To Oruc Reis «αλωνίζει» στην ελληνική υφαλοκρηπίδα ενώ ο Ερντογάν απειλεί πως στέλνει και τρίτο σκάφος

To Oruc Reis «αλωνίζει» στην ελληνική υφαλοκρηπίδα ενώ ο Ερντογάν απειλεί πως στέλνει και τρίτο σκάφος

Με το Oruc Reis να έχει προχωρήσει σε έρευνες εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, νότια του Καστελλόριζου – σύμφωνα με δήλωση του Τούρκου υπουργού Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ- ο Τούρκος πρόεδρος δηλώνει πως θα στείλει και τρίτο σκάφος αλλά και πως θα δώσει στην Ελλάδα «την απάντηση που της αξίζει».

Η Τουρκία θα επαναλάβει τις έρευνες για ενεργειακά κοιτάσματα στην ανατολική Μεσόγειο με ένα τρίτο ερευνητικό σκάφος, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν ισχυριζόμενος ότι η Ελλάδα «δεν τήρησε τις υποσχέσεις της» στις πρόσφατες συνομιλίες που είχαν στόχο την εκτόνωση των εντάσεων.»

Η Τουρκία θα δώσει στην Ελλάδα «την απάντηση που της αξίζει» στην ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε σήμερα ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.

«Θα συνεχίσουμε να δίνουμε στην Ελλάδα και την ελληνοκυπριακή διοίκηση (…) την απάντηση που τους αξίζει επί του πεδίου», δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία του προς την κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, του AKP, στην Άγκυρα.

Τα τρία τουρκικά ερευνητικά σκάφη

  • Το τουρκικό ερευνητικό σκάφος «Ορούτς Ρέις»που  επανέλαβε σήμερα τις έρευνες στην ανατολική Μεσόγειο. 
  • Είναι το δεύτερο τουρκικό πλοίο που δραστηριοποιείται στην περιοχή, μετά το «Μπαρμπαρός Χαϊρεντίν Πασά», που βρίσκεται τώρα νότια της Κύπρου.
  • Ένα τρίτο πλοίο ερευνών, το «Γιαβούζ», θα επιστρέψει στην περιοχή συνοδευόμενο από σκάφη του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού, έπειτα από εργασίες συντήρησης, δήλωσε ο Ερντογάν μιλώντας στην κοινοβουλευτική ομάδα του κόμματός του, του AKP, στην Άγκυρα.

Διαβάστε επίσης: Η Άγκυρα εμφανίζεται σε έγγραφο ως «λευκή περιστερά» και κατηγορεί την Ελλάδα για την κλιμάκωση!

Το Oruc Reis

Τις πρώτες σεισμικές ενέργειες φαίνεται πως ξεκίνησε ή ξεκινά το τουρκικό ερευνητικό Oruc Reis, όπως ανακοίνωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας, Φατίχ Ντονμέζ.

Σύμφωνα με το τουρκικό πρακτορείο Anadolu, ο Τούρκος υπουργός ανέφερε ότι το Oruc Reis βρίσκεται στην περιοχή που έχει δεσμευθεί με την τουρκική Navtex και αφού χθες έγιναν οι προπαρασκευαστικές ενέργειες είναι έτοιμο σήμερα να ξεκινήσει σεισμικές έρευνες.

«Οι δοκιμές ξεκίνησαν χθες και σήμερα αρχίζουμε να κάνουμε τις πρώτες σεισμικές αναγνώσεις» αναφέρει χαρακτηριστικά, ενώ πληροφορίες επισημαίνουν πως έχει ποντίσει καλώδια. 

To Oruc Reis ακολουθεί δυτική-νοτιοδυτική πορεία με τα βοηθητικά του πλοία Ataman, Cengiz Han και τα τουρκικά πολεμικά πλοία που το συνοδεύουν ενώ οι Τούρκοι λένε ότι κάνουν σεισμικές εργασίες στην περιοχή του Καστελόριζου. Από την ελληνική κυβέρνηση δεν επιβεβαιώνεται αν πράγματι το τουρκικό ερευνητικό πλοίο έχει απλώσει καλώδια για να δείξει ότι κάνει έρευνες.

Περίπου στις 8 το πρωί της Τετάρτης το Oruc Reis απείχε 34 ναυτικά μίλια νότια του Καστελόριζου. Πάντως, από το πρωί της Τρίτης το τουρκικό ερευνητικό φαίνεται να έχει κλειστό το σύστημα γεωγραφικού εντοπισμού, σύμφωνα με το marinetraffic.com.  

Διαβάστε επίσης«Παιχνίδια» με το Oruc Reis από την Άγκυρα: «Μυστήριο» με το που βρίσκεται – Τι περιμένει η Αθήνα

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter