Το νέο πρόσωπο του πολέμου

Το νέο πρόσωπο του πολέμου
φωτο αρχείου

Η εμφάνιση του άρματος μάχης στον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο ήταν μια μείζονα εφεύρεση που χρησιμοποιήθηκε μαζικά κατά τη διάρκεια του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου. Στην αρχή το κόστος παραγωγής ενός τανκς ήταν ιδιαίτερα υψηλό, η τεχνολογία φουτουριστική και η αξία χρήσης αβέβαιη. Οταν οι Αμερικανοί εισέβαλαν στο Αφγανιστάν είχαν μαζί τους μια καινούργια στρατιωτική τεχνολογία: τα drones.

Είκοσι χρόνια μετά αυτή η τεχνολογία έχει γίνει τόσο διαδεδομένη, θανατηφόρα και φτηνή που μέχρι και αντάρτες μπορούν να την εκμεταλλευτούν. Το ISIS είχε συντριπτική αεροπορική υπεροχή εναντίον των Αμερικανών πεζοναυτών στο Ιράκ με τα πρωτόγονα drones που είχε κατασκευάσει από υλικά που είχε βρει στην αγορά.

Οι Αζέροι εξαΰλωσαν την αρμενική άμυνα στο Ναγκόρνο Καραμπάχ με ισραηλινά και τουρκικά drones, στη Λιβύη τα τουρκικά drones σταμάτησαν την προέλαση του στρατάρχη Χάφταρ προς την Τρίπολη, ενώ η αιθιοπική κυβέρνηση νίκησε τους αντάρτες της επαρχίας Τιγκράι έξω από την πρωτεύουσα Αντίς Αμπέμπα με κινεζικά και ιρανικά drones.

Τα drones πλέον έχουν τη δυνατότητα να υποκαταστήσουν επαρκώς πανάκριβες αεροπορίες στο ένα δέκατο της τιμής, ενώ το κόστος κατάρριψής τους παραμένει υπέρογκο λόγω έλλειψης αντίμετρων. Τα drones κατασκοπεύουν, συλλέγουν πληροφορίες και επιτίθενται χωρίς να κινδυνεύει ο χειριστής τους, αφού βρίσκεται χιλιόμετρα μακριά από το πεδίο. Ετσι, ο πόλεμος γίνεται τόσο εύκολος και αυτοματοποιημένος όσο ένα παιχνίδι.

Αλλωστε για τον χειριστή του drone δεν υπάρχει διαφορά από το βιντεοπαιχνίδι. Χειριστήριο με μοχλούς χρησιμοποιεί στο μεν, χειριστήριο με μοχλούς χρησιμοποιεί στο δε.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter