Το ντιμπέιτ Αχτσιόγλου – Κασσελάκη

Το ντιμπέιτ Αχτσιόγλου – Κασσελάκη

Οι δύο υποψήφιοι για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ απαντούν στις ερωτήσεις του Documento για όσα έγιναν προεκλογικά και για όσα θα κάνουν αύριο κρατώντας το τιμόνι του κόμματος

Την ηµέρα που κρίνεται το µέλλον του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ µέσω του δεύτερου γύρου των εσωκοµµατικών εκλογών για την ανάδειξη νέας ηγεσίας οι δύο υποψήφιοι, Εφη Αχτσιόγλου και Στέφανος Κασσελάκης, απαντούν σε τέσσερις κοινές ερωτήσεις του Documento αναφορικά µε το αποτέλεσµα και την απροσδόκητη συµµετοχή του πρώτου γύρου, την εσωκοµµατική κατάσταση που θα διαµορφωθεί από την εποµένη της δεύτερης και τελευταίας αναµέτρησης, αλλά και τον παράγοντα της συµµετοχής των χιλιάδων µελών που δεν πήραν µέρος στον πρώτο γύρο.

 

01
Τι έκρινε το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου;

Εφη Αχτσιόγλου

Καταρχάς πιστεύω πως το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου είναι απολύτως ανατρέψιμο, η έκβαση της «μάχης» είναι εντελώς ανοιχτή και μπορώ να κερδίσω αυτή την εκλογική διαδικασία για την προεδρία του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ.
Το αποτέλεσμα του πρώτου γύρου θα μπορούσαμε να το έχουμε συζητήσει μαζί με άλλα σοβαρά θέματα σε ένα τη-λεοπτικό ζωντανό ντιμπέιτ με τον κ. Κασσελάκη, πράγμα που αρνήθηκε. Τώρα δεν νομίζω ότι είναι η ώρα της ανάλυσης του πρώτου γύρου αλλά η ώρα της δεύτερης κάλπης.

Το σημαντικότερο στοιχείο του πρώτου γύρου, σε κάθε περίπτωση, είναι η αυξημένη συμμετοχή των πολιτών. Είναι ισχυρό θετικό μήνυμα ότι ο αριστερός και δημοκρατικός κόσμος μετά την εκλογική ήττα του καλοκαιριού εναποθέτει τις ελπίδες του στον δικό μας πολιτικό χώρο, έχει διάθεση συμμετοχής σε έναν κοινό αγώνα ενάντια στη νεοφιλελεύθερη δεξιά κυβέρνηση για να ξαναδώσουμε προοπτική αξιοπρέπειας και ασφάλειας στην κοινωνία.

Στη διάρκεια αυτής της διαδικασίας, δυστυχώς, είχαμε φαινόμενα χυδαίων και συκοφαντικών προσωπικών επιθέσεων εναντίον μου, οι οποίες επηρέασαν ένα τμήμα του κόσμου που ψήφισε την πρώτη Κυριακή. Στο χρονικό διάστημα ε-νόψει της σημερινής δεύτερης Κυριακής έδωσα τις απαντήσεις μου, ενώ ο συνυποψήφιός μου δεν καταδίκασε τους συκοφάντες, αντιθέτως μάλλον κάλυψε δικούς του ανθρώπους. Πιστεύω, ωστόσο, ότι αποσαφηνίστηκε ποιος μιλάει πολιτικά, ποιος έχει ένα σχέδιο για το κόμμα την επόμενη ημέρα και ποιος τελικά μπορεί να κερδίσει τον κ. Μητσοτάκη.

Και κάτι ακόμη. Εγώ νιώθω υπερήφανη για την προσπάθεια που έχω κάνει μέχρι σήμερα και ιδίως το τελευταίο διάστημα αυτής της εσωκομματικής πολιτικής περιόδου, είμαι πολύ χαρούμενη που στην πολιτική ζωή μου πορεύτηκα μέσα από τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, που γνώρισα, εμπιστεύτηκα, συμφώνησα και διαφώνησα με τους συντρόφους και τις συντρόφισσες, ανθρώπους με τους οποίους μοιραζόμαστε τις ίδιες αξίες, που έχουμε βιώσει μαζί καλές και δύσκολες στιγμές. Προφανώς νιώθω τυχερή που συμπορεύτηκα με τον Αλέξη Τσίπρα και είχα την εμπιστοσύνη του σε όλο αυτό το ταξίδι.

Στέφανος Κασσελάκης

Σε κάθε εκλογική διαδικασία το αποτέλεσμα κρίνεται καταρχάς από το περιεχόμενο του μηνύματος. Στη δική μας καμ-πάνια μιλάμε για τη σύγχρονη, πατριωτική, κυβερνώσα Αριστερά. Μιλάμε για την Αριστερά που θα ανατρέψει το κα-θεστώς Μητσοτάκη, ώστε να μπορέσει να απελευθερωθεί η κοινωνία από τα δεσμά του νεοφιλελευθερισμού και του νεοσυντηρητισμού. Μιλάμε για την Αριστερά που βασίζεται στη δύναμη της αλήθειας, της εργασίας, της συμμετοχής. Μιλάμε για την ανασυγκρότηση της Αριστεράς και περιγράφουμε το πολιτικό σχέδιο της ανασυγκρότησης.

Υποστήριξα κι εξακολουθώ να υποστηρίζω την ανάγκη να φτιάξουμε ένα κόμμα δημοκρατικό, μαζικό, ανοιχτό, συμ-περιληπτικό, με οργάνωση και λειτουργία που θα επιτρέπουν στα στελέχη του να καταλαβαίνουν τι συμβαίνει στην κοινωνία, αλλά και στην κοινωνία να καταλαβαίνει τι συμβαίνει στο κόμμα. Οι ψηφοφόροι του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ βλέπουν ότι ένας σκληρός μηχανισμός εντός του κόμματος έχει αυτονομηθεί από την κοινωνία, απαξιώνει τον λαϊκό αριστερό κόσμο και τα αιτήματά του. Αποδεικνύεται πολλάκις ότι αυτός ο μηχανισμός περισσότερο ενδιαφέρεται για να οργα-νώσει τη διατήρηση και αναπαραγωγή του με πρότυπα περασμένων αιώνων παρά για να στηρίξει ένα συμπαγές, αρισ-τερό, προοδευτικό πρόγραμμα διακυβέρνησης για τον 21ο αιώνα. Αν συνεχιστεί αυτή η κατάσταση, ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ θα καταλήξει κόμμα διαμαρτυρίας, καταδικασμένο στην ιστορική λήθη. Η πλειονότητα των στελεχών και των ψηφοφόρων μας δεν συγκινείται με αυτή την προοπτική της τακτικής ήττας των τακτοποιημένων.

Ο κόσμος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ επιβράβευσε τη θέση που λέει –και την υποστηρίζω– ότι μόνο η κυβερνώσα Αριστερά μπορεί να σχεδιάσει και να υλοποιήσει τον προοδευτικό μετασχηματισμό της κοινωνίας – ιδίως αν αυτός επιχειρείται εν μέσω κρίσιμων γεωπολιτικών ανακατατάξεων και κοινωνικών ανισοτήτων, που ήδη δοκιμάζουν τις αντοχές μας. Γι’ αυτό και –κόντρα στις προβλέψεις εχθρών και φίλων– αυτός ο κόσμος προσήλθε μαζικά να ψηφίσει τον νέο πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, τον νέο εκπρόσωπο της σύγχρονης Αριστεράς, που μπορεί να ακούγεται και κυρίως να ακούει και να αφουγκράζεται τον παλμό της κοινωνίας.

02
Ποια ήταν η αιτία της μεγάλης συμμετοχής;

Εφη Αχτσιόγλου

Η σχέση που έχει σφυρηλατήσει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ με τον δημοκρατικό κόσμο, η οποία παρά τα εκλογικά αποτελέσματα παραμένει ισχυρή. Η ανάγκη να δοθεί μήνυμα στήριξης και συνέχειας για την επόμενη μέρα. Και προφανώς τα κατασ-τροφικά αποτελέσματα της διακυβέρνησης της ΝΔ για ένα πολύ μεγάλο μέρος της κοινωνίας, που φάνηκαν με εντελώς εμφατικό τρόπο μέσα σε μόλις δύο μήνες από την επανεκλογή του κ. Μητσοτάκη.
Αυτός ο κόσμος αναζητά μια πολιτική δύναμη και ένα πολιτικό πρόγραμμα που δεν θα θεωρεί κανονικότητα την α-κρίβεια και την αισχροκέρδεια, την ανασφάλεια, την καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος και τη συνακόλουθη απώλεια ζωών και περιουσιών, την εργασία χωρίς δικαιώματα, τα αποδυναμωμένα δημόσια νοσοκομεία, το ΕΚΑΒ χωρίς ασθενοφόρα και διασώστες. Προσωπικά έχω καταθέσει ένα πρόγραμμα με τέσσερα κεντρικά ζητήματα, το κράτος, την εργασία, την οικονομία και τα δικαιώματα, και τις θέσεις με τις οποίες εμείς θα θέσουμε τον πήχη στα επίδικα της εποχής. Αυτό που υπερασπίζομαι από την πρώτη στιγμή που δήλωσα την υποψηφιότητά μου μέχρι και σήμερα είναι να δώσουμε βαρύτητα στο πολιτικό περιεχόμενο και να μην περιοριστούμε σε απλά συνθήματα, που στην τελική βασίζονται σε μια άκρως αναποτελεσματική λογική ανάθεσης.

Στέφανος Κασσελάκης

Οι πολιτικοί που καμαρώνουν για την εμπειρία τους έχουν στ’ αλήθεια πολύ μεγάλη εμπειρία στο να απαξιώνουν τον κόσμο, να τον θεωρούν δεδομένο και να τον επικαλούνται εθιμοτυπικά, χωρίς να συναισθάνονται στ’ αλήθεια τι βιώνει αυτός ο κόσμος. Είναι κι αυτός ένας από τους λόγους που οι πολίτες, χωρίς να χάσουν το ενδιαφέρουν τους για τα κοινά, απομακρύνονται από την πολιτική. Η πολιτική δεν δίνει στον κόσμο ευκαιρίες.

Αντιθέτως, του αφαιρεί ευκαιρίες και του προσθέτει βάρη κι ενοχές. Τις λίγες φορές που ερωτάται, αυτός ο κόσμος δίνει την ίδια απάντηση, δίνει το μαζικό παρών. Και ξανά όσοι δεν θέλουν τους πολλούς στα πόδια τους συνεχίζουν απτόητοι να μιλούν για αναθέσεις.

Σε αντίθεση με εκείνους που διαχρονικά υποτιμούν τη νοημοσύνη και το πολιτικό ένστικτο του κόσμου, εγώ δεν πα-ριστάνω πως ακούω τον κόσμο ούτε φοβάμαι να έρθω κοντά του. Η κοινωνία δεν είναι εξωτικός προορισμός που προκαλεί συγκινήσεις από μακριά για να ’χουμε να λέμε από την ασφάλεια των σαλονιών. Η κοινωνία είναι σχέσεις, είναι δουλειές, είναι ζωές, είναι άνθρωποι. Και θα ξανάρθουν και θα έρχονται συνέχεια κάθε φορά που καταλαβαίνουν ότι είμαστε μαζί τους για να γίνουν καλύτερες και οι σχέσεις και οι δουλειές και οι ζωές μας στην Ελλάδα.

 

03
Με βάση το πολωμένο κλίμα που επικρατεί θα είναι εύκολη ή δύσκολη η συνεργασία με τους συνυποψηφίους σας σε περίπτωση που εκλεγείτε πρόεδρος;

 

Εφη Αχτσιόγλου

Από τη δική μου πλευρά τόσο οι θέσεις μου όσο και η διαδρομή μου εγγυώνται την ενότητα του χώρου. Από την πλευρά του συνυποψηφίου μάλλον χρειάζονται αποδείξεις. Διότι από εκεί αναπαράχθηκαν συκοφαντικές επιθέσεις που δη-μιούργησαν κλίμα ανθρωποφαγίας. Εγώ έχω αποδείξει ότι είμαι στρατιώτης αυτού του χώρου από διάφορες θέσεις, από μέλος, στέλεχος, υπουργός και βουλευτής.

Το διακύβευμα είναι αν μετά την Κυριακή ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ μπορεί να εγγυηθεί στους πολίτες ότι θα ασκήσει σοβαρή, δυναμική και δομική αντιπολίτευση, ότι θα δρα συντονισμένος γύρω από ένα σαφές πολιτικό σχέδιο ώστε το συν-τομότερο δυνατό να ηττηθεί η ΝΔ και να αναλάβει ξανά την ευθύνη της διακυβέρνησης.

Στην προσπάθεια αυτή δεν περισσεύει κανείς. Θα έλεγα ότι το να είμαστε όλοι μαζί είναι ελάχιστος κοινός παρονο-μαστής. Το ζήτημα είναι να κερδίζουμε κάθε μέρα και περισσότερους. Αυτό σημαίνει να είσαι κυβερνητικό κόμμα. Να επιδιώκεις τη μέγιστη δυνατή πολιτική και ιδεολογική επιρροή στην κοινωνία. Να πείθεις.

Στέφανος Κασσελάκης

Στη ζωή μου έχω μάθει να συμπορεύομαι. Η συνεργασία είναι το άλφα και το ωμέγα στη δουλειά μου. Δεν θα έχω κανένα πρόβλημα να συμπορευτώ και να συνεργαστώ με τους συνυποψήφιούς μου. Εξαρχής έθεσα ένα πολιτικό πλαίσιο συζήτη-σης. Μέσα σ’ αυτό το πλαίσιο τόλμησα να μιλήσω για αλήθειες που δεν ακούγονται κι όμως είναι αναγκαίο να ειπωθούν. Μπορεί αυτές οι απόψεις για το κόμμα και την κοινωνία να μην αρέσουν σε κάποιους. Συνιστούν, όμως, πολιτική κριτική και θέση. Δεν θα έλεγα το ίδιο για τις κατηγορίες προς το πρόσωπό μου – συχνότατες και άδικες, οι οποίες όχι μόνο δεν ανασκευάστηκαν, αλλά εντάθηκαν μέχρι τέλους. Το πολωμένο κλίμα το έστησαν όσοι νόμιζαν ότι οι εσωκομματικές εκλογές γίνονται για να καθοριστεί ο δεύτερος. Είχαν θεωρήσει δεδομένο το αποτέλεσμα της πρώτης Κυριακής και γι’ αυτό άφησαν την προεκλογική διαδικασία να πηγαίνει αθόρυβα και αδιάφορα. Γι’ αυτό και πόλωσαν το κλίμα, προσπαθώντας να φέρουν την αντιπαράθεση στα μέτρα τους, όταν είδαν το σχέδιό τους να ακυρώνεται από τη βούληση του κόσμου. Κάποτε έλεγαν ότι αν δεν συμφωνεί η πραγματικότητα μαζί μας, τόσο το χειρότερο για την πραγματικότητα. Θέλω να πιστεύω ότι έστω και αργά θα αφήσουν χώρο για το νέο κύμα, όπως το είπε ο πρόεδρος Αλέξης Τσίπρας. Το νέο κύμα είναι ήδη εδώ.

 

04
Προσδοκάτε συμμετοχή των χιλιάδων μελών που δεν πήραν μέρος στον πρώτο γύρο; Κι αν ναι, γιατί;

Εφη Αχτσιόγλου

Ακριβώς επειδή τα δύσκολα για τον ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ και για την κοινωνία είναι μπροστά, χρειαζόμαστε δίπλα μας όσο περισσότερους/ες μπορούμε να έχουμε. Είναι κρίσιμο για την προοπτική του δημοκρατικού χώρου, για την προοπτική της κυβερνώσας Αριστεράς. Καλώ όλα τα μέλη μας που δεν πήραν μέρος στον πρώτο γύρο να ενεργοποιηθούν και να προσέλθουν στην κάλπη αυτή την Κυριακή. Για να ξαναγίνει ο ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ πλειοψηφική κοινωνική και πολιτική δύναμη πρέπει όλοι να δηλώσουμε παρόντες, παλιά και νέα μέλη.

Στέφανος Κασσελάκης

Προσδοκώ ότι και αυτήν τη φορά η συμμετοχή θα είναι μεγάλη, αν όχι μεγαλύτερη, γιατί τώρα καταλαβαίνει ο κόσμος ακόμη περισσότερο ότι μπορούμε να κάνουμε τις μεγάλες αλλαγές, να ανασυγκροτήσουμε την Αριστερά, να πάρουμε τις τύχες της ζωής μας στα χέρια μας. Καλώ τον κόσμο που δεν μπόρεσε να ψηφίσει την πρώτη Κυριακή να έρθει τώρα. Μαζί θα ολοκληρώσουμε το πρώτο αυτό μεγάλο βήμα.

 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter