Το ντόμινο των επιταγών

Στη χώρα μας μεγάλο μέρος των εμπορικών συναλλαγών μεταξύ των μικρομεσαίων επιχειρήσεων γίνεται με τη διαδικασία των μεταχρονολογημένων επιταγών.

Από τη στιγμή λοιπόν που το μεγαλύτερο μέρος των εμπορικών καταστημάτων και των δραστηριοτήτων που έχουν σχέση με την εστίαση και τον τουρισμό αναγκαστικά παύουν να λειτουργούν δημιουργείται ένα χρηματοδοτικό κενό.

Το κενό αυτό, εξαιτίας της συναλλακτικής τακτικής των μεταχρονολογημένων επιταγών, θα προκαλέσει ντόμινο οικονομικής κατάρρευσης σε μια μεγάλη μερίδα των παραγωγικών μεταποιητικών επιχειρήσεων. Δεν κινδυνεύουν μόνο οι θέσεις εργασίας αλλά και η ίδια η ύπαρξη των παραγωγικών μας επιχειρήσεων.

Μπροστά σε αυτό τον υπαρκτό κίνδυνο και για να μην αποδυναμωθεί περισσότερο ο παραγωγικός ιστός της χώρας είναι περισσότερο από αναγκαίο να ληφθούν τώρα μέτρα τα οποία θα μετριάσουν την εξάπλωση της χρηματικής κατάρρευσης.

Για το σκοπό αυτό οι υγιείς επιχειρήσεις που δεν κάνουν απολύσεις και οι οποίες έχουν εκδώσει μεταχρονολογημένες επιταγές και αδυνατούν να τις πληρώσουν, λόγω των ειδικών συνθηκών, θα πρέπει να χρηματοδοτηθούν άτοκα από τις τράπεζες, με την εγγύηση του δημοσίου με σκοπό την εξόφληση των επιταγών, ώστε το χρηματοδοτικό κενό να μην μεταδοθεί με την μορφή ντόμινο προς όλες τις συναλλασσόμενες επιχειρήσεις με ολέθριες συνέπειες.

Είναι ένα μέτρο που θα περιορίσει την εξάπλωση της οικονομικής κατάρρευσης στον παραγωγικό ιστό της χώρας μας.

Ο Μιχάλης Καρχιμάκης είναι πρώην υπουργός, βουλευτής. Μέλος Πολιτικού Συμβουλίου ΚΙΝΑΛ. Β’ Αθηνών, Δυτικός Τομέας.

Μυστικά & Documento

06/06/2021, 17:00
Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader