από την τελευταία Κεντρική Πολιτική Επιτροπή.

Με τα έως τώρα δεδομένα θα δώσουν τη μάχη της προεδρίας του ΚΙΝΑΛ ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης και οι βουλευτές Χάρης Καστανίδης και Ανδρέας Λοβέρδος. Μένει να φανεί αν η αναστολή της προεκλογικής δραστηριότητάς τους, ως ένδειξη συμπαράστασης στην πρόεδρο του ΚΙΝΑΛ Φώφη Γεννηματά που αντιμετωπίζει πρόβλημα υγείας, προκάλεσε παρενέργειες.

Μην ξεχνάμε ότι στην προεκλογική δυναμική περιλαμβάνεται το “σαφάρι” για τις υπογραφές από 5000 μέλη του ΚΙΝΑΛ ή από το 15% των μελών της Κεντρικής Πολιτικής Επιτροπής που είναι προϋπόθεση ώστε να κατατεθούν οι υποψηφιότητες για τις εκλογές προέδρου του Κινήματος Αλλαγής, επισήμως την Παρασκευή  (15.10.2021).
Ο Α΄ γύρος της εκλογικής μάχης μεταξύ των διεκδικητών για νέα ηγεσία την εκλογή προέδρου έχει ορισθεί για την Κυριακή 5 Δεκεμβρίου 2021 και αν χρειασθεί Β΄γύρος θα διεξαχθεί την επόμενη Κυριακή 12 Δεκεμβρίου 2021.
Οι ισορροπίες είναι εύθραυστες και όπως όλα δείχνουν θα χρειασθεί δεύτερος γύρος μεταξύ των επικρατέστερων- εκτός αν οι «3» γίνουν «2» όποτε με κάθε βεβαιότητα σε έναν γύρο θα κριθεί ποιος θα είναι επικεφαλής.
Την επιλογή να πορευτούν με …καταλλαγή τουλάχιστον ως προς τα διαδικαστικά -οι πολιτικές αντιπαραθέσεις μπορούν να περιμένουν σύντομο χρονικό διάστημα- έχουν λάβει οι διεκδικητές της ηγεσίας του Κινήματος Αλλαγής. Μετά την αναγκαστική, για λόγους υγείας, απόφαση της  Φώφης Γεννηματά  να μην διεκδικήσει εκ νέου την προεδρία, χαμήλωσαν οι τόνοι.
Πάντως, πλέον, εμφανίζονται ως “ρυθμιστές” οι υποστηρικτές της Φώφης Γεννηματά, όχι μόνο σε επίπεδο μηχανισμών, αλλά και ψηφοφόρων …βάσης.  Το βέβαιο είναι ότι όλοι επιζητούν «γέφυρες» με το επιτελείο της Φώφης Γεννηματά. Μένει να φανεί αν διαμορφωθεί ένα μπλοκ προεδρικών που θα κινηθεί πιο οργανωμένα προς υποψηφίους.
Δυο είναι τα κρίσιμα νέα δεδομένα, με βάση τις εξελίξεις: η συμμετοχή των ψηφοφόρων και οι δεσμεύσεις των υποψηφίων τόσο σε πολιτικό επίπεδο (“γραμμή” της παράταξης, προοπτική συγκλίσεων για τη διακυβέρνηση) όσο και σε οργανωτική δομή του ΚΙΝΑΛ με ανάδειξη στελεχιακού δυναμικού την επόμενη μέρα.
Η δεξαμενή για ψήφους προς τον Νίκο Ανδρουλάκη και τον Χάρη Καστανίδη διευρύνεται. Η θεσμικότητα και η πολιτική κατεύθυνση (με έμφαση στην  άμβλυνση των κοινωνικών ανισοτήτων φέρνουν τον Χάρη Καστανίδη σε ευνοϊκότερη θέση σε σχέση με πριν. Μάλιστα, μπορεί να παίξει συνδετικό κρίκο στις επόμενες εκλογικές μάχες στην κεντρική πολιτική σκηνή -με τα μετριαπαθή πολιτικά χαρακτηριστικά (αιχμή το πεδίο του δημοκρατικού σοσιαλισμού, αντιδεξιά αντανακλαστικά).
Τον στηρίζουν και στελέχη που κινούνται στον χώρο του πρώην προέδρου του ΠΑΣΟΚ και πρωθυπουργού Γιώργου Παπανδρέου. Όμως, το σύνθημα για ανανέωση βρίσκει ευήκοα ώτα σε μέλη και φίλους του ΚΙΝΑΛ, που βλέπουν να το εκφράζει ο ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης, που έχει δυναμική και στο χώρο της νεολαίας (και οργανωτικά).
Μάλιστα, αυτό που είχε καταγραφεί επικοινωνιακά σαν φάουλ του Νίκου Ανδρουλάκη -το ζήτημα της παραμονής του στο ευρωκοινοβούλιο ακόμα κι αν εκλεγεί- μπορεί είτε  να αναστραφεί εκ των πραγμάτων στην πορεία με άλλοθι τις εξελίξεις είτε να εξουδετερωθεί  στο πλαίσιο “διαπραγματεύσεων” για την αξιοποίηση στελεχών.
Ο Ανδρέας Λοβέρδος αν και βρίσκεται πιο απομονωμένος ως προς την προσέλκυση στελεχών από το “στρατόπεδο” της Φώφης Γεννηματά, έχει μεγαλύτερη συσπείρωση στον αντιΣΥΡΙΖΑ κόσμο του ΚΙΝΑΛ αλλά και σε μέλη και φίλους της παράταξης που ακούν ευχάριστα τα περί επανόδου στον πράσινο ήλιο του ΠΑΣΟΚ.
Επίσης, ο Ανδρέας Λοβέρδος ευνοείται περισσότερο αν αυξηθεί το ποσοστό των ψηφοφόρων που θα φτάσουν ως τις εσωκομματικές κάλπες. Πάντως, η απόσυρση της Φώφης Γεννηματά από την εσωκομματική μάχη  επιτείνει την αβεβαιότητα των προβλέψεων για το ποιος θα επικρατήσει.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter