Το ΝΑΤΟ αναβάλλει την απόφαση απόσυρσης των στρατευμάτων του από το Αφγανιστάν

Στην τηλεδιάσκεψη που πραγματοποίησαν σήμερα οι υπουργοί Άμυνας των χωρών του ΝΑΤΟ δεν ελήφθη καμία τελική απόφαση για το αν και πότε θα αποσυρθούν οι δυνάμεις του Οργανισμού του Βορειοατλαντικού Συμφώνου από το Αφγανιστάν, δήλωσε σήμερα ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ προσθέτοντας πως οι σύμμαχοι βρίσκονται αντιμέτωποι με διλήμματα, καθώς η βία στην χώρα αναζωπυρώνεται ξανά.

Μετά από δύο δεκαετίες στρατιωτικής επέμβασης της Δύσης και εκατοντάδες δισεκατομμύρια δολάρια σε επενδύσεις, τα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ εμφανίζονται διστακτικά να τηρήσουν την προθεσμία της 1ης Μαΐου που προβλέπει η συμφωνία που υπέγραψαν πέρυσι οι ΗΠΑ με τους Ταλιμπάν, με τον κίνδυνο να ελλοχεύει για υπονόμευση της προόδου προς τη δημοκρατία καθώς κωλυσιεργεί η ειρηνευτική διαδικασία.

«Σε αυτό το στάδιο, δεν έχουμε λάβει καμία τελική απόφαση για το μέλλον της παρουσίας μας», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ μετά την τηλεδιάσκεψη με τους υπουργούς Άμυνας των χωρών της Συμμαχίας. «Καθώς πλησιάζει η προθεσμία της 1ης Μαΐου, οι νατοϊκοί σύμμαχοι θα συνεχίσουν να συνεργάζονται στενά και να συντονίζονται μέσα στις επόμενες εβδομάδες», δήλωσε σε συνέντευξη Τύπου.

«Αντιμετωπίζουμε πολλά διλήμματα και δεν υπάρχουν εύκολες επιλογές», δήλωσε ο Στόλτενμπεργκ.

«Εάν παραμείνουμε πέρα από την 1η Μαΐου, διακινδυνεύουμε περισσότερη βία, περισσότερες επιθέσεις εναντίον των δικών μας στρατευμάτων… Αλλά αν αποσυρθούμε, τότε θα διακινδυνεύσουμε να χάσουμε όσα κερδίσαμε».

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Λόιντ Όστιν υποσχέθηκε να διαβουλευτεί με συμμάχους και εταίρους για την πορεία προς τα εμπρός, πρόσθεσε ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ.

*Με πληροφορίες από το ΑΠΕ – ΜΠΕ

Ετικέτες

Μυστικά & Documento

11/04/2021, 17:00