Το NATO προκρίνει τη δημιουργία ενός «στρατιωτικού Σένγκεν»

Το NATO προκρίνει τη δημιουργία ενός «στρατιωτικού Σένγκεν»

Εν όψει της σύγκρουσης της Ουκρανίας με τη Ρωσία, η βορειοατλαντική συμμαχία προτρέπει τα κράτη μέλη της να αναθεωρήσουν τους κανονισμούς που προβλέπουν τη μετακίνηση νατοϊκών στρατευμάτων μεταξύ των μελών.

Ελεύθερη μετακίνηση στρατευμάτων

«Μας τελειώνει ο χρόνος. Ό,τι δεν κάνουμε σε καιρό ειρήνης δεν θα είναι έτοιμο σε περίπτωση κρίσης ή πολέμου», δήλωσε στο Reuters ο αρχηγός της διοικητικής μέριμνας JSEC του ΝΑΤΟ, Αντιστράτηγος Αλεξάντερ Σόλφρανκ, σε συνέντευξη που δημοσιεύτηκε την Πέμπτη. Θα ήθελε να δει ένα «στρατιωτικό Σένγκεν», μια περιοχή ελεύθερης στρατιωτικής διέλευσης παρόμοια με την πολιτική ζώνη Σένγκεν που επιτρέπει την ελεύθερη κυκλοφορία στο μεγαλύτερο μέρος της ΕΕ.

Η Κοινή Διοίκηση Υποστήριξης και Εξουσιοδότησης του ΝΑΤΟ (JSEC) στην πόλη Ουλμ της νότιας Γερμανίας άρχισε να λειτουργεί το 2021. Η δουλειά της είναι να συντονίζει την ταχεία μετακίνηση στρατευμάτων και αρμάτων μάχης σε όλη την ήπειρο καθώς και τις υλικοτεχνικές προετοιμασίες, όπως η αποθήκευση πυρομαχικών στη συμμαχία ανατολική πλευρά. Ως αποτέλεσμα της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία το 2014, η δημιουργία της JSEC αντανακλά την εκτίμηση ότι το ΝΑΤΟ, μετά από δεκαετίες ύφεσης μετά τον Ψυχρό Πόλεμο, έπρεπε και πάλι να είναι έτοιμο για έναν πόλεμο στην Ευρώπη που θα μπορούσε να ξεσπάσει ανά πάσα στιγμή.

Ωστόσο, το έργο της ταχείας ανάπτυξης δυνάμεων μέχρι το μέγεθος μιας μεραρχίας με περίπου 20.000 στρατιώτες, καθώς και την ύπαρξη πυρομαχικών, καυσίμων, ανταλλακτικών και προμηθειών, έχει γίνει πιο δύσκολο από τον Ψυχρό Πόλεμο.

«Πλεόνασμα κανονισμών»

Ως έχουν, οι δυνάμεις του ΝΑΤΟ πρέπει να πλοηγηθούν σε μια ποικιλία εθνικών κανονισμών, που εκτείνονται από την προειδοποίηση που απαιτείται πριν από την αποστολή πυρομαχικών μέχρι το επιτρεπόμενο μήκος στρατιωτικών συνοδειών και την προφύλαξη από ασθένειες.

«Έχουμε πλεόνασμα κανονισμών, αλλά το μόνο πράγμα που δεν έχουμε είναι χρόνος», προειδοποίησε ο ναύαρχος Ρομπ Μπάουερ, επικεφαλής της στρατιωτικής επιτροπής του ΝΑΤΟ. «Ο πόλεμος της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας έχει αποδειχθεί ότι είναι πόλεμος φθοράς – και ένας πόλεμος φθοράς είναι μια μάχη υλικοτεχνικής υποστήριξης».

Το ΝΑΤΟ δεν πρέπει να προκαλέσει λάθος υπολογισμό στο Κρεμλίνο δίνοντας την εντύπωση ότι η Μόσχα μπορεί να έχει την ευκαιρία να κερδίσει επειδή η συμμαχία δεν είναι προετοιμασμένη, προειδοποίησε ο Μπάουερ.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter