Το ορόσημο των βρετανικών εκλογών

Το ορόσημο των βρετανικών εκλογών

Δύο εβδομάδες απομένουν για τις εκλογές στη Βρετανία και τα νέα δεν φαίνεται να είναι καλά για τους Εργατικούς, σε αντίθεση με τους Τόρις οι οποίοι αν γινόταν την περασμένη εβδομάδα η εκλογική αναμέτρηση θα κατήγαν περιφανή νίκη.

Οι Εργατικοί πραγματοποιούν πλέον την τελική τους επίθεση κυρίως στις περιοχές όπου κατοικεί η εργατική τάξη της χώρας, στις οποίες το Brexit είχε κερδίσει με μεγάλη πλειοψηφία. Εν μέσω συνεχών αλλαγών της στρατηγικής του ο Τζέρεμι Κόρμπιν έχει ακόμη θολή στάση απέναντι στο Brexit. Στηρίζει την εκστρατεία του σε ένα αντικαπιταλιστικό μανιφέστο και στην καταγγελία ότι αν νικήσουν οι Συντηρητικοί θα βγάλουν στο σφυρί το εθνικό σύστημα υγείας της χώρας.

Αν τα πράγματα εξελιχθούν σύμφωνα με τις δημοσκοπήσεις η Βρετανία θα είναι εκτός ΕΕ μέχρι τα τέλη Ιανουαρίου. Και τότε ολόκληρη η Ευρώπη θα βρεθεί σε αχαρτογράφητα νερά. Το ίδιο το Ηνωμένο Βασίλειο μπορεί να μην υπάρχει με τη σημερινή μορφή σε μερικά χρόνια. Στη Σκωτία αυξάνονται οι οπαδοί του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία της, ενώ στη Βόρεια Ιρλανδία έχουν αρχίσει κινήσεις για την ένωσή της με τη Δημοκρατία της Ιρλανδίας. 

Η επικράτηση του Μπόρις Τζόνσον και μια πιθανή επικράτηση του Ντόναλντ Τραμπ στις προσεχείς αμερικανικές εκλογές οδηγούν τη Δύση προς ένα αγγλοσαξονικό μοντέλο καταναλωτισμού και μια προσπάθεια παγκόσμιας οικονομικής κυριαρχίας. Η ηπειρωτική Ευρώπη αποκτά πλέον νέα υπόσταση και πρέπει κάτι να αντιτάξει. Το Παρίσι κινείται δειλά αλλά και το Βερολίνο δείχνει διστακτικό. Η επιστροφή στις ρίζες του κεϊνσιανισμού και του κοινωνικού κράτους είναι μια κάποια διέξοδος και ίσως η μόνη. Οι βρετανικές εκλογές πάντως αποτελούν ορόσημο για το μέλλον, όχι μόνο της γηραιάς ηπείρου.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter