Το Oruc Reis, οι συνομιλίες που κάνουμε και που… διαψεύδουμε ότι κάνουμε

Το Oruc Reis, οι συνομιλίες που κάνουμε και που… διαψεύδουμε ότι κάνουμε

Όταν το τουρκικό ερευνητικό σκάφος Oruc Reis ξεκίνησε το ταξίδι του από την Αττάλεια στην ανατολική Μεσόγειο, εντός των συντεταγμένων της NAVTEX που είχε ανακοινώσει η Άγκυρα συνοδευόμενο από δύο φρεγάτες και εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας ανάμεσα στη Ρόδο και την Κάρπαθο, η ελληνική κυβέρνηση κινητοποίησε πλοία του στόλου που έπλεαν στο Αιγαίο.

Από την ώρα που άρχισε να πλέει εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας με απλωμένα τα καλώδια σαρώνοντας τον βυθό, η κυβέρνηση Μητσοτάκη προσπάθησε με όλους τους τρόπους να «συσκοτίσει» τον ελληνικό λαό, αραδιάζοντας σωρό δικαιολογιών, σχετικά με το γιατί δεν το εμποδίζει.

Η κυβέρνηση ξεκίνησε υποστηρίζοντας ότι δεν πραγματοποιεί έρευνες. Στη συνέχεια, μη μπορώντας να το θεμελιώσει, υποστήριξε ότι δεν κάνει έρευνα γιατί δεν έχει απλώσει τα καλώδιά του. Όταν δημοσιεύτηκαν οι φωτογραφίες με απλωμένα τα καλώδια του Oruc Reis υποστήριξε ότι τα ελληνικά πολεμικά σκάφη που ήταν δίπλα τους έκαναν… τόσο θόρυβο με τις μηχανές τους που δεν μπορούσε να γίνει ουσιαστική έρευνα.

Όλα αυτά συνέβαιναν, ενώ το ερευνητικό έπλεε ανενόχλητο εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας και χωρίς να υπάρχει καμία κίνηση παρεμπόδισης από ελληνικής πλευράς.

Στο τέλος, η ελληνική κυβέρνηση δεχόμενη πιέσεις – κυρίως από τον ΣΥΡΙΖΑ – ώστε να σταματήσει τις… βόλτες του Oruc Reis υποστήριξε ότι «δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα γιατί πλέει σε διεθνή ύδατα».

Στο μεταξύ, όλες αυτές τις ημέρες που το τουρκικό ερευνητικό έχει σκανάρει την ελληνική ΑΟΖ, η κυβέρνηση Μητσοτάκη ζητάει από τον πρόεδρο της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν να αποσύρει το ερευνητικό σκάφος από την ελληνική υφαλοκρηπίδα για να μπορέσουν να ξεκινήσουν συνομιλίες μεταξύ των δύο κρατών.

Η «σκληρή απάντηση «λοιπόν της Αθήνας στην Άγκυρα έγκειται στο να αποσύρει η Τουρκία το Oruc Reis από τα διεθνή ύδατα που δεν κάνει έρευνες.

Αυτό δεν είναι σχέδιο αντιμετώπισης της προκλητικότητας της γείτονος. Αυτό είναι μια συνεχής δικαιολογία για να καλύψουμε τις συζητήσεις που κάνουμε και που διαψεύδουμε ότι κάνουμε.

Κάτι δεν μπορούν να αντιληφθούν σχετικά με την εξωτερική πολιτική στο ΥΠΕΞ και στο Μέγαρο Μαξίμου.

Ετικέτες

Τελευταίες ΕιδήσειςDropdown Arrow
preloader
ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
Documento Newsletter