Το νεοφιλελεύθερο μανιφέστο που διαλύει τις αυταπάτες

Το νεοφιλελεύθερο μανιφέστο που διαλύει τις αυταπάτες

Η ενδιάμεση έκθεση Πισσαρίδη διαλύει έγκαιρα τις αυταπάτες για την πιθανότητα τα κονδύλια του Κεφαλαίου Ανάκαμψης ύψους έως 32 δισ. ευρώ να βελτιώσουν τη θέση εργαζομένων και συνταξιούχων, ακόμη και να πυροδοτήσουν μια οικονομική ανάπτυξη με κοινωνικό μέρισμα.

Πρόκειται για ένα νεοφιλελεύθερο μανιφέστο που αναπαράγει ιδεολογικές κοινοτοπίες προηγούμενων δεκαετιών, όπως δείχνει η εμμονή του να θεωρεί τον δημόσιο τομέα και την έλλειψη ανταγωνισμού αιτίες της οικονομικής στασιμότητας της Ελλάδας. Αν αυτές οι αιτιάσεις ήταν ορθές, τα μνημόνια θα είχαν απογειώσει την ελληνική οικονομία… 

Οι νέες χρηματοδοτήσεις θα λειτουργήσουν σαν φιλί ζωής για το μεγάλο κεφάλαιο στην Ελλάδα.

Από την άλλη, για το «99%» η ενδιάμεση έκθεση επιφυλάσσει:

Ενα νέο, κατά παραγγελία των ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών κεφαλαιοποιητικό συνταξιοδοτικό σύστημα που θα βαθαίνει τις κοινωνικές και εισοδηματικές αντιθέσεις στην τρίτη ηλικία. Μείωση των συντάξεων μέσω της αναπροσαρμογής του ποσοστού αναπλήρωσης. Επιτάχυνση των πλειστηριασμών με κριτήριο την εξυγίανση του χαρτοφυλακίου των χρεοκοπημένων τραπεζών. Αύξηση των φόρων κατανάλωσης, που αποτελούν την κατεξοχήν αντιλαϊκή φορολογία. Απελευθέρωση των απολύσεων με αποτέλεσμα την αύξηση της ανεργίας ειδικότερα μεταξύ των πιο ευάλωτων κοινωνικά ομάδων. Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών για τα ανώτερα μισθοδοτικά κλιμάκια που θα κάνουν το ασφαλιστικό σύστημα ακόμη πιο άδικο. Λουκέτα και χρεοκοπίες για χιλιάδες μικρομεσαίες επιχειρήσεις.

Στον αντίποδα ένας μακροχρόνιος αναπτυξιακός σχεδιασμός όφειλε να ξεκινάει: πρώτον, από την ανάγκη μείωσης της ανεργίας, που συνεχίζει να κινείται σε επίπεδα ρεκόρ, χωρίς περαιτέρω ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας. Δεύτερον, από την ανάγκη απαλλαγής από την υποχρέωση εμφάνισης δημοσιονομικών πλεονασμάτων ύψους άνω του 2% έως το 2060, η οποία αποδεδειγμένα καταδικάζει την Ελλάδα σε στασιμότητα. Τρίτον, από τη στόχευση σε κλάδους και δραστηριότητες υψηλής προστιθέμενης αξίας που θα στηριχθούν ποικιλοτρόπως.

Ο Λεωνίδας Βατικιώτης είναι οικονομολόγος – δημοσιογράφος

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter