Το ολέθριο λάθος Μητσοτάκη για την εξωτερική πολιτική της χώρας

Το ολέθριο λάθος Μητσοτάκη για την εξωτερική πολιτική της χώρας

Με την Τουρκία να έχει ανακοινώσει μνημόνιο κατανόησης με την Κυβέρνηση της Τρίπολης για την ΑΟΖ των δύο χωρών (Τουρκία – Λιβύη) «το χειρότερο που μπορείς να κάνεις είναι να συναντηθείς με τον Ερντογάν, πριν στεγνώσει το μελάνι του μνημονίου και πολύ περισσότερο να μην επαναφέρεις τη συζήτηση για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης (ΜΟΕ) στο τραπέζι».

Το παραπάνω ακούγεται όλο και πιο έντονα από χθες στα πολιτικά, διπλωματικά και δημοσιογραφικά γραφεία, όχι μόνο του αντιπολιτευόμενου Τύπου.

Η δήλωση του Τούρκου υπουργού Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ, στο πρακτορείο Anadolu, αμέσως μετά τη συνάντηση Μητσοτάκη – Ερντογάν στο Λονδίνο, ότι η Τουρκία σχεδιάζει νέες γεωτρήσεις στην ανατολική Μεσόγειο σε εναρμόνιση με το μνημόνιο κατανόησης που υπέγραψε με τη Λιβύη, ήρθε απλά να επιβεβαιώσει τα παραπάνω.

Πολύ περισσότερο αν το μνημόνιο έρθει όπως λέγεται και γράφεται προς υπογραφή στη Βουλή της γειτονικής χώρας.

Είναι εξίσου χαρακτηριστικό ότι το Μαξίμου δεν περίμενε ούτε να έχει στα χέρια του το μνημόνιο το οποίο έφθασε σήμερα Πέμπτη στην Ακαδημίας 1 και πηγές του ΥΠΕΞ διαρρέουν ότι παραβιάζει βασικές αρχές του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας και η συμφωνία είναι νομικά άκυρη και προσθέτει βαθμούς περιπλοκότητας στην περιοχή.

Η κατάσταση γίνεται ακόμη χειρότερη αν αναλογιστεί κανείς ότι διπλωμάτες και διεθνολόγοι προειδοποιούν ότι η ανακήρυξη της ΑΟΖ ανοίγει το δρόμο για οικονομική αλλά και στρατιωτική εκμετάλλευση της θαλάσσιας περιοχής από την Τουρκία.

Εντός αυτού του σκηνικού ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε να συναντηθεί με τον Ρ. Τ. Ερντογάν! Μια συνάντηση που ο Τούρκος πρόεδρος είχε κάθε λόγο να επιδιώξει αφού με τον τρόπο αυτό επισημοποιεί τις διεκδικήσεις του και στέλνει ένα μήνυμα ότι η Ελλάδα όχι μόνο δεν αντιδρά αλλά κάθεται στο ίδιο τραπέζι μαζί του.

Το αλαλούμ με τα ΜΟΕ, μία ημέρα πριν τη συνάντηση στο Λονδίνο, δείχνει ότι και εντός του Μαξίμου υπήρχαν και υπάρχουν αντίθετες απόψεις. Μόνο που έκαναν λάθος. Αντί να ακυρώσουν τη συνάντηση, λόγω κατάφορης παραβίασης του εθνικού θαλάσσιου χώρου από την Τουρκία, διέρρεαν ότι ακυρώνουν τα ΜΟΕ για να μαζέψουν λίγο μετά τη διαρροή με αστείες δικαιολογίες. 

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter