«Το όνειρο της κόκκινης κάμαρας ή Η ιστορία της πέτρας»: Το κορυφαίο μυθιστόρημα του Τσάο Χσούε-τσιν

«Το όνειρο της κόκκινης κάμαρας ή Η ιστορία της πέτρας»: Το κορυφαίο μυθιστόρημα του Τσάο Χσούε-τσιν

Το σημαντικότερο και δημοφιλέστερο μυθιστόρημα της κινεζικής λογοτεχνίας και από τα σπουδαιότερα παγκοσμίως κυκλοφορεί από τη σειρά Orbis Literae των Eκδόσεων Gutenberg σε εκ νέου επιμέλεια της μετάφρασης την οποία είχε κάνει η φιλόσοφος, παιδαγωγός και λογοτέχνης Ελλη Λαμπρίδη όταν πρωτοκυκλοφόρησε το 1963 από τις Eκδόσεις Φέξη με αφορμή τη συμπλήρωση των 200 χρόνων από τον θάνατο του συγγραφέα.

Το δαιδαλώδες (με περίπου 400 χαρακτήρες, οι 40 εκ των οποίων βασικοί) και πολυεπίπεδο μυθιστόρημα του Τσάο Χσούε-τσιν αφορά την άνοδο και την πτώση μιας πολυμελούς αριστοκρατικής οικογένειας στην Κίνα του 18ου αιώνα και σύμφωνα με τους εκατοντάδες Κινέζους και δυτικούς μελετητές πρόκειται εν μέρει για αυτοβιογραφικό έργο, το οποίο παράλληλα αποτελεί πολιτική διαμαρτυρία, αλληγορία, ακόμη και πικρό αποχαιρετισμό στη χαμένη αίγλη της δυναστείας των Μινγκ (ο συγγραφέας αν και Κινέζος αναγκάστηκε να εργαστεί στην υπηρεσία των Μαντσού, κατακτητών της χώρας του).

Πρόκειται μεταξύ άλλων για την τοιχογραφία της Κίνας του 18ου αιώνα στην οποία υφαίνονται αριστοτεχνικά οι σκηνές της καθημερινής ζωής με τον μύθο, την παράδοση και τους συμβολισμούς (το κόκκινο χρώμα είναι πανταχού παρόν). Το έργο παρέμενε ανέκδοτο για σχεδόν τριάντα χρόνια μετά τον θάνατο του συγγραφέα (1763). Μέχρι τότε κυκλοφορούσε σε χειρόγραφα αρχικά ανάμεσα στα μέλη της οικογένειάς του και αργότερα στα σαλόνια της αριστοκρατίας των Μαντσού – κοινό κτήμα έγινε τον 19ο αιώνα.

Εκτοτε κυκλοφορεί σε αρκετές εκδοχές και σύμφωνα με τον Ντέιβιντ Χοκς, καθηγητή της κινεζικής γλώσσας στην Οξφόρδη και εγκυρότερου μεταφραστή του έργου στα αγγλικά, καμιά δεν είναι απολύτως οριστική και «σωστή». Το μυθιστόρημα αποτελείται από 120 κεφάλαια, τα 80 γραμμένα από τον Τσάο και τα άλλα 40 συμπληρωμένα από ανώνυμο συγγραφέα. Η εκδοχή της Ελλης Λαμπρίδη έχει 60 κεφάλαια και πλαισιώνεται από τα διαφωτιστικά εισαγωγικά σημειώματα του Ντέιβιντ Χοκς, της μεταφράστριας, του Πολύκαρπου Πολυκάρπου και του επιμελητή Δημήτρη Παπακώστα, ενώ στο τέλος του βιβλίου υπάρχει παράρτημα με τα γενεαλογικά δέντρα, το γλωσσάρι και τα πρόσωπα του μυθιστορήματος.

Το όνειρο της κόκκινης κάμαρας ή Η ιστορία της πέτρας

Τσάο Χσούε-τσιν

ΕΚΔΟΣΕΙΣ Gutenberg

ISBN: 978-960-01-1988-6

ΣΕΛ.: 792

ΤΙΜΗ: €26,00

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter