Το «όλοι φταίμε» του Μητσοτάκη για την τραγωδία στα Τέμπη, είναι το νέο «μαζί τα φάγαμε»

Το «όλοι φταίμε» του Μητσοτάκη για την τραγωδία στα Τέμπη, είναι το νέο «μαζί τα φάγαμε»

«Όλοι φταίμε» το νέο αφήγημα Μητσοτάκη για την τραγωδία στα Τέμπη

«Εργατοπατέρες», «συντεχνίες» και βαθύ κράτος επιστράτευσε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου, επιχειρώντας να μετατρέψει την τραγωδία των Τεμπών σε εξάρτημα της προεκλογικής του φαρέτρας, να εκτρέψει τις ευθύνες της κυβέρνησής του σε αντισυνδικαλιστικό κρεσέντο και να διατρανώσει το μήνυμα «όλοι είμαστε ίδιοι» ώστε να κρυφτεί από πίσω του.

Μπορεί ο Κυριάκος Μητσοτάκης να εμφανίστηκε στο υπουργικό συμβούλιο χωρίς ευθεία αναφορά στις εκλογές, όπως είχε γράψει το documentonews.gr ότι προτίθεται να κάνει, όμως από την εμφάνισή του φάνηκε ξεκάθαρα πως η στόχευσή του είναι το επαναπλασσάρισμα του προεκλογικού αφηγήματος της Νέας Δημοκρατίας.

«Το τελευταίο το οποίο με ενδιαφέρει αυτή τη στιγμή είναι να μπούμε σε μία στείρα αντιπαράθεση για το ποιος φταίει. Απαντώ: όλοι φταίμε και ας το ομολογήσουμε με θάρρος. Από κυβερνήσεις και διοικήσεις που επί χρόνια κατάντησαν ένα κρίσιμο έργο “γιοφύρι της Άρτας”, μέχρι κάποιες συντεχνίες που ταυτόχρονα εμπόδιζαν κάθε αξιολόγηση του προσωπικού των τρένων μας» ανέφερε στην αρχή της εισήγησής του στους υπουργούς του ο πρωθυπουργός, ακολουθώντας την γραμμή που εγκαινίασε την Τετάρτη ο Γιώργος Γεραπετρίτης, και επεκτείνοντάς την με ορίζοντα τις εκλογές.

Ο Κυρ. Μητσοτάκης έβαλε απέναντί του «κάποιες συντεχνίες» και «εργατοπατέρες» όπως ανέφερε παρακάτω, ώστε να εμφανίσει εαυτόν ως σύμβολο της κάθαρσης και της σύγκρουσης με το «βαθύ κράτος». Επιχείρησε με λίγα λόγια να χαράξει εκ νέου τα «στρατόπεδα» διχάζοντας τους πολίτες που εδώ και δέκα ημέρες διαμαρτύρονται στη συντριπτική τους πλειοψηφία για τις κυβερνητικές ευθύνες.

Στρέφοντας το στόχαστρο στα πρόσωπα των συνδικαλιστών επιλέγει έτσι να εκτρέψει και πάλι τη συζήτηση γύρω από το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών, ποντάρωντας έτσι στο φρενάρισμα της τεράστιας επικοινωνιακής φθοράς που καταγράφουν οι μετρήσεις της κοινής γνώμης.

Προανήγγειλε ξανά τις αυτονόητες δικλείδες ασφαλείας στις οποίες αναφέρθηκε και ο εκτελών χρέη υπουργού Μεταφορών Γιώργος Γεραπετρίτης, έδειξε τους ευρωπαϊκούς θεσμούς για μία «αναλυτική έκθεση» για την κατάσταση της ασφάλειας του σιδηροδρομικού δικτύου, ενώ αναφέρθηκε και σε επιπλέον κονδύλια από το Ταμείο Ανάκαμψης, στέλνοντας ένα ειδικό μήνυμα στους εργολάβους για νέες business.

Ειδικό μήνυμα όμως έστειλε και στις εκατοντάδες χιλιάδες πολιτών που διαδήλωσαν την Τετάρτη και τρομάζουν το Μέγαρο Μαξίμου με τις κινητοποιήσεις τους. Σε ένα κρεσέντο υποκρισίας, αφού και στις διαμαρτυρίες των πολιτών χάραξε το «όριο» μεταξύ ευπρεπών και μη, στη συνέχεια καταφέρθηκε κατά «ενός νέου διχασμού».

«Ειδικά οι νέοι μας οι οποίοι διαμαρτύρονται με ευπρέπεια έχουν πιστεύω κάθε δίκιο να είναι θυμωμένοι, το ίδιο και οι γονείς τους. Γιατί στα τραγικά θύματα των Τεμπών βλέπουμε όλοι μας, όλοι μας βλέπουμε τα παιδιά μας, οι νεότεροι βλέπουν τους δικούς τους φίλους. Θα επιμείνω όμως ότι όσο σημαντικό είναι να δώσουμε χώρο στη θλίψη και την οργή, άλλο τόσο δεν πρέπει να επιτρέψουμε αυτή να γίνει σπίθα ενός νέου διχασμού, γιατί είναι και αυτός μία όψη ενός νομίσματος που η χώρα έχει πληρώσει πολύ ακριβά» ήταν η επίμαχη αναφορά του, στην προσπάθεια και πάλι να διασκεδάσει τις εντυπώσεις και να βρει ένα νέο αφήγημα για να περάσει στην επόμενη ημέρα και να περιορίσει την κυβερνητική φθορά.

Στο δε κλείσιμο της εισήγησής του, συμπύκνωσε το στίγμα της νέας επικοινωνιακής γραμμής της κυβέρνησης όπως περιγράφεται παραπάνω, με ειδική αναφορά στην αξιολόγηση και το βαθύ κράτος, ενώ ακόμα πιο προκλητικά, μίλησε για ένα σκοτεινό κράτος αναχρονισμού «με διάφορα κομματικά χρώματα» που «έχει δομηθεί επί δεκαετίας», την ώρα που ακόμα η κυβέρνησή του είναι υπόλογοι για τους διορισμούς και τη διαχείριση προσωπικού του σιδηροδρομικού δικτύου.

«Είναι το προβληματικό κράτος το οποίο σας ζητώ να ανατρέψουμε και θα το ανατρέψουμε, σε όποιον τομέα και αυτό εκδηλώνεται, όσα εμπόδια και αν συναντήσουμε» κατέληξε ο Κυρ. Μητσοτάκης, με την εισήγησή του τελικά να αποτελεί μία απολύτως προεκλογική τοποθέτηση, παρότι δεν υπήρξε ούτε μία ευθεία αναφορά στις εκλογές.

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter